Rețeaua de cabluri, bobine și comutatoare, neglijată de mult timp, care menține luminile aprinse în Europa, se află în sfârșit în centrul atenției, dar din toate motivele greșite, scrie Politico într-un material explicativ care pune în context blackoutul din Spania, Portugalia, Andorra și o parte din sudul Franței și oferă explicații despre funcționarea rețelei europene de distribuție a energiei electrice.

Preocupările legate de energie au dominat politica continentului în ultimii ani, Uniunea Europeană renunțând la importurile din Rusia după invazia Moscovei în Ucraina și abandonând combustibilii fosili în favoarea unor alternative mai curate.

Însă oficialii s-au concentrat în mare măsură pe proveniența energiei – țări aliate sau ostile, surse ecologice sau care contribuie la încălzirea globală – mai degrabă decât pe modul în care circulă energia electrică. Rețelele electrice europene erau de obicei o preocupare secundară.

Până luni, când o pană de curent masivă a paralizat Peninsula Iberică, oprind trenurile și obligând spitalele să folosească generatoare de rezervă. Marți, oficialii spanioli au identificat un incident neobișnuit în rețeaua electrică ca fiind probabilul vinovat, excluzând aproape în totalitate un atac cibernetic.

Odată ce luminile s-au aprins din nou, în Spania a început jocul de-a da vina unii pe alții, guvernul socialist și opoziția conservatoare schimbându-și loviturile într-un exemplu destul de literal de politică a puterii – amenințând să distragă atenția de la problemele tehnice apărute în urma penei de curent.

Cu toate acestea, întrebarea ce a mers prost și cum să se împiedice repetarea unui astfel de incident este vitală, având în vedere că Europa depinde din ce în ce mai mult de electricitate – și, prin extensie, de rețelele sale electrice – în eforturile sale de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Ce este o rețea electrică?

Imaginați-vă o rețea de conducte de apă. La fiecare capăt al acestor conducte, unele părți ale sistemului umplu rețeaua (gândiți-vă la centralele electrice), iar altele o golesc, fie că este vorba de o persoană care conectează un telefon sau de o fabrică care pornește utilajele.

„Dacă turnăm mai multă apă decât se consumă, conductele ar putea exploda; dacă turnăm mai puțin, cererea nu ar fi satisfăcută. Acest echilibru trebuie menținut în mod continuu, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, în ciuda variațiilor constante ale consumului”, a declarat Miguel de Simón Martín, profesor la departamentul de inginerie electrică al Universității din León.

Acest echilibru depinde de o rețea complexă de substații și alte elemente care funcționează ca niște supape care reglează presiunea și debitul într-o rețea de distribuție a apei. Dacă există prea multă sau prea puțină energie, operatorii pot face corecții. Aproape tot timpul, acest sistem funcționează fără probleme în Europa. Penele de curent masive sunt extrem de rare.

De ce există penele de curent?

Pana de curent poate fi extrem de incomodă și poate provoca haos, dar, de fapt, contribuie la siguranța rețelelor electrice din Europa.

La fel cum siguranțele se declanșează când folosim prea multe aparate electrice acasă, secțiuni ale rețelei electrice a blocului european se opresc dacă există o scădere sau o creștere bruscă a energiei pe care o transportă. Dacă rețeaua este expusă la tensiuni și curenți neașteptat de mari, infrastructura energetică poate fi deteriorată sau chiar distrusă.

Pana de curent bruscă din Spania și Portugalia s-a produs atunci când rețeaua iberică a înregistrat un dezechilibru semnificativ al energiei electrice, care a declanșat o oprire de autoapărare. Paradoxal, faptul că s-a întrerupt curentul este un lucru bun, deoarece demonstrează că mecanismele concepute pentru a proteja rețeaua electrică de avarii grave funcționează.

Ce s-a întâmplat mai exact acolo?

