Liderii bisericilor maghiare din România cer în comun credincioșilor lor să aleagă un candidat la Președinție capabil să contrabalanseze forțele politice extremiste, relatează telex.hu.
„România a ajuns la un moment istoric decisiv. Rezultatul alegerilor prezidențiale repetate va influența pe termen lung evoluția cadrului democratic și a statului de drept, a condițiilor sociale, a libertății religioase și a drepturilor comunitare, precum și orientarea internațională a țării.” Astfel începe apelul lansat în comun de opt lideri ai Bisericii maghiare din România, cu zece zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, scrie telex.
Liderii bisericești au considerat că, având în vedere situația creată după primul tur al alegerilor prezidențiale, și anume candidatura lui George Simion, președintele Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR), nu puteau rămâne indiferenți, de aceea au cerut credincioșilor lor: să participe în număr cât mai mare la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai și să voteze pentru candidatul la funcția de președinte al țării „care va respecta drepturile și valorile tuturor cetățenilor, inclusiv ale comunității maghiare, și care va contribui la conviețuirea pașnică. Cel care este capabil să contrabalanseze forțele politice extremiste, să promoveze dezvoltarea vieții sociale și eficiența administrației publice și să asigure menținerea României pe calea europeană.”
Apelul a fost semnat, printre alții, de Gergely Kovács, arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș; episcopul László Böcskei, conducătorul Diecezei Romano-Catolice de Oradea; episcopul Jenő Schönberger, conducătorul Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare, și, din partea Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, Pál József Csaba, precum și mai mulți episcopi reformati, printre care Vilmos József Kolumbán, conducătorul Bisericii Reformate din Transilvania, și János Bogdán Szabolcs, conducătorul Bisericii Reformate din Királyhágómellék.
Semnale contradictorii de la Budapesta
Premierul ungar, Viktor Orban, însă, spre deosebire de conducătorii bisericilor istorice din Transilvania, are o altă părere despre rolul lui George Simion, naționalist și antimaghiar, scrie telex. Vineri, la mănăstirea din Tihany, premierul a vorbit mai degrabă cu apreciere despre liderul de extremă dreapta, George Simion, afirmând: „Nu ne amestecăm în actuala campanie electorală pentru președinția României, dar transmitem de aici, din centrul Bazinului Carpatic, din acest loc simbolic, că asigurăm poporul român și viitorul său președinte că suntem pe terenul cooperării și al colaborării și că nu vom sprijini niciun fel de izolare sau represalii politice împotriva României și a liderului său. Atât maghiarii, cât și românii sunt membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene și vor rămâne așa. În lupta pentru creștinism și suveranitate, putem conta unii pe alții.”
La declarațiile lui Orban de la Tihany a răspuns Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), într-un videoclip postat pe Facebook, în care a afirmat că Simion nu este prietenul maghiarilor și nu va fi niciodată, deoarece el reprezintă în totalitate principiul că maghiarilor nu le este locul în România, scrie telex.
Viktor Orban a declarat apoi, tot pe Facebook, că a discutat la telefon cu Kelemen Hunor și i-a clarificat faptul că Ungaria nu dorește în niciun fel să influențeze alegerile prezidențiale din România. „Lucrăm împreună cu liderii actuali ai României pentru a promova viața și supraviețuirea maghiarilor din Transilvania”, a scris el, reamintește sursa citată.
Liderii bisericești au încheiat apelul lor afirmând că votul lor este esențial pentru viitorul comunității naționale maghiare din Transilvania și pentru „funcționarea fără perturbări a bisericilor lor, precum și pentru coexistența pașnică și egală cu frații noștri români și cu concetățenii noștri de alte naționalități”.
Editor : Marina Constantinoiu