Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Scandalul spionilor dintre Ungaria și Ucraina escaladează: Budapesta a anulat discuțiile privind drepturile minorităților

mai 14, 2025

Un alt judecător de la Curtea de Apel Ploiești vrea să tranșeze problema „turului 2 înapoi”

mai 14, 2025

Câciu îl atacă pe Bolojan care a dat vina pe PSD și PNL pentru criza bugetară. „Pare că a păscut iarba la Cotroceni în ultimele 3 luni”

mai 14, 2025

„Animatoare centru de vacanță” în Italia sau „îngrijitor câini” în Norvegia. Lista locurilor de muncă disponibile pentru români în UE

mai 14, 2025

FIFA are ca obiectiv venituri de 1 miliard de dolari din Cupa Mondială Feminină

mai 14, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » „Legătura dintre oi și om e laptele”. Cum arată o zi la stânele din Runcu, unde ciobanii pregătesc și azi brânza după rețete de demult
Afaceri

„Legătura dintre oi și om e laptele”. Cum arată o zi la stânele din Runcu, unde ciobanii pregătesc și azi brânza după rețete de demult

By Sala de Presămai 14, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

În satele din zona Runcu, județul Gorj, crescătorii de oi urcă primăvara în stânele de la munte, iar din laptele rezultat fac brânză, pe care o păstrează în butoaie. În piețe, un kilogram de brânză se vinde și cu 45 de lei, în timp ce brânza făcută la stână e și mai ieftină și mai gustoasă. Pentru asta, ciobanii se trezesc cu noaptea-n cap, dar spun că efortul merită. „Legătura dintre oi și om e laptele”, spune un cioban mândru de animalele sale.

La stânele din comuna Runcu din Gorj, ciobanii fac brânza după același procedeu folosit și de străbunicii lor și fac asta cu pasiune.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Activitatea la stână începe dimineața, la 05:00-05:30, iar prima etapă este mulsul oilor și caprelor, după care acestea sunt duse la păscut preț de câteva ore, iar la ora prânzului ciobanul revine cu ele la stână.

Nea Ionel are mâinile asprite de muncă, dar zâmbetul îi e cald, al unui om împăcat cu rostul său.

Ionel, cioban: Când suntem mai mulți, 5-6, merge mai repede. Dar în trei ne mai dor mâinile și de frig.

Brânza se face imediat după mulsul oilor.

Reporter: După ce-l strecurați asa, ce-i faceți?
Ionel, cioban: Îi dau cheag.

Soția ciobanului: Îl amestecăm ca să se amestece bine cheagul în ea și așteptăm să se prindă.
Reporter: Pătura o puneți ca să mențină temperatura.
Soția ciobanului: Da. Să pastreze temperatura, pentru că cheagul cel mai bine lucrează când laptele e la 28-30 de grade.

Ionel, cioban: Îl las maxim o jumătate de oră, pe urmă îl sparge și apoi îl pune în sadilă.
Reporter Digi24: Cat stă în sădilă să se scurgă?
Ionel, cioban: Păi în sadilă pot să-l lase și până mai târziu.
Reporter: Practic, așa se face brânza aici la dumneavoastră?
Ionel, cioban: Da, da.
Reporter: Nu-i greu!?
Ionel, cioban: Nu-i, dar nici ușor.
Reporter: Și câtă brânză iese de aici?
Ionel, cioban: Ies 10-11 kilograme, la oi iese mai mult.

La stână, kilogramul de brânză se vinde cu 35 de lei, cu aproape 10 lei mai puțin decât în piețe.

Cioban: Legătura între animal și om e laptele. Nu renunțăm! Ne-am învățat cu ele, ne-am născut cu ele, până la urmă de aici trăim. Ceva natural, dacă vrei o brânză bună, o carne curată.
Reporter: Ați da brânza pe care o faceți dumneavoastră aici pe brânza de la magazin?
Cioban: Nu, nu, asta niciodată! Ce știu că fac eu, e facut de mine, de mâna mea, știu că e curat, e natural, nu-i cu niciun fel de chimicale.

reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea

 

Editor : Izabela Zaharia

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Raport pentru UE: „Datele privind PIB-ul Rusiei nu pot fi de încredere”. Cum ascunde Kremlinul adevărata stare a economiei

„Criza economică actuală nu poate fi rezolvată prin tăieri oarbe și austeritate”, avertizează Confederația Cartel ALFA

„Aruncată! Ce să facem cu ea?!”. Grindina a produs ravagii în sudul țării. Pepenii de Dăbuleni, mai puțini și mai scumpi anul acesta

Din data de 15 mai pot începe lucrările pentru construcţia unei noi secţiuni a A8. Când ar trebui să fie gata

Va intra în vigoare „cea mai importantă reformă din ultimii 35 de ani”, anunță ministrul Dezvoltării, Cseke Attila

România va încasa 1,3 miliarde de euro, luna viitoare, din tranşa a treia din PNRR. Anunțul făcut de ministrul Finanţelor

Nissan va închide șapte fabrici la nivel mondial și va tăia 20.000 de locuri de muncă. Ce planuri are gigantul auto japonez

Video Riscurile economice uriașe de după alegeri. Scenariul în care oamenii de afaceri ar putea să recurgă la concedieri

Exclusiv Cum poate fi evitată o criză economică de proporții. Suciu (BNR): Trebuie să avem rapid un guvern care să nu devieze parcursul României

Alegerile Editorului

Un alt judecător de la Curtea de Apel Ploiești vrea să tranșeze problema „turului 2 înapoi”

mai 14, 2025

Câciu îl atacă pe Bolojan care a dat vina pe PSD și PNL pentru criza bugetară. „Pare că a păscut iarba la Cotroceni în ultimele 3 luni”

mai 14, 2025

„Animatoare centru de vacanță” în Italia sau „îngrijitor câini” în Norvegia. Lista locurilor de muncă disponibile pentru români în UE

mai 14, 2025

FIFA are ca obiectiv venituri de 1 miliard de dolari din Cupa Mondială Feminină

mai 14, 2025

Fără precedent: Edi Rama, pe cale să obțină al patrulea mandat de premier al Albaniei. A promis aderarea la UE până în 2030

mai 14, 2025

Cele mai recente știri

Raport pentru UE: „Datele privind PIB-ul Rusiei nu pot fi de încredere”. Cum ascunde Kremlinul adevărata stare a economiei

mai 14, 2025

Şeful Clinicii de Neurochirurgie de la „Bagdasar-Arseni” şi managerul Institutului de Neurologie, sub control judiciar pentru mită

mai 14, 2025

Adrian Câciu (PSD): Oare chiar credeţi că dl Bolojan, după ce a luat PNL de la Ciucă, şi-a dorit, vreo clipă, să ajungă Crin Antonescu în turul II?/ Cât timp Bolojan şi gaşca PDL din PNL vor avea puterea în viitorul guvern, eu voi fi în opoziţie

mai 14, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.