Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a numit joi premier pe Michel Barnier, în vârstă de 73 de ani, un fost comisar european de rang înalt din cadrul Partidului Les Republicains (LR, dreapta), la 60 de zile după turul doi al alegerilor legislative care a condus la o Adunare Naţională (parlamentul francez) fără o majoritate, transmite News.ro care citează Le Monde.
După mai multe zile de căutare laborioasă a unui profil pentru fotoliul de prim-ministru, Emmanuel Macron s-a decis asupra acestui om de dreapta cu o vastă experiență politică, scrie și Le Figaro.
„Îl aveam în vizor de mult timp”, a dat asigurări un consilier de la Palatul Elysée. La 60 de zile după al doilea tur al alegerilor legislative și după două săptămâni de consultări formale și informale laborioase, președintele francez și-a făcut în sfârșit alegerea, joi: noul prim-ministru este Michel Barnier.
Cine este Michel Barnier
Michel Barnier, un politician de de dreapta cu rădăcini gaulliste are 73 de ani – ceea ce face din el cel mai vârstnic prim-ministru al celei de-a cincea Republici franceze – și are CV politic extrem de stufos: deputat, de patru ori ministru, de două ori comisar european și, în sfârșit, negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit. În 2021, el s-a prezentat la congresul Republicanilor francezi unde a fost desemnat candidatul dreptei la prezidențiale, eșuând în primul tur cu 23% din voturi. Numele său a fost, de asemenea, menționat pentru o vreme pentru a conduce lista Republicanilor pentru alegerile europene din 9 iunie. În cele din urmă, a fost preferat François-Xavier Bellamy.
Emmanuel Macron l-a însărcinat pe Michel Barnier cu „formarea unui guvern de uniune care să servească țara și poporul francez”, a precizat Elysée într-un comunicat de presă. „Această numire vine după un ciclu de consultări fără precedent, în cursul căruia, în conformitate cu datoria sa constituțională, președintele s-a asigurat că prim-ministrul și guvernul care va veni vor îndeplini condițiile pentru a fi cât mai stabile posibil și își vor oferi șansa de a reuni cât mai larg poporul”, a adăugat președinția.
Cum s-a ajuns la soluția Barnier
Secretarul general al Elysée, Alexis Kohler, care a acționat ca intermediar între Emmanuel Macron și Michel Barnier, a vorbit despre numirea fostului negociator al UE pentru Brexit în funcția de premier încă de la începutul verii. Opțiunea Barnier a revenit în discuție la începutul săptămânii, când Emmanuel Macron a observat că atât Xavier Bertrand, cât și Bernard Cazeneuve riscau o moțiune de cenzură imediată în Adunarea Națională (Parlamentul francez).
Începând de miercuri, președintele francez s-a consultat cu membri importanți ai Partidului Republican pentru a testa această opțiune, începând cu președintele Senatului, Gérard Larcher, care nu a fost ostil acestei opțiuni. De asemenea, el a efectuat o nouă serie de apeluri telefonice către șefii partidelor și grupurilor politice din Adunarea Națională pentru a se asigura că noul ocupant al fotoliului de premier este „necenzurat”, adică va fi acceptat de toate partidele, criteriul esențial avansat de Palatul Élysée de săptămâni întregi.
Întrebarea a vizat-o în principal pe Marine Le Pen, care s-a pus în calea numirii lui Xavier Bertrand. Joi, membrii Partidului Adunarea Națională au fost mai puțin categorici cu privire la Michel Barnier. Partidul lui Le Pen nu va cenzura „imediat” un prim-ministru „care spune că va introduce reprezentarea proporțională, care abordează problemele imigrației, securității și puterii de cumpărare a francezilor și care respectă Partidul Adunarea Națională ca primă forță politică”, a declarat Sébastien Chenu, deputat al acestei formațiuni politice. Colegul său Jean-Philippe Tanguy l-a numit pe Michel Barnier o „fosilă” într-un interviu acordat presei, dar nu a sugerat o respingere imediată.
Editor : B.E.