Un tânăr francez care făcea o excursie cu bicicleta în Iran nu a mai dat niciun semn de viaţă rudelor sale din 16 iunie, o dispariţie considerată „îngrijorătoare”, a declarat duminică pentru AFP o sursă diplomatică franceză întrebată despre un anunţ de căutare postat pe reţelele sociale. Dispariţia tânărului de 18 ani survine la câteva zile după ce ultimii doi deţinuţi francezi din Iran, Cécile Kohler şi Jacques Paris, au fost informaţi că sunt acuzaţi de infracţiuni pasibile de pedeapsa cu moartea, printre care „spionaj pentru Mossad”.
„Această dispariţie este îngrijorătoare. Suntem în legătură cu familia în această privinţă”, a declarat sursa din MAE francez, reamintind că cetăţenilor francezi li se recomandă să nu se deplaseze în Iran, pentru că Teheranul pune în aplicare „o politică deliberată de luare de ostatici occidentali”.
Potrivit unui anunţ de căutare postat pe Instagram, Lennart Monterlos, în vârstă de 18 ani, are şi cetăţenie germană. Pe profilul său de Instagram, în iunie 2024, el anunţa că pregăteşte „o călătorie cu bicicleta de un an în Eurasia”, un „vis” pe care dorea să şi-l realizeze înainte de a începe studiile. Lennart avea în plan un itinerar de 400 de zile, 35.000 km, prin 35 de ţări.
Întrebată de AFP, sursa diplomatică nu a putut spune dacă acest tânăr francez face parte din grupul de europeni arestaţi recent în Iran şi acuzaţi de spionaj pentru Israel. Iranul „vizează cetăţenii francezi în tranzit pe care îi acuză de spionaj şi pe care îi deţine în condiţii inumane, unele dintre acestea intrând sub incidenţa definiţiei torturii în dreptul internaţional”, a subliniat sursa diplomatică.
Sursa reaminteşte că li „se recomandă cetăţenilor francezi să nu se deplaseze în Iran”, iar „cei care se află deja în tranzit” sunt îndemnaţi „să părăsească imediat teritoriul iranian din cauza riscului de arestare şi detenţie arbitrară”.
Arestările şi detenţiile arbitrare ale cetăţenilor francezi de către autorităţile din Teheran sunt fapte frecvente. Diplomaţia de la Paris a obţinut eliberarea mai multora dintre ei în ultimii ani, doar doi francezi fiind încă oficial deţinuţi în închisorile iraniene şi riscând pedeapsa cu moartea. Este vorba de Cécile Kohler, profesoară de litere în vârstă de 40 de ani, originară din estul Franţei, şi de partenerul ei, Jacques Paris, în vârstă de 72 de ani, arestaţi la 7 mai 2022, în ultima zi a unei călătorii turistice în Iran. Săptămâna aceasta, situaţia acestui cuplu de turişti, arestaţi încă din 2022, a luat o nouă turnură, cei doi francezi fiind acuzaţi de trei capete de acuzare pasibile de pedeapsa cu moartea, şi anume „spionaj pentru Mossad”, serviciul de informaţii externe israelian, „complot pentru răsturnarea regimului” şi „corupţie”, a aflat miercuri AFP de la o sursă diplomatică occidentală şi din anturajul deţinuţilor.
Duminică, câteva zeci de persoane s-au adunat la Paris pentru a cere „eliberarea imediată” a cuplului. „Avem un mesaj dublu”, a declarat pentru AFP Chirinne Ardakani, avocata familiei lui Cécile Kohler. „Către statul răpitor, spunem nu şantajului abject şi nu ameninţărilor cu moartea”, a subliniat ea.
Sora lui Cécile Kohler a îndemnat guvernul francez să afle locul în care sunt deţinuţi, având în vedere că au fost transferaţi recent. „Încă nu ştim unde sunt deţinuţi (…) Cruzimea nu are limite”, a declarat Noémie Kohler, denunţând totodată „şantajul cu pedeapsa cu moartea”. „Nu este posibil. Acest coşmar trebuie să înceteze acum”, a spus ea.
Printre persoanele adunate se afla şi Benjamin Brière, care a petrecut el însuşi trei ani (2020-2023) în închisorile iraniene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].