Roma și Vaticanul vor primi sute de mii de credincioşi şi VIP-uri, inclusiv preşedintele american Donald Trump, în condiţii de maximă securitate, pentru înmormântarea Papei Francisc de sâmbătă, transmite AFP, preluată de Agerpres. Locuitorii și vizitatorii, de asemenea, se vor confrunta în următoarele săptămâni cu un flux sufocant de oameni care vor dori să participe la funeralii, dar și la conclavul cardinalilor-electori care vor alege noul Suveran Pontif.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul italian al Apărării va furniza sisteme anti-dronă pentru a asigura securitatea la funeralii

ACTUALIZARE 20.35 Ministerul italian al Apărării va contribui la eforturile pentru asigurarea securităţii la funeraliile Papei Francisc, furnizând sisteme anti-dronă și avioane Eurofighter, relatează ANSA, citată de Agerpres.

Pe lângă sistemele capabile să blocheze şi să contracareze drone, forţele armate italiene vor pune la dispoziţie şi un distrugător în largul coastei Fiumicino şi luptători pentru a asigura securitatea aeriană în întreaga regiune.

Mormântul din marmură al papei va purta o singură inscripţie: „Franciscus”

ACTUALIZARE 20.30 Mormântul Papei Francisc, de la bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, va fi realizat din marmură şi va purta o singură inscripţie „Franciscus”, adică Francisc în latină, a anunţat joi Vaticanul, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Într-o scurtă declaraţie însoţită de o fotografie a proiectului, Vaticanul a anunţat că marmura folosită provine din Liguria, o regiune din nord-vestul Italiei de unde îşi au originea unii dintre strămoşii italieni ai pontifului argentinian.

Pe mormânt va fi amplasată şi o reproducere a crucii pectorale purtate de Papa Francisc.

Mormântul papei Francisc va putea fi vizitat începând de duminică

ACTUALIZARE 16:00 Credincioşii se vor putea reculege „începând de duminică dimineaţă” la mormântul papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, a anunţat joi directorul biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni, relatează AFP, preluată de News.ro.

Sicriul papei va fi transferat în bazilica papală sâmbătă la prânz, după funeraliile care vor avea loc în Piaţa Sfântul Petru.

În ciuda cozilor lungi, aproximativ 61.000 de credincioşi au intrat deja în Bazilica Sfântul Petru pentru a-şi lua rămas bun de la papă. Sicriul său a fost adus aici miercuri dimineaţă, a fost lăsat deschis şi expus în faţa altarului mare al bazilicii.

Doliu național în România sâmbătă, când va fi înmormântat papa

ACTUALIZARE 14:00 Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că România va fi în doliu național sâmbătă, ziua în care papa Francisc va fi înmormântat.

„O zi de doliu național în România, în memorie a sanctității sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. Este o decizie ce arată respectul profund pentru deschiderea sa totală și căldura arătată permanent românilor. Ca orice creștin am simțit că prezența sa a fost o binecuvântare pentru întreaga umanitate”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Carte de condoleanțe la Nunțiatura Apostolică

ACTUALIZARE 12:15 Papa Francisc a fost un lider extrem de puternic şi foarte important pentru România, a declarat, joi, preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a transmis un mesaj de condoleanţe, la moartea Suveranului Pontif, la Nunţiatura Apostolică de la Bucureşti, informează Agerpres.

„Curajul şi bunătatea Sanctităţii Sale să inspire în continuare pe toţi românii. Ne amintim cu mare emoţie vizita istorică a Sanctităţii Sale în România, care de asemenea a fost un eveniment foarte important pentru toţi românii. Cu toate că România este o ţară majoritar ortodoxă, vizita Sanctităţii Sale a însemnat extrem de mult pentru toţi românii, pentru toată România. Ne amintim cu mare emoţie acest lucru şi ne dorim ca Dumnezeu să îl odihnească între cele sfinte, aşa cum merită”, a arătat şeful Senatului.