Luni, la ora locală 12:33, s-a produs ceva cu adevărat nebunesc: mai mult de jumătate din energia electrică a Spaniei a dispărut brusc. Nu este de mirare că acest lucru a destabilizat rețeaua, provocând o pană de curent masivă.

Rețeaua pare să fi suferit o pierdere inițială de energie electrică de câteva secunde, din care s-a recuperat rapid. Însă, imediat după aceea, a suferit o întrerupere mai lungă, care a declanșat blackoutul, potrivit Red Eléctrica, operatorul național al sistemului de transport de energie electrică (TSO) din Spania.

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită, dar cauza acestor incidente rămâne neclară. Mulți s-au temut inițial de un atac cibernetic, dar Red Eléctrica a declarat marți că o evaluare preliminară nu a descoperit dovezi de infiltrare digitală.

Autoritățile naționale investighează acum rolul pe care l-ar fi putut juca companiile private. Deși au avertizat împotriva concluziilor pripite, mai mulți experți au subliniat vulnerabilitățile potențiale ale rețelei legate de dependența țării de energiile regenerabile.

Putem da vina pe energiile regenerabile?

Spania și Portugalia sunt exemple emblematice ale planului UE de a înlocui combustibilii fosili cu surse regenerabile, precum energia solară și eoliană.

Potrivit Red Eléctrica, problema a apărut în regiunea sud-vestică Extremadura, unde se află cea mai puternică centrală nucleară din țară, unele dintre cele mai mari baraje hidroelectrice și numeroase parcuri solare.

Eduardo Prieta, șeful serviciilor de operare a sistemului companiei, a declarat marți că este „foarte posibil ca energia afectată să fie cea solară”. Într-un raport anual publicat în februarie, compania-mamă a Red Eléctrica a avertizat că ponderea crescută a energiei regenerabile în sistem ar putea duce la întreruperi „semnificative”.

În ciuda acestui fapt, experții și oficialii UE s-au străduit marți să nu dea vina pe energiile regenerabile pentru incident și au refuzat să speculeze pe această temă. Acest lucru nu a împiedicat partidul de extremă dreapta din Spania să profite de pană pentru a-și intensifica campania împotriva planurilor guvernului privind tranziția energetică.

De ce s-a extins pana și în Portugalia? Și de ce restul Europei nu a fost afectat?

Peninsula Iberică are o rețea electrică foarte integrată, care permite Spaniei și Portugaliei să facă schimb de energie electrică în mod regulat. Aceste legături fac de obicei rețelele mai stabile, dar luni au dus la prăbușirea alimentării cu energie electrică în ambele țări.

Deși Peninsula Iberică este oarecum izolată, ea menține câteva legături transfrontaliere cu Franța. Criza energetică de luni nu s-a extins mult mai la nord de Pirinei, deoarece rețeaua europeană este concepută pentru a se proteja de astfel de situații și, în momentul în care rețeaua spaniolă a devenit instabilă, a fost deconectată automat de la rețeaua franceză.

Asta înseamnă că astfel de lucruri nu se pot întâmpla în altă parte în Europa?

Rețeaua energetică a UE este concepută pentru a răspunde rapid la astfel de episoade, dar asta nu înseamnă că este imună la întreruperi de curent.

În 2006, milioane de oameni din Germania, Franța, Italia, Belgia și Spania au rămas fără curent electric după ce o linie electrică a fost deconectată pentru a facilita călătoria unui vas de croazieră pe râul Ems. Iar anul trecut, căldura extremă a provocat o pană de curent care a afectat Bosnia și Herțegovina, Albania, Muntenegru și părți din Croația.

Una dintre modalitățile cheie prin care Europa evită întreruperile de curent este conectarea rețelelor electrice ale țărilor vecine. „Un sistem interconectat este benefic pentru toată lumea”, a declarat un înalt funcționar al UE, care a explicat că conexiunile facilitează gestionarea schimbărilor dramatice ale alimentării cu energie electrică. Acest lucru contribuie la menținerea echilibrului rețelei și la prevenirea întreruperilor de curent.

