Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni că întotdeauna când ai relaţii cu Statele Unite ale Americii canalele de comunicare sunt insuficiente, deoarece paleta de discuţii este foarte diversă, transmite Agerpres.
Ciolacu a fost întrebat dacă există suficiente canale de comunicare cu Administraţia Trump.
„Întotdeauna când ai relaţii cu Statele Unite canalele sunt insuficiente fiindcă e atât de diversă paleta de discuţii, de la economic, strategic, politic. Normal că îţi doreşti comunicări şi mai bune. Ştiţi foarte bine, eu am avut două convorbiri telefonice înainte de a depune jurământul cu preşedintele ales în acel moment, Donald Trump, şi una cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. Sunt discuţii în continuare, atât la nivelul preşedintelui României, cât şi la nivelul prim-ministrului”, a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă la sediul de campanie al Alianţei electorale „România Înainte”.
Premierul a mai fost întrebat, de asemenea, dacă este de acord cu afirmaţia preşedintelui SUA potrivit căreia Volodimir Zelenski este un „dictator” şi Ucraina este cea care a pornit războiul.
„Eu pot să fiu de acord sau să nu fiu de acord. Esenţial este altceva. Nu ştiu cât de mult îl interesează pe preşedintele Americii cât sunt eu de acord sau nu sunt de acord, prim-ministrul României. Haideţi să lăsăm lucrurile să curgă şi să nu ne băgăm atât de mult capul în poză când lucrurile sunt aşa de importante şi atât de sensibile. România a susţinut Ucraina necondiţionat şi se ştie acest lucru, am avut şi suportul UE în acest demers, dar România e o ţară sigură în primul rând datorită apartenenţei la NATO.
Nu ne ajută cu nimic să comentăm una dintre discuţiile şi – repet – s-ar putea să fie negocieri care nu au mai fost duse ca în alte dăţi în spatele uşilor închise. Este o nouă abordare de politică externă.
Că nu suntem noi adaptaţi la ea, că suntem luaţi prin surprindere, că şcoala politicii româneşti era altfel gândită, e cu totul altceva, dar nu cred că trebuie să ieşim la fiecare discurs sau la fiecare ieşire a unor lideri mondiali să le comentăm noi. România este la locul ei şi va fi la masa negocierilor, fiindcă nu se poate să nu fie. Suntem într-o altă etapă în acest moment”, a conchis premierul.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan i-a invitat miercuri la Palatul Cotroceni, pe liderii tuturor partidelor parlamentare şi reprezentanții minorităților naționale pentru consultări în vederea pregătirii poziţiei ţării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, care va avea loc la Bruxelles, informează Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a sosit luni la Casa Albă pentru discuţii cu preşedintele american Donald Trump despre perspectivele de încheiere a războiului din Ucraina, în contextul unor diferenţe puternice de viziune. Macron, primul lider european care este primit la Casa Albă de când Trump şi-a început al doilea mandat, va încerca să-l convingă pe preşedintele SUA să nu grăbească încheierea unui acord de pace în Ucraina cu orice preţ.
Editor : A.C.