Lidera extremei drepte franceze, condamnată la o perioadă de ineligibilitate de cinci ani cu executare imediată şi la o pedeapsă de patru ani de detenţie, dintre care doi cu executare, pentru deturnare de fonduri publice, a anunțat că va face apel la decizie și că nu se lasă eliminată, fiindcă milioane de francezi cred în ea. Ea denunță „o decizie politică” de a o împiedica să candideze la alegerile prezidențiale, deși era favorită.
Este prima luare de poziție a liderei extreme drepte franceze, aceasta părăsind sala de judecată înainte de pronunțarea sentinței și acceptând invitația în platoul postului de televiziune TF1 pentru a răspunde întrebărilor realizatorului Gilles Bouleau.
„Sunt nevinovată”
Marine Le Pen a confirmat că va face apel „cât mai curând posibil”. Ea a vorbit despre „o zi fatală” pentru „toți cei care sunt atașați de democrație și de statul de drept”.
„Voi face apel pentru că sunt nevinovată”, a insistat ea. „Judecătorii de instrucție pot face greșeli. Eu cred că judecătorii au făcut o greșeală. Încă de la primele ore, am crezut că vom avea parte de un proces de manieră parțială”.
De altfel, a explicat că a plecat de la tribunal pentru că a înțeles că va fi pronunțată o decizie politică.
„Voturile a milioane de francezi au fost eliminate”
Ea a denunțat „o încălcare a normelor statului de drept”, afirmând că „președintele instanței a condamnat fără temei favoritul alegerilor prezidențiale”.
Marine Le Pen denunță „o decizie politică”, cu intenția de a o împiedica să candideze la alegerile prezidențiale. „Eu am fost eliminată, dar sunt voturile a milioane de francezi care au fost eliminate”, a deplâns Marine Le Pen. Ea a pus la îndoială, de asemenea, legitimitatea unui candidat care ar fi ales în 2027, iar ea ar fi achitată în apel.
Ipoteza Bardella. Ar putea fi ea premierul lui?
Despre posibilitatea ca în locul ei să candideze la alegerile prezidențiale actualul președinte al partidului al cărui fostă președinte este ea, Adunarea Națională, Jordan Bardella, aceasta a afirmat că „Bardella este un atu extraordinar pentru partid”. „Sper că nu va trebui să folosim acest bun mai devreme decât este necesar”, a recunoscut lidera extremei drepte.
S-ar putea vedea ea însăși prim-ministru pentru tânărul președinte al partidului? „Nu sunt în această stare de spirit”, spune ea. „Nu sunt pregătită să mă supun unei negări atât de ușoare a democrației”.
Dar a ținut să adauge că nu intenționează să se lase eliminată în acest fel. „Dar nu am de gând să mă las eliminat așa. Există o cale, este destul de complicată, dar există. Milioane de francezi cred în mine”.
Le Pen, în vârstă de 56 de ani, nu mai poate candida la alegeri, dar îşi păstrează actualul mandat de deputat.
„O lovitură pentru democrație”
„Este o lovitură pentru democraţie”, a declarat presei avocatul în faţa sediului din Paris al partidului lui Le Pen, Rassemblement national. Marine Le Pen, considerată unul dintre favoriţi pentru alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 2027, rămâne „combativă”, a asigurat Laurent Jacobelli, deputat RN şi purtător de cuvânt al partidului.
Alţi opt eurodeputaţi ai partidului, inclusiv vicepreşedintele partidului Louis Aliot, au fost de asemenea găsiţi vinovaţi de „angajarea la Parlamentul European a unor persoane care lucrau în realitate pentru partid”.
Reuniune de criză la partid
RN a fost condamnat la o amendă de 2 milioane de euro şi confiscarea a 1 milion de euro, sechestraţi în cadrul anchetei.
O reuniune de criză a conducerii RN şi Marine Le Pen a avut loc luni după-amiază la sediul partidului din Paris, înaintea participării lui Le Pen la jurnalul de seară de la TF1.
În intervenția sa la TF1, Marine Le Pen a făcut referire la primul președinte al celei de-a cincea Republici Franceze, De Gaulle, care a declarat că Curtea Supremă „este poporul”. „Niciun judecător nu poate decide să intervină într-o alegere prezidențială atât de importantă și, mai mult, încălcând statul de drept”, a spus ea.
Ministrul Justiției reacționează la amenințările „inacceptabile”
Ministrul francez al Justiției, Gerald Darmanin, a reacționat imediat la amenințările inacceptabile ale lui Marie Le Pen la adresa judecătorilor care au condamnat-o.
Într-o postare pe X, el a scris că amenințările la adresa judecătorilor de la Tribunalul Judiciar din Paris sunt „inacceptabile într-o democrație și reprezintă un motiv de îngrijorare pentru independența justiției”.
Petiția Partidului Socialist
Confruntat cu „o ofensivă masivă împotriva sistemului judiciar și a independenței sale”, Partidul Socialist subliniază într-un comunicat de presă că „nimeni nu este mai presus de lege, cu atât mai puțin cei care aspiră la cea mai înaltă funcție a statului” și face apel la populație să semneze o petiție intitulată „Apărăm democrația, apărăm justiția”, ca urmare a declarațiilor făcute de Marine Le Pen.
Reacția Administrației Trump
De la Washington, Administrația Trump spune că este „îngrijorătoare” excluderea candidaților din procesul politic, ca răspuns la sentința de ineligibilitate imediată pe timp de cinci ani a lui Marine Le Pen.
„Excluderea unor persoane din procesul politic este deosebit de îngrijorătoare, dacă ne gândim la războiul judiciar agresiv și corupt dus împotriva președintelui Donald Trump aici, în Statele Unite”, a declarat presei Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.
Le Pen a scris pe X, după interviul de la TF1
Pentru că i s-a părut că intervenția de la TF1 a fost insuficientă pentru a-și clădi apărarea în fața electoratului, Marine Le Pen a postat un mesaj pentru acesta pe platforma X.
„Am luptat pentru voi timp de 30 de ani. 30 de ani de luptă împotriva nedreptății. Voi continua să o fac și o voi face până la sfârșit”, a scris Marine Le Pen pe X, după apariția sa la știrile de la ora 20:00 ale TF1.
Editor : Marina Constantinoiu