Merită subliniat faptul că aceste conexiuni nu sporesc posibilitatea unei căderi a rețelei la nivel transfrontalier. După cum a demonstrat luni întreruperea conexiunii dintre Spania și Franța, există procese automate care previn întreruperile în cascadă.

Avem oare grijă de prețioasele noastre rețele?

În timp ce majoritatea oamenilor consideră rețelele de înaltă tensiune ca fiind ceva de la sine înțeles, factorii de decizie sunt perfect conștienți de provocări și lucrează de ani de zile la rezolvarea acestora, adoptând o mulțime de legi care sună bine, dar care au ajutat Europa să dezvolte una dintre cele mai extinse rețele electrice din lume.

Cu toate acestea, rețeaua prezintă încă deficiențe grave: în general, guvernele au investit lent în rețelele electrice, care sunt invizibile și ignorate de majoritatea cetățenilor, iar țările din blocul comunitar dispun de infrastructuri extrem de vechi. Efectele schimbărilor climatice, în special valurile de căldură extremă din ce în ce mai frecvente în Europa, reprezintă, de asemenea, o amenințare deosebită pentru rețelele electrice învechite.

Comisia Europeană estimează că, în acest deceniu, sunt necesare investiții de aproximativ 584 de miliarde de euro pentru modernizarea și extinderea rețelelor electrice ale blocului comunitar.

De ce trebuie să extindem rețelele?

Consumul de energie electrică este în creștere – nu într-un viitor îndepărtat, ci chiar acum. Comisia Europeană se așteaptă ca cererea de energie electrică în UE să crească cu aproximativ 60% până în 2030 față de 2023, iar rețelele blocului comunitar trebuie consolidate pentru a face față acestei creșteri.

Există câteva motive pentru creșterea cererii. Un factor cheie este tranziția energetică a UE, care înlocuiește combustibilii fosili poluanți cu alternative prietenoase cu clima. Gândiți-vă la înlocuirea mașinilor tradiționale cu vehicule electrice sau a cazanelor pe gaz cu pompe de căldură.

Există, de asemenea, faptul că sectoarele mari consumatoare de energie electrică, cum ar fi inteligența artificială, sunt în creștere. Și pe măsură ce planeta se încălzește, tot mai mulți oameni vor apela la aerul condiționat pentru a se răcori, inclusiv în Europa.

„Trebuie să discutăm despre modul în care vom face față unei astfel de situații”, având în vedere că în curând „toate sectoarele economiei vor fi electrificate”, a declarat un diplomat al UE. „Imaginați-vă că peste 20 de ani vom avea o pană totală de curent… Nu veți putea să vă luați mașina și să mergeți la serviciu.”

Și ce urmează în Spania?

Legislația UE prevede că incidentele care afectează rețelele europene trebuie investigate în detaliu.

Spania trebuie să prezinte un raport tehnic în care să explice ce s-a întâmplat în termen de trei luni. O anchetă independentă mai amplă, condusă de experți europeni, trebuie să prezinte propriile concluzii în termen de șase luni.

Aceste investigații vor contribui la consolidarea rețelei electrice a UE pe termen lung. Un înalt funcționar al Comisiei a declarat că raportul care detaliază un incident din 2003 din Elveția, care a provocat o pană generală de curent în Italia, a stat la baza elaborării noilor protocoale ale UE. Aceste măsuri, a adăugat funcționarul, au ajutat țările UE să evite o pană generală de curent între 2013 și lunea trecută.

În timp ce experții încearcă să afle ce s-a întâmplat, ne putem aștepta la numeroase acuzații politice reciproce cu privire la cine sau ce este de vină.

Citește și:

Ce sunt „vibrațiile atmosferice induse”, o posibilă cauză a penei de curent din Peninsula Iberică. Explicația unui inginer electrician

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version