Ţigările electronice au un impact negativ asupra sănătăţii, atrag atenţia reprezentanţii Societăţii Române de Pneumologie (SRP) şi ai Societăţii Române de Cardiologie (SRC), într-un comunicat preluat de Agerpres. Reprezentanții celor două societăți susțin că studiile susținute de industria de tutun „au rolul de a manipula opinia publică”, prin transmiterea mesajului „alternativă sănătoasă la țigara clasică”.
„Prin rolul pe care cele două societăţi îl au faţă de membrii săi, cât şi responsabilitatea în faţa opiniei publice, considerăm că este esenţial să tragem un semnal de alarmă cu privire la impactul nociv al utilizării ţigărilor electronice, indiferent de conţinutul în nicotină al acestora. Aceste produse aduc un impact negativ asupra sănătăţii populaţiei”, se arată într-un comunicat de presă comun al celor două societăţi.
Potrivit sursei citate, populaţia României are dreptul să fie informată cu privire la efectele nocive pe care ţigara electronică le are, dincolo de sfatul pe care medicul pneumolog şi cardiolog îl oferă în cabinetul medical, iar aceasta presupune o comunicare transparentă şi responsabilă.
„SRP şi SRC îşi exprimă îngrijorarea cu privire la promovarea studiilor susţinute de industria de tutun, care au rolul de a manipula opinia publică, şi prin care se transmite mesajul de «alternativă sănătoasă la ţigara clasică». Au trecut 20 de ani de la lansarea primului dispozitiv de acest fel, şi suntem în faţa primelor studii care însumează un număr de ani acceptabil în literatura medicală, pentru a afirma că pe fondul unui consum cronic, aceste dispozitive, cu sau fără nicotină, aduc prejudicii tuturor consumatorilor. Dacă pentru adolescenţi riscurile sunt de reacţii alergice acute şi impact în dezvoltarea psihocomportamentală, la adulţi impactul este cuantificat în creşterea afecţiunilor pulmonare şi cardio-vasculare”, afirmă sursa citată.
În opinia reprezentanţilor celor două societăţi, pentru tânăra generaţie, ţigările electronice reprezintă o „poartă de intrare” spre consumul produselor tradiţionale din tutun şi chiar şi al drogurilor „ilegale”.
SRP şi SRC consideră că este „vitală” o discuţie bazată pe dovezi şi elemente concrete, bazate pe date valide ştiinţific, iar medicii trebuie să ţină cont de informaţiile valoroase pe care studiile clinice le oferă cu privire la riscurile asociate ţigărilor electronice.
Totodată, cele două organisme din domeniul sănătăţii transmit un mesaj medicilor pneumologi, dar şi colegilor cardiologi şi din alte specialităţi să folosească algoritmul medical pe care şi l-au însuşit de-a lungul timpului, mai ales atunci când ştirile false – prin denaturarea dovezilor ştiinţifice – pătrund profund şi total inadecvat în ceea ce ar trebui să fie o comunicare permisă profesioniştilor, deoarece doar ei pot evalua global riscurile la care sunt expuşi pacienţii şi pot transmite mesaje credibile, validate de date ştiinţifice.
Editor : M.L.