Israel a ordonat duminică închiderea şi evacuarea unuia dintre ultimele spitale încă parţial funcţionale dintr-o zonă asediată din nordul Fâşiei Gaza, forţând personalul medical să caute o modalitate de a aduce sute de pacienţi şi membri ai echipei în siguranţă, transmite Reuters.
Şeful Spitalului Kamal Adwan din Beit Lahiya, Husam Abu Safiya, a declarat pentru Reuters, printr-un mesaj text, că respectarea ordinului de închidere este ”aproape imposibilă”, deoarece nu sunt suficiente ambulanţe pentru a evacua pacienţii.
”Avem în prezent aproape 400 de civili în spital, inclusiv bebeluşi în unitatea de neonatologie, a căror viaţă depinde de oxigen şi incubatoare. Nu putem evacua aceşti pacienţi în siguranţă fără ajutor, echipamente şi timp”, a spus Abu Safiya.
”Trimitem acest mesaj sub un bombardament intens şi cu ţintirea directă a rezervoarelor de combustibil, care, dacă sunt lovite, vor provoca o explozie mare şi victime în rândul civililor din interior”, a adăugat el.
Imaginile din interiorul spitalului arătau pacienţi pe paturi, aglomeraţi în coridoare pentru a-i ţine departe de ferestre. Reuters nu a putut verifica imediat aceste imagini.
Spitalul este unul dintre puţinele care încă funcţionează parţial în zona de nord a Fâşiei Gaza, o zonă aflată sub asediu israelian de aproape trei luni, într-o operaţiune dintre cele mai dure ale războiului de 14 luni.
Abu Safiya a spus că armata a ordonat evacuarea pacienţilor şi a personalului la un alt spital, unde condiţiile sunt şi mai rele. Armata israeliană nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Israelul spune că asediul său asupra celor trei comunităţi de din nordul Fâşiei Gaza – Beit Lahiya, Beit Hanoun şi Jabalia – face parte dintr-o operaţiune de a împiedica militanţii să se regrupeze.
Palestinienii acuză Israelul că doreşte să depopuleze permanent zona pentru a crea o zonă tampon, ceea ce Israelul neagă.
Duminică, armata israeliană a declarat că forţele sale aflate în Beit Hanoun au lovit militanţi Hamas şi infrastructură.
Aripile armate ale Hamas şi grupul Jihadul Islamic aliat au spus că au ucis mulţi soldaţi israelieni.
În alte părţi ale Fâşiei Gaza, loviturile aeriene israeliene au ucis cel puţin 24 de palestinieni, dintre care opt, inclusiv copii, au fost ucişi într-o şcoală care adăpostea familii strămutate în Gaza City, au spus medici.
Armata israeliană a declarat într-un comunicat că atacul a vizat militanţi Hamas care operau dintr-un centru de comandă aflat în interiorul şcolii. Hamas neagă că forţele sale ar opera printre civili.
Medici au spus că patru palestinieni au fost ucişi când o lovitură aeriană a lovit o maşină în altă parte a oraşului Gaza. Un oficial de securitate israelian a spus că trupele ”au lovit un terorist Hamas într-un vehicul”.
Cel puţin 12 palestinieni au fost ucişi în alte atacuri aeriene în Rafah şi Khan Younis, în sudul enclavei, şi în Nusseirat şi Bureij, în centrul Fâşiei Gaza, au spus medicii.
Intermediarii au intensificat în ultimele săptămâni eforturile pentru a asigura un armistiţiu în Gaza, după luni în care discuţiile au fost îngheţate. Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Reuters, joi, că Qatarul şi Egiptul au reuşit să rezolve unele diferenţe între părţile implicate, dar punctele de dispută rămân.
Israelul a început atacul asupra Gaza după ce luptători conduşi de Hamas au atacat comunităţi israeliene pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici, potrivit numărătorilor israeliene. Israelul spune că aproximativ 100 de ostatici sunt încă ţinuţi, dar nu este clar câţi sunt în viaţă.
Autorităţile din Gaza spun că Israelul a ucis în campanie mai mult de 45.200 de palestinieni.
Majoritatea populaţiei de 2,3 milioane de oameni a fost strămutată şi o mare parte din enclavă este în ruine.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].