O carte de condoleanţe pentru oficialităţi este deschisă în interiorul Nunţiaturii Apostolice de la Bucureşti. Cartea de condoleanţe este expusă alături de un portret al Papei Francisc.

Mai mulţi diplomaţi au transmis mesaje de la deschiderea acestei cărţi de condoleanţe, care va fi accesibilă până vineri seara.

Papa Francisc și-a donat ultimii bani deținuților

ACTUALIZARE 11:00 Papa Francisc a făcut, înainte de moartea sa, survenită luni, o donaţie personală în beneficiul deţinuţilor, în valoare de 200.000 de euro, „ultimele sale posesiuni”, după cum a declarat miercuri episcopul Benoni Ambăruş, responsabil cu pastoraţia penitenciarelor şi cu caritatea la Roma, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„A donat 200.000 de euro din contul personal”, a declarat Ambăruş, miercuri, presei italiene.

Potrivit detaliilor, această donaţie a fost destinată unei fabrici de paste din centrul de detenţie pentru minori Casal del Marmo din Roma.

„I-am spus că avem o ipotecă mare pentru această fabrică de paste şi, dacă am putea-o acoperi, am scădea preţul pastelor, am vinde mai mult şi am putea angaja mai mulţi băieţi”, a adăugat el.

„El a răspuns: ‘Aproape am rămas fără bani, însă mai am ceva în cont’. Şi mi-a dat 200.000 de euro”, a spus Ambăruş, care a subliniat activitatea Papei Francisc în beneficiul deţinuţilor în timpul papalităţii sale.

Peste 2.000 de jurnaliști acreditați la ceremonii

ACTUALIZARE 10:45 Aproximativ 2.000 de jurnalişti au obţinut acreditări de la Vatican în ultimele două zile pentru a acoperi funeraliile Papei Francisc şi conclavul pentru alegerea unui nou suveran pontif, transmite miercuri ANSA care citează surse de la Vatican, scrie Agerpres.

Acestora li se adaugă cei aproximativ 500 de corespondenţi de presă care acoperă în mod obişnuit Sfântul Scaun pentru diferite organisme de presă internaţionale.

Le evenimentele de la Vatican şi-au anunţat prezenţa şi numeroşi lideri internaţionali, printre care preşedintele SUA Donald Trump, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi preşedintele argentinian Javier Milei, regii Belgiei şi Spaniei, prinţul William şi premierul Keir Starmer al Regatului Unit, precum şi lideri cheie ai Uniunii Europene.

A avut loc a doua Congregație generală a cardinalilor, urmează a treia

ACTUALIZARE 10:30 În cadrul întâlnirii cu jurnaliștii, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a informat că miercuri, cu începere de la ora 17:00, în Sala Nouă a Sinodului a avut loc a doua Congregație generală a cardinalilor, la care au participat 103 cardinali, potrivit Vatican News.

Întâlnirea a început cu rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt Veni, Sancte Spiritus, urmată de o rugăciune de pomenire a papei Francisc.

În cadrul reuniunii, au depus jurământul cardinalii care încă nu-l rostiseră,  în conformitate cu Constituția apostolică Universi Dominici Gregis. De asemenea, a fost aprobat programul pentru Sfintele Liturghii de pomenire a papei Francisc, așa-numitele Novendiali.

Reuniunea s-a încheiat la ora 18. 30. Joi, 24 aprilie, la ora 09:00, a început cea de-a treia Congregație generală.

Până sâmbătă, la bazilica papală Santa Maria Maggiore, în fiecare seară, cu începere de la ora 21:00, are loc rugăciunea Rozariului pentru papa Francisc, mai precizează Vatican News.

Potrivit rapoartelor autorităților, miercuri, 23 aprilie, între orele 11:00 și 19: 30, aproximativ 20.000 de credincioși au mers la bazilica San Pietro să-i aducă un omagiu Sfântului Părinte Francisc.

