Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Nou mesaj RO-Alert în zona de granită cu Ucraina – Populaţia avertizată privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian

iulie 2, 2025

Danemarca preia astăzi, 1 iulie, preşedinţia Uniunii Europene. „Prioritatea este securitatea continentului european”

iulie 2, 2025

BIOGRAFIE – Mihai Leu, un exemplu de determinare, talent şi pasiune pentru sport

iulie 2, 2025

Sute de agenți nord-coreeni s-au infiltrat în cele mai importante companii IT din SUA și au furat tehnologie de top

iulie 2, 2025

Corvinul Hunedoara: Mihai Leu s-a stins, dar ne-a lăsat o sumedenie de amintiri şi de lecţii de viaţă!

iulie 2, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Legătura dintre alimentele ultraprocesate şi debutul precoce al bolii Parkinson
Sănătate

Legătura dintre alimentele ultraprocesate şi debutul precoce al bolii Parkinson

By Sala de Presămai 10, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Un nou studiu sugerează că dieta bogată în alimente ultraprocesate ar putea accelera simptomele neurologice timpurii, atenţionând asupra pericolelor alimentaţiei moderne asupra sănătăţii creierului.

Obiceiurile alimentare pe care le adoptăm pe parcursul vieţii pot influenţa semnificativ sănătatea creierului nostru în viitor, iar specialiştii subliniază că adoptarea unei alimentaţii echilibrate joacă un rol esenţial, fiind corelată cu un risc redus de boli neurodegenerative, scrie News.ro.

Persoanele care consumă mai multe alimente ultraprocesate, precum fulgii de cereale pentru micul dejun, produsele de patiserie ambalate şi mezelurile, sunt mai predispuse să prezinte semne timpurii ale bolii Parkinson comparativ cu cele care consumă foarte puţine astfel de alimente, conform unui studiu, care va fi publicat în numărul din luna iunie al revistei Neurology.

Cercetătorii au investigat prezenţa semnelor bolii Parkinson aflate în stadiul prodromal, cea mai timpurie fază a bolii, în care procesul de neurodegenerare a început deja, însă simptomele clasice – precum tremorul, dificultăţile de echilibru sau încetinirea mişcărilor – nu s-au manifestat încă.

Aceste simptome timpurii pot apărea cu ani sau chiar decenii înainte de instalarea simptomelor tipice.

„Există dovezi tot mai numeroase că dieta ar putea influenţa dezvoltarea bolii Parkinson. Cercetarea noastră arată că un consum excesiv de alimente procesate, precum băuturile carbogazoase dulci şi gustările ambalate, ar putea accelera apariţia semnelor timpurii ale bolii Parkinson”, a declarat autorul studiului dr. Xiang Gao, de la Institutul pentru Nutriţie al Universităţii Fudan din China, citat într-un comunicat al American Academy of Neurology.

Citește și

Cât de periculoase sunt alimentele ultraprocesate, conform unui studiu la scară largă. Care sunt cele mai nesănătoase produse

Cercetare

Cercetarea a inclus 42.853 de persoane cu o vârstă medie de 48 de ani, care nu aveau boala Parkinson la începutul studiului. Acestea au fost monitorizate pentru o perioadă de până la 26 de ani.

Participanţii au fost supuşi periodic unor examene medicale şi au completat chestionare despre starea de sănătate.

Cercetătorii au analizat rezultatele pentru a determina dacă participanţii prezentau semne timpurii ale bolii Parkinson, inclusiv reacţii fizice intense în timpul somnului REM, cum ar fi vorbitul sau agitaţia fizică, constipaţie, simptome depresive, dureri corporale, afectarea vederii cromatice, somnolenţă excesivă în timpul zilei şi scăderea capacităţii de a percepe mirosurile.

Participanţii au completat un jurnal alimentar la fiecare doi până la patru ani, notând ce alimente au consumat şi cât de des.

Cercetătorii au analizat mai multe tipuri de alimente ultraprocesate, inclusiv sosuri, creme tartinabile sau condimente, dulciuri ambalate, gustări sau deserturi, băuturi îndulcite artificial sau cu zahăr, produse de origine animală, iaurturi sau deserturi din lactate, şi gustări sărate ambalate.

O porţie a fost considerată echivalentă cu o doză de băutură carbogazoasă, aproximativ 30 de grame de gustări sărate ambalate (cipsuri), o felie de prăjitură preambalată, un crenvurşt sau o lingură de ketchup.

