Spanacul (Spinacia oleracea) este planta comestibilă cu frunze verzi apreciată pentru conținutul bogat de vitamine și minerale. Specialiștii îl recomandă într-o dietă alimentară echilibrată deoarece are proprietăți antioxidante și contribuie la coagularea sângelui, reglează tensiunea arterială și îmbunătățește sistemul imunitar. Ana Maria Demetrescu, medic nutriționist, a explicat pentru Digi24 care sunt beneficiile consumului de spanac.
Spanacul este o plantă erbacee, cu frunze verzi și lucioase, bogate în nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății optime a întregului organism.
Spanac: beneficii și proprietăți
“Spanacul este un aliment benefic organismului uman datorită conţinutului de săruri minerale precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod sau fier. Este, de asemenea, un aliment bogat în vitaminele A, B1, B2, B12 și C.
Pe lângă gama variată de vitamine și minerale din compoziție, spanacul are proprietăți superioare antioxidante, conține acid folic, iar un consum regulat poate avea efect detoxifiant și poate ajuta la curățarea sângelui, reducerea anemiei și, implicit, la întărirea imunității.”, a declarat medicul nutriționist.
Consumul de spanac poate îmbunătăți vederea
Datorită conținutului de carotenoizi precum luteină și zeaxantină, spanacul contribuie la sănătatea ochilor și previne apariția anumitor afecțiuni oftalmologice cum ar fi degenerescența maculară.
Contribuie la sănătatea inimii
“Spanacul are în compoziție nitrați, iar un consum regulat poate îmbunătăți sănătatea inimii prin reglarea nivelurilor tensiunii arteriale și consolidarea mușchiului inimii.
De asemenea, spanacul conține și acid alfa lipoic, un antioxidant care poate contribui la scăderea nivelului zahărului din sânge și poate ajuta la reglarea nivelului glicemiei.
Consumul de spanac este util și pentru sistemul osos, deoarece ajută la reținerea calciului în oase prevenind, astfel, apariția osteoporozei. Spanacul este bogat și în fibre și poate fi un aliment adjuvant în menținerea sănătății tractului digestiv.”, a mai precizat medicul nutriționist.
Spanacul congelat: își pierde sau nu din proprietăți?
„Prin tratament termic (fiert/gătit), dar și pe măsură ce îmbătrânește și din cauza modului de depozitare, spanacul își poate pierde o parte din nutrienți, în special vitamina B. De asemenea, dacă este păstrat la frigider mai mult de o săptămână, aspectul spanacului se deteriorează.
Dacă nu este consumat imediat după recoltare, spanacul poate fi congelat, iar în felul acesta produsul își va păstra toate calitățile nutriționale.”, a precizat sursa Digi24.
Ce contraidicații are consumul de spanac
„Totuși, în ciuda beneficiilor multiple, spanacul are și contraindicații. Din cauza continuţului de oxalaţi de potasiu şi de calciu, spanacul nu este recomandat pentru consum persoanelor care se confruntă cu probleme hepatice, reumatice, inflamaţii gastrice sau la nivelul intestinului. În aceste cazuri, consumul de spanac poate crește riscul de apariție a calculilor renali.
De asemenea, și persoanele care suferă de litiază și gută trebuie să evite consumul de spanac, deoarece acesta conţine acid uric.
Consumul de spanac poate interfera și cu anumite medicamente anticoagulante, din cauza conținutului ridicat de vitamina K1. Din acest motiv, persoanele care urmează un tramatent trebuie să ceară sfatul medicului specialist înainte de consum”, conchide Ana Maria Demetrescu, nutriționist profesor inginer.