Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, miercuri, la recepția oferită de Cristian-Leon Țurcanu, ambasador al României în Republica Moldova, cu prilejul marcării pe 1 decembrie a Zilei Naționale a României, că „trăim vremuri care pun la încercare democrația și valorile noastre comune”. Ea a mai spus că „nu mai vrem să fim separați”, făcând referire la „despărțirea” de „50 de ani de granițe închise și tăceri impuse de un regim care ne-a vrut străini unul față de celălalt”. Vineri, Sandu îi îndeamnă pe români să meargă la vot la alegerile parlamentare şi prezidenţiale, spunând că va face şi ea acest lucru, amintind că bunicii ei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. „Acum Kremlinul ne vrea din nou în umbra sa. Nu daţi crezare celor care vă spun că apropierea de Kremlin aduce pace şi bunăstare”, subliniază șeful statului moldovean.
„Dragi români, soarta Republicii Moldova este strâns legată de soarta României. Orice biruinţă a României e şi biruinţa noastră. Orice greutate o trăim împreună. O Românie puternică este un motiv de mândrie şi pentru noi şi o garanţie că vom reuşi alături de voi. Cei care cred că România ar fi mai puternică şi mai prosperă fără Uniunea Europeană, priviţi spre Republica Moldova, vedeţi cât de mult a avansat România în ultimele două decenii şi cu cât greu s-a descurcat Republica Moldova. Acum 18 ani noi nu am avut şansa să aderăm la Uniunea Europeană împreună cu România, dar nu ne-am pierdut speranţa şi muncim din greu ca să ajungem parte a acestei familii mari, europene, cât de curând posibil. În această lume tot mai incertă, avem nevoie unii de alţii, avem nevoie să ne susţinem reciproc. Împreună suntem mai puternici”, a transmis Maia Sandu, într-un mesaj video postat pe Facebook.
Ea a adăugat că oamenii nu trebuie să îi creadă pe cei care spun că „apropierea de Kremlin aduce pace şi bunăstare”.
„Ştim ce înseamnă despărţirea, graniţe închise şi tăceri impuse de un regim care ne-a vrut străini unul faţă de celălalt. Interdicţia de a circula, comunica, de a ne îmbrăţişa. Acum Kremlinul ne vrea din nou în umbra sa. Nu daţi crezare celor care vă spun că apropierea de Kremlin aduce pace şi bunăstare. Vedeţi ce face Kremlinul cu vecinii săi: îi şantajează, îi bombardează, îi ucide. Vedeţi ce face cu propriii cetăţeni: îi pune la închisoare doar pentru că sunt împotriva războiului sau pentru că critică autorităţile”, a arătat preşedintele Republicii Moldova.
Sandu a subliniat că revenirea la un astfel de regim este un pas înapoi.
„Da, democraţiile noastre nu sunt perfecte, dar revenirea la un regim care este de partea agresorului este un pas înapoi către izolare, sărăcie, dictatură. Nu vrem să fim din nou separaţi. Nu vrem ca Kremlinul să dicteze relaţiile Bucureştiului cu Chişinăul, dimpotrivă, avem şansa să ne regăsim în marea familie europeană şi nu vrem să ratăm această şansă”, a continuat ea.
Maia Sandu a adăugat că ea va vota la alegerile din România, aşa cum ar fi făcut şi bunicii săi, născuţi în această ţară.
„Pe 1 şi 8 decembrie mergem din nou la vot. Alegem Parlamentul României şi preşedintele României. Şi eu voi merge la vot. Pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace, cu o voce puternică în lume şi cu un nivel de trai înalt pentru toţi cetăţenii săi. Bunicii mei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. Poporul român are puterea şi înţelepciunea de a-şi apăra locul în lume. Iar soarta şi această putere stau doar în vot. Poporul român este liber. Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o ţară liberă”, a conchis Maia Sandu.
„Trăim vremuri care pun la încercare democrația și valorile noastre comune”
Sandu, a transmis, miercuri, la recepția oferită de Cristian-Leon Țurcanu, ambasador al României în Republica Moldova, cu prilejul marcării pe 1 decembrie a Zilei Naționale a României, că „trăim vremuri care pun la încercare democrația și valorile noastre comune”.
„România și Republica Moldova trec, fiecare, prin momente dificile. Dar fiecare încercare este și un prilej de a ne sprijini reciproc și de a demonstra că, împreună, suntem mai puternici.
Astăzi, mai mult ca oricând, Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. O Românie puternică este o Românie europeană. Moldova și România, unite sub steagul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună”, a afirmat Maia Sandu.