Cercetătorii au calculat câte alimente ultra-procesate consuma fiecare participant în medie pe zi.

Aceştia au împărţit participanţii în cinci grupuri. Grupul cu cel mai ridicat consum mânca în medie 11 sau mai multe porţii de alimente ultra-procesate pe zi. Participanţii din grupul cu cel mai redus aport alimentar de acest tip au raportat un consum mediu de sub trei porţii pe zi.

După ajustarea pentru factori precum vârsta, activitatea fizică şi fumatul, cercetătorii au descoperit că participanţii care consumau 11 sau mai multe porţii de alimente ultraprocesate pe zi aveau o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a prezenta trei sau mai multe semne timpurii ale bolii Parkinson comparativ cu cei care consumau mai puţin de trei porţii pe zi.

Limitări

Analizând semnele timpurii individuale ale bolii Parkinson, cercetătorii au constatat de asemenea că un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate era asociat cu un risc crescut pentru aproape toate simptomele, cu excepţia constipaţiei.

„Optarea pentru un consum redus de alimente procesate şi o alimentaţie bazată pe produse cât mai naturale, nutritive şi hrănitoare, ar putea reprezenta o strategie eficientă pentru protejarea sănătăţii creierului”, a precizat dr. Gao.

Studiul nu demonstrează că un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate cauzează semne timpurii ale bolii Parkinson, ci doar indică o asociere.

Cercetătorii subliniază că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste constatări conform cărora reducerea consumului de alimente procesate ar putea încetini apariţia celor mai timpurii semne ale bolii Parkinson.

O limitare a studiului constă în faptul că participanţii şi-au autoraportat consumul de alimente ultraprocesate, ceea ce poate fi influenţat de erori sau estimări inexacte privind cantitatea şi tipul alimentelor consumate.

Editor : S.S.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Exclusiv Ministrul Sănătății: Există zeci de medici care au dat concedii medicale într-un număr imposibil de eliberat fizic în 8 ore

Exclusiv Alexandru Rogobete anunță o noutate: Spitalele vor putea să organizeze caravane mobile de screening în zonele slab deservite medical

Video Cum arată planul pentru eficientizarea cheltuielilor în Sănătate. Bugetul pentru salarii îl depășește pe cel pentru tratamente

Fii salvator. Prim ajutor în cazul atacului de panică

(P) Cel mai mare spital de oftalmologie din Transilvania, inaugurat sub brandul Dr. Holhoș, cu o investiție de 6 milioane de euro

Planta aromatică medicinală care sprijină și îmbunătățește memoria. Medicii afirmă: „Poate susține funcțiile cognitive”

Video În spitalul în care se fac doar două internări pe zi, medicii au salarii la nivelul celor din unitațile supraaglomerate din Capitală

În spitalul în care se fac doar două internări pe lună, medicii au salarii la nivelul celor din unitațile supraaglomerate din Capitală

A început să-l doară piciorul în timpul unei călătorii cu avionul. Ce afecțiune gravă avea bărbatul

Alegerile Editorului

Danemarca preia astăzi, 1 iulie, preşedinţia Uniunii Europene. „Prioritatea este securitatea continentului european”

iulie 2, 2025

BIOGRAFIE – Mihai Leu, un exemplu de determinare, talent şi pasiune pentru sport

iulie 2, 2025

Sute de agenți nord-coreeni s-au infiltrat în cele mai importante companii IT din SUA și au furat tehnologie de top

iulie 2, 2025

Corvinul Hunedoara: Mihai Leu s-a stins, dar ne-a lăsat o sumedenie de amintiri şi de lecţii de viaţă!

iulie 2, 2025

Analiză „Pânza de păianjen” a Ucrainei n-a distrus doar avioane, ci a și mutat linia frontului pe pistele de decolare considerate sigure

iulie 2, 2025

Cele mai recente știri

UE se declară pregătită să faciliteze o reluare a negocierilor cu Iranul privind viitorul programului nuclear iranian şi a cooperării cu AIEA, după ce Teheranul exclude o reluare rapidă a negocierilor cu SUA

iulie 2, 2025

Valul de caniculă, la cote maxime în Franţa. Cod roșu la Paris. Uşoară ameliorare în Portugalia şi Spania

iulie 2, 2025

Claudiu Năsui acuză ÎCCJ că a mărit sporurile judecătorilor pentru a contracara tăierea sporului de condiții vătămătoare. Replica ÎCCJ

iulie 2, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.