Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în momentul în care într-o ţară care organizează alegeri se încheie alegerile, procesul electoral nu mai continuă pentru cetăţenii acelui stat, dar care se află în străinătate. El a adăugat că prin această decizie nu s-a răzbuna pe nimeni şi că nu are de ce să se răzbune. Ciolacu a precizat că România a făcut eforturi pentru ca cei din diaspora să poată vota şi a fost mărit numărul de secţii de votare, dar şi perioada când se poate vota, de la o zi la trei zile.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri, de ce a fost modificată acum legislaţia privind organizarea alegerilor prezidenţiale care limitează programul de vot pentru unii dintre românii aflaţi în diaspora şi liderii din opoziţie îl acuză că prin această măsură doreşte să îi pedepseasă pe acei votanţi. 

”Suntem cu toţii liberi să spunem tot ceea ce dorim. E normal ca liderii opoziţiei să critice puterea. Aşa funcţionează democraţia. În al doilea rând, Guvernul României, eu sunt primul ministru, nu sunt iniţiatorul acestui…. Iniţiatorul a fost AEP-ul şi Ministerul de Interne.  Ştim cu toţii că în diaspora, românii din diaspora au drept de vot timp de trei zile în comparaţie cu românii din România pentru sunt distanţele mari. Cel puţin la ultimile alegeri s-a dublat numărul de secţii de vot, încercând ca românii să nu se deplaseze mai mult de 10 – 20 de kilometri de secţia de vot”, a afirmat Ciolacu.

El a precizat statul a făcut eforturi pentru ca românii să poată vota. 

”Deci statul român a făcut nişte eforturi suplimentare corecte şi necesare ca românii din diaspora să poată vota. Niciunde în această lume, în momentul în care în ţara în care se desfăşoară scrutinul, respectiv în speţa noastră România, se închide procesul de votare, procesul de votare nu mai continuă în alt stat. Nu există în acest moment un exemplu pe care să mi-l arătaţi. Asta a fost justificarea pe care am primit-o eu. Nu m-am răzbunat pe nimeni şi nu am de ce să mă răzbun”, a explicat premierul. 

El a mai fost întrebat de ce intervine acum această modificare cu trei luni înainte de alegeri şi fără o dezbatere publică. 

”E un lucru care nu se mai întâmplă niciunde în lume. Mai mult, România are o excepţie care nu există niciunde în alt stat democratic, ca cetăţenii români să voteze trei zile în afara ţării, iar în România să voteze o zi. Democratic este când se închide ora de vot în ţara unde sunt alegerile în acel moment se închide votul peste tot. Nu este o răzbunare. Eu nu sunt un om răzbunător,  mă cunoaşteţi. Că poate fi interpretată de către opoziţie ca un astfel de demers, e normal, e dreptul opoziţiei să spună. Dar şi eu, şi dumneavoastră ştiţi că aşa este corect, fiindcă aşa funcţionează democraţia dacă vrem să o respectăm”, a răspuns Marcel Ciolacu.

”Duminică, 4 mai, când se întâmplă votul şi în ţară, aici a intervenit o modificare. (..) Duminică, votul începe în secţiile de votare din străinătate la ora 7:00 ora locală, dar se încheie fie la ora 21:00, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, la est de România, s-a închis votul, cum se întâmpla şi până acum, la ora 21:00, dar ce înseamnă la vest de România, pe celelalte fusuri orare, votul se va închide la ora 21:00, ora României. Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite, la o secţie de votare duminică, 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21:00. Această măsură a fost adoptată la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, tocmai pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influenţare a votului atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secţiile care sunt la vest de România, pe fusurile orare aferente”, a precizat joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version