Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că România nu se va confrunta cu un blackout sau cu pene de curent, în condiţiile unui consum mai mic de energie, raportat la producţie, dat fiind că Paştele ortodox şi cel Catolic se sărbătoresc în aceeaşi zi. Burduja admite însă că sistemul energetic va fi sub „stres”, nu doar în România, ci şi în toate statele europene, ziua de duminică fiind cea mai expusă. Ministrul afirmă că se va face apel la prosumatori ca de Paşte să oprească invertoarele, aşa încât să se reducă producţia de energie din sistem. De asemenea, Hidroelectrica va opri hidroagregatele, la Complexul Energetic Oltenia vor merge doar două grupuri, la un nivel minim, iar în ultimă instanţă se va reduce producţia cu 10-20% şi în reactoarele de la Cernavodă.
Ministrul Sebastian Burduja a explicat că atunci când consumul de energie electrică este foarte mic, aşa cum se va întâmpla de sărbătorile pascale, specialiştii trebuie să ia măsuri astfel încât să se asigure că producţia nu este foarte mare, iar sistemul rămâne în echilibru.
„Problema aceasta nu o va avea doar România, ci o vor avea şi alte state din regiune, pentru că se suprapune Paştele Ortodox cu cel Catolic şi atunci, dacă ai energie în exces, un gol de sarcină în limbaj de specialitate, nu vom avea unde să o exportăm în regiune”, a afirmat Burduja.
Potrivit acestuia, perioada cea mai sensibilă va fi duminică, în prima zi de Paşte, între orele 11:00 şi 16:00.
„Atunci estimăm un consum care va putea fi în jurul valorii de 2.500 MW, în scenariul de bază. Este un consum foarte redus. Gândiţi-vă că într-o zi normală de duminică, o zi în care oricum e un consum mai mic decât în timpul săptămânii, discutăm de valori de 5.000, poate 4.000 şi ceva MW, deci discutăm de un nivel de două ori mai mic”, a explicat Burduja.
Potrivit ministrului, în şedinţa Comandamentului Energetic de marţi, au fost luate măsuri speciale, cum ar fi spre exemplu, ca Hidroelectrica să oprească aproape toate hidroagregatele pe care le are aşa încât să ajungă la o producţie hidro aproape de 0 MW.
„La Complexul Energetic Oltenia vor merge doar două grupuri la un nivel minim de 80 de MW fiecare, Elcen Bucureşti va opri centralele care produc energie electrică şi va furniza doar agentul termic, deci cu cazane de apă fierbinte pentru apă caldă. Totodată, ca o măsură cu totul şi cu totul specială, Nuclearelectrica să reducă cu 10-20% producţia de energie în cele două reactoare CANDU de la Cernavodă. Toate acestea pentru a ne asigura că sistemul electroenergetic nu are probleme de adecvanţă şi că va rămâne în echilibru, aşa încât românii să aibă lumină în locuinţe de Paşte”, a afirmat Burduja.
Ministrul Energiei a mai spus că se va face apel la toţi prosumatorii care produc energie şi al căror număr a ajuns la aproximativ 200.000 să oprească invertoarele panourilor fotovoltaice aşa încât să fie mai puţină producţie în sistem şi să scadă „stresul” asupra acestuia.
Sebastian Burduja a mai spus că specialiştii iau în calcul toate scenariile, chiar şi cele mai pesismiste şi că au un plan de acţiune şi de măsuri în cazul unor posibile dezechilibre ale sistemului energetic.
„Toate măsurile sunt în dinamică. Spre exemplu, producţia Hidroelectrica poate fi ajustată în funcţie de producţia din celelalte surse de energie. De asemenea, principalii furnizori ai serviciilor de stocare de energie au bateriile pregătite să absorbă energie în exces. Pe datele pe care le avem acum, nu avem motive de îngrijorare. În afară de probleme uzuale, la acest moment nu anticipăm că ar fi deranjamente pe scară ceva mai largă”, a mai spus Sebastian Burduja.
Potrivit Profit.ro, întreg sistemul energetic european s-ar putea confrunta cu provocări, dat fiind că Paştele ortodox şi cel catolic vor fi sărbătorite în aceeaşi zi, pe 20 aprilie, iar în cazul în care vremea va fi însorită, vor fi înregistrate concomitent o producţie foarte mare de energie fotovoltaică şi un consum de electricitate extrem de redus, potrivit operatorului de transport şi sistem român, Transelectrica.
Şeful Dispecerului Energetic Naţional (DEN) din cadrul companiei, Virgiliu Ivan, a declarat că în România este luat în calcul scenariul ca nivelul de consum să scadă la un minim de 2.000 MW.
„De exemplu, anul trecut, în prima zi de Paşte, am avut 2.700 MW consumul minim, iar anul acesta ne aşteptăm la un consum mai redus, în condiţiile în care puterea instalată la prosumatori a crescut cu aproximativ 1.000 MW. În acest sens, avem în vedere toate aspectele şi scenariile posibile şi ne pregătim pentru această perioadă, printr-o strânsă colaborare atât cu instituţii şi entităţi din România, cât şi la nivelul reţelei interconectate europene″, a punctat Virgiliu Ivan.
Cele mai recente date publice disponibile arată că România dispune de parcuri fotovoltaice comerciale mari cu putere instalată însumată de peste 2.300 MW, cărora li se adaugă sisteme de producţie ale prosumatorilor de mai mult de 2.400 MW.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].