Independenţa înseamnă libertatea de a decide şi de a folosi instrumentele, pe care apartenenţa noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, şcoli, infrastructură şi economie competitivă – nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia Zilei Independenţei Naţionale.
„Pentru mine, ca ministru al fondurilor europene, independenţa înseamnă să avem libertatea de a decide şi de a folosi instrumentele pe care apartenenţa noastră europeană ni le oferă. Să construim spitale, şcoli, infrastructură şi economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni – folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune. Astăzi e o zi de celebrare, care ar trebui să ne amintească acest lucru: România poate conta – dacă nu confundă autonomia cu izolarea. La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România!”, a subliniat ministrul citat.
El afirmă, totodată, că libertatea nu e garantată şi se poate pierde uşor atunci când ajunge în mâna fricii. Niciun stat democratic dezvoltat nu funcţionează în logica autarhiei iar deschiderea bine negociată este trăsătura comună a tuturor actorilor globali relevanţi, susţine Boloş.
„Ce mai înseamnă astăzi independenţa? Cum traducem această lecţie de istorie? Câştigată cu sânge, apărată cu preţul vieţii de zeci de generaţii. E greu de perceput, într-o lume în care libertatea pare un dat. Dar libertatea nu e garantată. Se poate pierde uşor, mai ales când ajunge în mâna fricii, a cinismului sau a celor care vând izolare sub masca mândriei naţionale. Vad tot mai des retorica aceasta: „ne-am descurca şi singuri”. E descurcatul o strategie de ţară? Atrage investiţii, aduce progres? Niciun stat democratic, modern şi dezvoltat nu funcţionează în logica autarhiei. Deschiderea – bine negociată, cu identitate şi claritate de scop – este trăsătura comună a tuturor actorilor globali relevanţi”, a mai precizat Marcel Boloş.
Demnitarul consideră că România nu e făcută să se izoleze ci să conteze iar pentru asta trebuie să se fie acolo unde se iau deciziile, nu pe margine.
„Resursele interne sunt valoroase, dar fără investiţii, fără know-how, fără reţele, ele rămân nevalorificate. Tinerii ştiu asta. Ei nu vor graniţe închise, frici învelite în tricolor şi nostalgii de vitrină. Ei vor un viitor. Iar independenţa noastră are sens doar dacă e şi despre ei”, a mai scris sursa citată.
Editor : C.A.