Rezidentul și voluntarul din Harkiv, Ihor Șișko, povestește despre experiența traumatizantă de-a lungul a 801 zile petrecute în patru închisori rusești.
În peste doi ani de detenție Șișko a slăbit 50 de kilograme și povestește că interogatoriile cu tortură, violență psihologică și fizică au durat până în ultima sa zi de captivitate.
Fostul deținut, director interimar al întreprinderii municipale regionale „Veteran’s Space. Side by Side” a declarat acest lucru într-un interviu pentru Ukrinform.
Potrivit lui Șișko, el a fost deținut timp de 51 de zile într-un lagăr din Șebekino, regiunea Belgorod, și apoi transferat la Starîi Oskol, regiunea Briansk. Apoi, locuitorul din Harkiv a fost deținut în Novozibkiv, Tula și Pakino, în regiunea Vladimir.
„Pe 13 mai [2022], am fost trimiși la Starîi Oskol, la SIZO #2. Acolo a început cu adevărat coșmarul – imediat ce m-au scos din mașină. Mi-au rupt degetele de la mâini și de la picioare încă din timpul primirii. Când te conduc pe coridor, au niște mănuși tactice cu bețe de cauciuc și de lemn, bastoane și tot felul de obiecte metalice atașate de cizmele lor și te bat cu toate aceste unelte. Cineva puternic te ține din spate, cu brațele răsucite, și nici nu poți să cazi, nici măcar să respiri, iar ei te bat, te bat și te bat.
După aceea, te aruncă într-o celulă.
Când am reușit să mă ridic, m-am uitat la băieți – cred că văzusem pe mulți dintre ei înainte, eram 22 în cortul din Șebekino – dar nu am recunoscut pe nimeni. Pentru că toți cei de acolo erau atât de bătuți, încât era greu să le ghicesc fețele. Rănile sângerau ca pe un câmp de luptă…” povestește Șișko.
El a spus că rușii l-au bătut cu tot cer aveau la îndemână – cabluri pentru electricitate, un telefon, pistoale paralizante, fire de la prelungitoare, iar „interogatoriile au continuat până în ultima zi de captivitate”.
Tortura a fost folosită în toate instituțiile în care a fost deținut locuitorul din Harkov, dar a avut și unele particularități.
„Dimineața începea la ora 6.00 cu comanda „Trezește-te!”. Trebuia să cântăm imnul rusesc sau doar să stăm în picioare, în funcție de instituție. După micul dejun, începea procedura de „control” de dimineață: ne scoteau pe coridor și ne puneau să stăm în poziția „sfert”, adică ghemuiți, timp de 30-40 de minute, după care trebuia să sărim pe coridor. Trebuia să stăm acolo cu picioarele depărtate, iar ei ne loveau în tibie. Durerea făcea ca picioarele să se depărteze, iar oamenii se așezau în sfoară, unii își rupeau ligamentele, iar asta se întâmpla în diferite moduri. Pantalonii erau rupți, iar ei ne băteau și pentru asta, pentru că nu era nimic de cusut, nici ață și nici ac. În general, gardienii căutau orice pretext pentru a ne batjocori și mai mult”, a declarat deținutul eliberat.
Potrivit acestuia, aceleași abuzuri aveau loc și înainte de a ieși la plimbare.
„Era o bătaie de joc, pentru că nu exista o plimbare propriu-zisă – erau cel mult trei, cinci minute. Dar eram urmăriți pe coridoare, pe scări până la curtea de exerciții, pe care o măturam, apoi săreai din nou înăuntru și erai bătut, hărțuit de câini, care lătrau, mușcau și bătut din nou…”, povestește Șișko.
După cum s-a raportat, până la 5 februarie, un total de 4.131 de persoane au fost returnate din captivitate.
Ihor Șișko s-a întors în Ucraina în timpul schimbului de prizonieri de la 31 mai 2024. Soția și cei trei copii îl așteptau acasă. Locuitor al orașului Harkov, la momentul invaziei rusești era angajat al Consiliului Regional Harkov și s-a alăturat unității Kraken, fiind capturat de invadatori la 22 martie 2022, în apropierea centrului regional.
Editor : S.S.