Paracetamolul (acetaminofenul) este unul dintre cele mai utilizate medicamente pentru a combate durerea sau reduce febra. Se poate procura din farmacii, în multe cazuri fără să fie nevoie de o prescripție medicală, iar dacă este consumat moderat, pe perioade scurte, poate fi considerat inofensiv. Însă, consumul de paracetamol în doze mari poate cauza toxicitate la nivelul organismului și pot apărea complicații severe. Radu Țincu, medic primar anestezie și terapie intensivă, expert în toxicologie, a explicat pentru Digi24 când devine periculos pentru organism consumul de paracetamol.
Paracetamolul se găsește în farmacii sub diferite forme de prezentare, de la tablete, capsule, medicamente care se dizolvă în apă, la soluții perfuzabile pentru administrare intravenoasă. Se recomandă pentru consum atât adulților, cât și copiilor, însă doza optimă se stabilește doar în funcție de organismul fiecărui individ în parte.
Ce este paracetamolul
Medic toxicolog: „Paracetamolul este o substanță analgezică folosită pentru tratamentul durerii, dar și pentru tratamentul febrei. Se metabolizează la nivel hepatic, într-un metabolit inactiv, care este extrem de toxic și care necesită conjugare cu glutationul hepatic (cu principala moleculă antioxidantă). În momentul în care se produce eliminarea glutationului, ficatul rămâne fără apărare antioxidantă și apare necroza hepatică, adică distrucția celulelor hepatice.
În funcție de cantitatea de paracetamol ingerată poate să existe această hepatită acută toxică
Hepatita acută toxică este o inflamație a ficatului, care poate fi declanșată de un consum exagerat de medicamente, iar în această situație (în urma consumului de paracetamol în exces) înseamnă distrucție hepatică. Se poate ajunge chiar la insuficiență hepatică, atunci când ficatul restant nu mai are suficient volum/masă încât să își îndeplinească funcția.
În acest caz (de insuficiență hepatică) vorbim de o stare foarte gravă, cu risc fatal, în care ficatul nu mai poate sintetiza proteinele plasmatice, dintre care cele mai importante sunt cele de coagulare, și nu mai poate să elimine produșii/metaboliții toxici. Automat, acest lucru va duce la intoxicarea întregului organism”.
Când devine toxic consumul medicamentelor cu paracetamol
„Peste 4 gr de paracetamol este doza care poate deveni toxică pentru organism, evident, în funcție de particularitățile fiecărui individ în parte. Vorbim aici de 6 – 8 comprimate de paracetamol. Peste această valoare încep să apară semnele de toxicitate hepatică.
Fiecare persoană poate dezvolta reacții severe sau mai puțin severe când consumă, în funcție de modul în care funcționează ficatul, de rata de metabolizare.
Vulnerabilitatea crescută, în urma consumului de paracetamol, este în rândul copiilor, pentru că doza de consum se raportează per greutate corporală, dar și la pacienții vârstnici, care au patologie hepatică cronică, unde ficatul este deja afectat (fie de boli virale, fie de alcool)”, a precizat medicul Radu Țincu.
Cum se manifestă intoxicația cu Paracetamol
Semnele de toxicitate hepatică în urma unui consum ridicat de paracetamol
„Efectele pot să apară în primele două ore de la ingerare (în primul stadiu), iar simptomele sunt caracterizate prin: greață, vărăsturi, dureri abdominale.
Ulterior, poate urma o perioadă de 24 – 36 de ore de recuperare aparentă, care poate lăsa impresia că totul a revenit la normal (stadiul intermediar), iar apoi apar semnele de hepatită acută toxică. În acest caz simptomele pot fi: posibilitatea de a vedea colorarea pielii în galben (icter), colorarea urinii în culoare brună și decolorarea materiilor fecale, care pot fi albe, precum creta.
În cazul în care insuficiența hepatică progresează pot să apară sângerări spontante (epistaxis) sau sângerări la nivelul ginigiilor ori chiar anumite hemoragii la nivel cutanat.
Când vorbim despre o intoxicație severă din cauza unei cantități mari de paracetamol ingerate, dincolo de necroza hepatică, poate să apară și necroză renală și pot fi afectați rinichii.
Au fost raportate cazuri de distrucție a fibrei musculare miocardice în supradoze severe/importante de paracetamol”, precizează sursa Digi24.
Multe medicamente eliberate fără rețetă medicală conțin paracetamol
„Din păcate, sunt oameni care nu citesc prospectul medicamentelor și administrează preparate/medicamente care au aceeași substanță activă, paracetamolul. Acestea au denumiri comerciale diferite, nu denumirea clasică, însă au în compoziție și paracetamol.
Astfel, dacă se însumează până la 3, 4 gr de paracetamol, din diferite/mai multe medicamente pe zi, atunci pot să apară semne de toxicitate.
Paracetamolul este un medicament care trebuie consumat doar câteva zile, maxim o săptămână, după care utilizarea trebuie întreruptă.
Consumul de paracetamol nu dă dependență, însă, utilizarea medicamentului pe termen lung, chiar și în doze normale, poate să ducă la apariția unei hepato toxicități de tip cronic”, conchide medicul expert în toxicologie, Radu Țincu.
Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.