Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că România va adera anul acesta la Schengen terestru. Afirmația premierului vine în contextul în care Consiliul JAI decide joi dacă țara noastră îndeplinește condițiile pentru asta. El este încrezător că până în decembrie, la următorul Consiliu JAI, „Austria își va schimba părerea” și spune că e „în contact” cu cancelarul austriac Karl Nehammer.
Întrebat despre faptul că astăzi urmează să se desfăşoare Consiliul JAI şi subiectul aderării României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre „nu se află pe agendă”, Ciolacu a răspuns:
„Ba da, se află pe agendă, nu este un vot, pentru că, între timp, ştiţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri. Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile”.
Premierul s-a arătat optimist cu privire la data la care România va intra deplin în Spaţiul Schengen.
„România va adera anul acesta la Schengen terestru”, a adăugat Ciolacu, potrivit Agerpres.
„Decizia privind intrarea României în Schengen terestru trebuie luată în 2024”
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a avut, în perioada 2-5 octombrie, o serie de întâlniri la Viena, Praga şi Munchen pentru promovarea intrării României în Spaţiul Schengen cu frontiera terestră în anul 2024.
„Am avut întâlniri cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, ministrul bavarez de interne, Joachim Hermman, precum şi cu ministrul austriac de finanţe, nominalizat viitor comisar european pentru afaceri interne, Magnus Brunner. Am insistat în aceste discuţii pe meritele şi rezultatele României în protejarea frontierelor naţionale şi ale UE, combaterea migraţiei iregulare şi ilegale şi aplicarea impecabilă a tuturor sistemelor şi codurilor Schengen”, a spus Cătălin Predoiu.
El a adăugat că a demonstrat cu argumente logice, dar care ţin şi de realitatea din teren, că decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024, în timp ce România va continua să întărească securitatea frontierelor sale, să aplice toate procedurile Schengen, inclusiv controale la frontieră atunci când situaţia o impune, atât în prezent, cât şi în perspectivă.
„După cum ştim, anul trecut, România a intrat în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime. Decizia Consiliului European a fost însoţită de o serie de măsuri adiacente de întărire a controlului la frontieră şi operare a codurilor şi sistemelor Schengen, pe care Ministerul Afacerilor interne le-a îndeplinit complet, impecabil. Ministerul Afacerilor Interne va continua să desfăşoare demersuri diplomatice intense pentru atingerea obiectivului Schengen inclusiv cu frontierele terestre”, a mai declarat Predoiu.
Și premierul ungar Viktor Orban vrea ca România și Bulgaria să intre complet în spațiul Schengen până la finalul anului. El spune că sistemul de azil nu funcţionează şi că, „dacă permitem cuiva să intre, nu mai putem să-l trimitem acasă niciodată”.
„Politica UE privind migraţia a eşuat, se văd consecinţele. Mai multe state membre încearcă să găsească soluţii. Migraţia ilegală şi temerile legate de siguranţă au dus la controale consolidate la frontiere”, a mai spus Orban în cadrul dezbaterii.
În context, Viktor Orban a propus un sistem care să permită întâlniri la vârf între şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre Schengen, aşa cum s-a întâmplat cu zona euro în 2008, în timpul crizei financiare.
Chestiunea aderării României și Bulgariei la Schengen va fi discutată la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi de la Bruxelles.
Editor : C.L.B.