Contrar tradiţiei, sicriul deschis, din lemn, al regretatului Papă, purtând o mitră albă şi casulă roşie, cu un rozariu în mâini, nu este aşezat pe un catafalc, ci pe un suport aflat la sol, la cererea lui Jorge Bergoglio, care a aspirat la mai multă simplitate şi sobrietate în riturile funerare papale.

Miercuri, numeroşi credincioşi, unii dintre ei în lacrimi, au format o lungă coadă în Piaţa Sfântul Petru încadrată de celebra colonadă a lui Bernini, sub măsuri sporite de securitate.

Potrivit mai multor mărturii culese de AFP, oamenii au fost nevoiţi să aştepte între trei şi peste patru ore pentru a intra în Bazilica Sfântul Petru, care a rămas deschisă publicului până la miezul nopţii.

Prelungirea programului

Vaticanul ia în considerare prelungirea până după miezul nopţii a programului pentru ca credincioşii să îşi poată lua rămas bun de la Papa Francisc în Bazilica Sfântul Petru, care găzduieşte sicriul său de miercuri până la înmormântarea de sâmbătă, informează miercuri EFE.

„Având în vedere afluxul mare de credincioşi care doresc să aducă un omagiu Sfântului Părinte, nu se exclude posibilitatea extinderii programului bazilicii Vaticanului peste ora 12:00 p.m. (22:00 GMT) stabilită”, a declarat Sfântul Scaun într-un comunicat.

Sicriul va fi închis vineri seara, în cadrul unei ceremonii prezidate de cardinalul camerleng Kevin Farrell, responsabil pentru administrarea Vaticanului până la conclav.

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă dimineaţa, la ora 08:00 GMT, în Piaţa Sfântul Petru, unde sunt aşteptaţi cel puţin 200.000 de credincioşi, alături de 170 de delegaţii străine.

„Este imposibil de ştiut” câţi oameni vor fi prezenţi în ziua funeraliilor, „cel puţin câteva sute de mii”, a declarat pentru AFP Pierfrancesco Demilito, şeful serviciului de presă al Protecţiei Civile din Italia.

La fel ca în 2005, la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, zeci de şefi de stat şi capete încoronate vor participa la înmormântarea liderului Bisericii Catolice, în condiţii de maximă securitate.

Printre aceştia se numără preşedintele american Donald Trump, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, premierul britanic Keir Starmer şi cancelarul german Olaf Scholz şi-au anunţat, de asemenea, prezenţa, la fel ca şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

La funeralii vor fi prezenţi, de asemenea, regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia ai Spaniei, Albert al II-lea de Monaco şi soţia sa, Charlene.

Rusia va fi reprezentată la funeraliile Papei Francisc de ministrul Culturii, Olga Liubimova, a anunţat miercuri Kremlinul, după ce anterior declarase că preşedintele Vladimir Putin nu va participa. Acesta din urmă este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională. Citat de agenţiile de presă ruse, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a spus că Liubimova va fi prezentă la Vatican „la decizia preşedintelui Vladimir Putin”.

Știrea inițială

Aglomerată cronic de valurile de autoturisme, autobuze şi vehicule cu două roţi, capitala Italiei, cu legendarele sale străzi pietruite, va fi aglomerată timp de câteva săptămâni, de la funeraliile pontifului argentinian până la conclavul cardinalilor-electori care se vor întâlni în mai pentru a-şi alege succesorul.

Un coşmar pentru romani şi turişti deopotrivă, care se luptă deja cu nenumărate şantiere şi cu slăbiciunile sistemului de transport în comun. Situaţia traficului haotic de la Roma, unde proverbialele ambuteiaje generează o cacofonie continuă de claxoane, promite să se agraveze odată cu sosirea a aproximativ 150 până la 170 de delegaţii oficiale străine, toate urmând să primească escorte din partea poliţiei romane.

Restricții și controale

Încă de miercuri, când sicriul Papei Francisc a fost purtat la Bazilica Sf. Petru, autorităţile italiene au blocat toate punctele de acces din jurul Vaticanului şi străzile din jur.

