Elena Lasconi consideră că serviciile secrete aveau informaţii de câteva luni despre atacul care a fost prezentat în urma desecretizării datelor prezentate în CSAT şi a adăugat că întrebarea este dacă au dat mai departe aceste informaţii. „Dacă le-au dat, de ce s-au oprit la Parchet sau la preşedinte? Dar sunt supoziţii. Trebuie să ajung acolo ca să aflu adevărul şi eu vă spun că voi ieşi şi voi vorbi despre asta”, a mai spus ea, joi seară, la TVR, adăugând că înțelege „sperietura oamenilor”. Candidata USR a precizat că Serviciile ar trebui să fie responsabile de faptele lor și „de documentele pe care le pun la dispoziție sau nu”.
„Înțeleg că informațiile înspre acolo duc, spre Rusia. În primul rând mă voi asigura că SRI își face treaba. Sunt mai multe decizii de luat. Vedeți că vorbim despre aplicația TikTok care aparține de China. (…) Cred că ar trebui să luăm în serios această treabă cu TikTok. Cred că ar trebui discutat în CSAT, discutat chiar și în Parlament despre asta, pentru că influența asta ruso-chineză din România sau din alte țări este extrem de periculoasă”, a afirmat Elena Lasconi, întrebată ce va face, dacă va ajunge președinte al României, în cazul în care se va dovedi că actorul statal, așa cum spune SRI, care a atacat România în această perioadă este Rusia.
Referitor la ce va face cu privire la ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, Lasconi a spus că „în primul rând, aș vorbi cu Serviciile și aș vrea să văd toate informațiile”.
„Eu cred că nu erau toate informațiile, cele desecretizate nu erau toate. Și aș lua atitudine. Mi se pare că unele informații erau așa, nu știu, semănau cu un eseu la un moment dat, ce am citit eu acolo. Asta ar trebui să fac, în primul rând să văd ce informații au, pentru că președintele nu se apucă să vadă care este filiera sau i-aș sfătui să urmeze banii, să vadă de unde au bani să crească atât de mult”, a adăugat ea.
Chestionată dacă putea să aibă loc un astfel de atac fără complicitate din rândul serviciilor sau instituțiilor din România și dacă suspectează ceva în această privință, candidata USR la prezidențiale a replicat: „Serviciile aveau informații de câteva luni”.
„Întrebarea este, și asta voi afla doar când voi ajunge acolo (la Cotroceni – n.r.), serviciile au dat mai departe acele informații? Le-au dat către Parchete, către președinte? Dacă le-au dat, de ce s-au oprit la Parchet sau la președinte? Dar sunt supoziții. Pentru că trebuie să ajung acolo ca să aflu adevărul și eu vă spun că voi ieși și voi vorbi despre asta, pentru că înțeleg sperietura oamenilor. Vorbesc și eu cu ei pe stradă și îi înțeleg, pentru că nu ți se comunică nimic, deci toată lumea tace mâlc, normal că anxietatea starea asta de anxietate crește”, a completat ea.
Lasconi spune că va cere o anchetă referitoare la cum au acționat instituțiile în campania electorală
Întrebată „dacă ajungeți președinte, veți cere o anchetă în legătură cu felul în care au acționat instituțiile statului în această campanie electorală”, Lasconi a răspuns scurt: „Categoric da”.
Ea a adăugat că va transparentiza cheltuielile Administrației Prezidențiale, la fel cum este în SUA.
„Plus că primul lucru pe care o să îl fac când o să ajung acolo, o să fie să transparetizez și cheltuielile. Mi se pare incredibil ca oameni să nu știe pe ce se duc banii din taxele și impozitele lor, iar în SUA poți să vezi unde se duc cheltuielile președintelui Statelor Unite ale Americii”, a mai precizat Lasconi.
Lasconi, despre serviciile de informații: „Ar trebui să le facem responsabile de faptele lor”
„E nevoie de o reformă, dar cred că oamenii s-au săturat să audă de cuvântul reformă. Cred că ar trebui să iasă în evidență competența la serviciile astea, să îi facem responsabili de faptele lor și de documentele pe care le pun la dispoziție sau nu. Tocmai de aceea, în funcție de rezultatul anchetei cu privire la ceea ce au făcut instituțiile statului în această perioadă sau în ultimul an, să spunem, deja ai putea să găsești că sunt niște bube acolo în sistem”, a afirmat Lasconi, întrebată ce va face cu reforma serviciilor secrete.
„Acum nu avem cred că de un an și patru luni control civil la servicii”, a conchis ea.
Editor : Ana Petrescu