Ea vorbește și despre „despărțirea – 50 de ani de granițe închise și tăceri impuse de un regim care ne-a vrut străini unul față de celălalt”. „Nu mai vrem să fim separați. Vrem să mergem împreună, liberi, spre un viitor comun”, a mai transmis aceasta.
Președinta Republicii Moldova spune că alegerile din România au mai arătat că „democrația și libertatea sunt sub asediu în întreaga lume”. „Lupta pentru libertate nu încetează niciodată. Distanța de la democrație la autoritarism poate fi tare scurtă”, mai arată Sandu.
De asemenea, liderul moldovean a mai afirmat că „duminică am retrăit emoțiile alegerilor noastre”. „Și ele ne-au pus degetul pe rană. Dar ne-au amintit și despre puterea unui popor care se mobilizează în fața pericolului.
„Am înțeles că speranța, oricât de puternică, nu e suficientă pentru ca binele să învingă. E nevoie ca un popor să își apere la vot soarta și locul în lume.
Viitorul Moldovei depinde și de calea pe care o alege România. În zilele ce urmează, românii vor merge din nou la vot, și am toată încrederea că vor apăra România, cu toate lucrurile pe care le iubim la ea”, mai transmite Maia Sandu.
Redăm mai jos integral discursul președintelui Republicii Moldova la recepția oferită de Cristian-Leon Țurcanu, ambasador al României în Republica Moldova, cu prilejul marcării pe 1 decembrie a Zilei Naționale a României:
„Este o bucurie să celebrăm împreună Ziua Națională a României, un moment plin de semnificație pentru toți cei care iubesc România. Această zi ne amintește de legătura profundă dintre cele două maluri ale Prutului.
Noi, cei din Republica Moldova, iubim România așa cum iubești o soră mai mare: pentru că avem aceleași rădăcini, aceeași limbă, aceeași credință într-un viitor mai bun.
O iubim fără egoism, fără rezerve, fără așteptări. Orice biruință a României e și biruința noastră. Orice greutate o trăim împreună.
Mă bucur că ne revedem anume în această săptămână. Sunt momente când familiile trebuie să se adune, să stea împreună și să privească provocările în față.
Trăim vremuri care pun la încercare democrația și valorile noastre comune. România și Republica Moldova trec, fiecare, prin momente dificile. Dar fiecare încercare este și un prilej de a ne sprijini reciproc și de a demonstra că, împreună, suntem mai puternici.
Astăzi, mai mult ca oricând, Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. O Românie puternică este o Românie europeană. Moldova și România, unite sub steagul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună.
Știm ce înseamnă despărțirea – 50 de ani de granițe închise și tăceri impuse de un regim care ne-a vrut străini unul față de celălalt. Nu mai vrem să fim separați. Vrem să mergem împreună, liberi, spre un viitor comun.
Toți moldovenii cu cetățenie română care au ieșit la vot – peste 80 de mii – au arătat grija și dragostea lor față de România. Votul lor spune că pașaportul românesc nu e doar un beneficiu, dar și o responsabilitate. Le mulțumesc pentru că au ales să apere viitorul României, așa cum au făcut-o și pentru Republica Moldova.
Alegerile din România ne-au mai arătat un lucru, pe care noi, cei din Republica Moldova, l-am trăit pe propria piele: democrația și libertatea sunt sub asediu în întreaga lume. Lupta pentru libertate nu încetează niciodată. Distanța de la democrație la autoritarism poate fi tare scurtă.
Duminică, am retrăit emoțiile alegerilor noastre. Și ele ne-au pus degetul pe rană. Dar ne-au amintit și despre puterea unui popor care se mobilizează în fața pericolului.
Am înțeles că speranța, oricât de puternică, nu e suficientă pentru ca binele să învingă. E nevoie ca un popor să își apere la vot soarta și locul în lume.
Viitorul Moldovei depinde și de calea pe care o alege România. În zilele ce urmează, românii vor merge din nou la vot, și am toată încrederea că vor apăra România, cu toate lucrurile pe care le iubim la ea.
România este pentru noi umărul pe care ne sprijinim când ne e greu. Dar și umărul alături de care mergem în momentele de celebrare. Și noi ne dorim un umăr puternic! Să ne sprijinim reciproc și să mergem umăr la umăr spre un viitor mai bun.
Ne dorim o Românie liberă și puternică, la fel de mult pe cât ne dorim o Moldovă liberă și puternică. Căci așa-i între surori!”.
Editor : Alexandru Costea