„Întreaga zonă a (Pieţei) Sf. Petru, şi nu numai, va fi supusă unor controale foarte stricte”, a avertizat prefectul Romei, Lamberto Giannini.

Ofiţerii în uniformă filtrează traficul şi verifică în rucsacuri. Credincioşii trebuie să treacă prin controale de securitate asemănătoare aeroporturilor pentru a avea acces în Piaţa Sf. Petru, plasându-şi bunurile în scanere cu raze X.

2.000 de oameni ai legii la Vatican

Grupuri de ofiţeri de poliţie în uniformă stau de pază la diferite intrări şi monitorizează cozile, în timp ce alţii patrulează pe străzile care duc la bazilica Sfântul Petru, un ofițer de poliție precizând că „în jurul obiectivului sunt de serviciu câteva sute de poliţişti”.

În total, în zonă se află permanent în jur de 2.000 de oameni ai legii.

Jandarmeria Vaticanului şi Carabinierii italieni sunt, de asemenea, prezenţi în jurul Pieţei Sf. Petru.

„Suntem la obiectiv de luni şi următoarele zile se anunţă foarte dificile”, a declarat pentru AFP un membru al Gărzii Elveţiene, responsabil de securitatea Papei.

Zonă de excludere aeriană

O zonă de excludere aeriană deasupra Romei este deja în vigoare, timp de 24 de ore pe zi. Au fost instalate unităţi speciale anti-drone cu dispozitive de bruiaj pentru a bloca orice activitate suspectă.

Avioanele de vânătoare sunt gata să decoleze în caz de urgenţă, iar pe acoperişurile clădirilor de pe Via della Conciliazione, care duce la Piaţa Sf. Petru, până la colina Janiculum, sunt desfăşurate unităţi speciale de poliţie şi carabinieri, susţinute de lunetişti.

Elicopterele Poliţiei Naţionale zboară şi ele continuu deasupra centrului istoric.

Mii de voluntari și personal medical

„Este imposibil de ştiut” câţi oameni vor asista la funeralii, deoarece mulţi credincioşi ar putea veni şi pleca în timpul zilei, „cel puţin câteva sute de mii”, a declarat pentru AFP Pierfrancesco Demilito, şeful biroului de presă al Protecţiei Civile. Protecţia Civilă intenţionează să desfăşoare între 2.000 şi 2.500 de voluntari pentru a-i supraveghea pe credincioşii care vor merge în Piaţa Sf. Petru pentru a-i aduce un ultim omagiu Papei Francisc sau pentru a asista la funeraliile acestuia, a adăugat Demilito.

Din rândul personalului sanitar al Protecţiei Civile şi cel din regiunea Lazio, vor fi prezenţi şi aproximativ 500 de medici şi asistente cu ambulanţele lor.

„Avem un plan modular care ne permite să creştem numărul de voluntari dacă este necesar”, a spus Demilito.

Cel puțin 250.000 de credincioși sunt așteptați în Piaţa Sf. Petru

De această dată, şi în contextul Anului Jubiliar – Anul Sfânt al Bisericii Catolice – sunt aşteptaţi în piaţă cel puţin 250.000 de credincioşi, în timp ce pentru funeraliile lui Benedict al XVI-lea din ianuarie 2023, s-au strâns în jur de 200.000 de oameni.

Pe lângă Donald Trump, sunt aşteptate să participe multe alte figuri importante ale politicii internaţionale: preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi preşedintele argentinian Javier Milei, regii Belgiei şi Spaniei, prinţul William şi premierul Keir Starmer al Regatului Unit, precum şi lideri cheie ai Uniunii Europene.

În timpul funeraliilor lui Ioan Paul al II-lea din aprilie 2005, peste 10.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în capitala Italiei, care a găzduit în jur de 200 de delegaţii.

Printre monarhi, şefi de stat sau de guvern, s-a numărat şi preşedintele american de atunci, George W. Bush, care a fost însoţit de foştii preşedinţi George Bush, tatăl său şi Bill Clinton.

Editor : A.C. | C.A. | M.C

Share.
Exit mobile version