Senatorul republican Marco Rubio a devenit luni noul şef al diplomaţiei americane după un vot în unanimitate în favoarea sa în Senat, în ziua învestirii lui Donald Trump, notează AFP, preluat de Agerpres.
Rubio, 53 de ani, devine primul membru al noii administraţii Trump care a fost confirmat în postul său.
El îi succede lui Antony Blinken.
„Suntem încântaţi că am lucrat într-o manieră bipartizană pentru a ne asigura că unul dintre ai noştri, senatorul Marco Rubio, este capabil să preia rapid conducerea Departamentului de Stat”, au declarat cu puţin timp înainte de vot în sesiune plenară senatorii republican Jim Risch, care prezidează Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului, şi democrata Jeanne Shaheen.
„Ţinând cont de incertitudinea din lume în acest moment, este în interesul Americii să nu piardă timpul şi să ocupe imediat acest post”, a afirmat Shaheen.
Marco Rubio va trebui să înhame pentru a executa diplomaţia preşedintelui Donald Trump care, în discursul său de învestire luni, a promis că va „relua” controlul asupra Canalului Panama şi se va asigura că Statele Unite sunt din nou „respectate” în lume, pozând în acelaşi timp ca „artizan al păcii”.
În timpul audierii sale de săptămâna trecută în faţa aceleiaşi comisii, Marco Rubio afirmase că China este „cel mai puternic şi mai periculos adversar cu care a trebuit să se confrunte Statele Unite” din istoria lor.
El a spus că doreşte să pună în aplicare sloganul lui Donald Trump, „America First”, respingând paradigma centrală din diplomaţia administraţiei Joe Biden, şi anume a da prioritate unei ordini mondiale bazate pe standardele internaţionale.
În opinia sa, fiecare politică diplomatică şi fiecare dolar cheltuit de Statele Unite trebuie să facă America „mai sigură”, „mai puternică” şi „mai prosperă”.
Cine este Marco Rubio
Născut la Miami, fiu de imigranţi cubanezi, Marco Rubio a devenit primul şef al diplomaţiei americane care vorbeşte fluent spaniola.
Datorită istoriei familiei sale, el s-a ridicat împotriva guvernului comunist de la Havana sau din alte ţări din America Latină de stânga, cum ar fi Venezuela.
Marco Rubio este, de asemenea, un susţinător ferm al Israelului, opunându-se cu înverşunare Iranului şi programului său nuclear în creştere.
Influentul senator, obişnuit al platourilor de televiziune, a fost considerat un timp steaua în devenire a unui Partid Republican mai moderat şi chiar a candidat împotriva magnatului imobiliar la alegerile prezidenţiale din 2016.
Acesta din urmă îl numea adesea „micul Marco”.
Dar de atunci ambii au îngropat securea războiului.
Cu privire la războiul din Ucraina, Marco Rubio a cerut „diplomaţie îndrăzneaţă” din partea Statelor Unite pentru a pune capăt războiului desfăşurat de Rusia.
În Senat, Rubio a pledat pentru înarmarea Taiwanului prin livrări directe de echipamente militare americane, mai degrabă decât prin vânzarea de arme.
Marco Rubio a avut o ascensiune rapidă în politică, câştigând primele alegeri în 1998, la doar cinci ani după ce a terminat facultatea. De asemenea, a condus Camera inferioară a Floridei de la vârsta de 34 de ani.
Tată a patru fiice, menţionează în mod regulat originile sale sociale modeste, cu tatăl care era chelner într-un bar şi mama casieră.
În guvernul anti-imigraţie al lui Donald Trump, Marco Rubio va evidenţia în principal moştenirea anticomunistă.
„Bunicul meu nu a învăţat că America este grozavă citind despre asta într-o carte, ci trăind-o şi văzând-o cu propriii ochi”, a scris el într-o carte din 2012.
Editor : A.C.