Cele mai importante oportunităţi de finanţare din fonduri europene acoperă domenii esenţiale precum sănătate publică, servicii sociale şi susţinerea micilor afaceri locale, a anunţat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

„Nu lăsăm informaţia să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunităţi de finanţare din fonduri europene publicate de Ministerul Investitiilor şi Proiectelor Europene. Sunt apeluri care acoperă domenii esenţiale – sănătate publică, servicii sociale şi susţinerea micilor afaceri locale”, a scris Boloş pe Facebook, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că 55 de milioane de euro sunt alocate pentru prevenţia şi depistarea cancerului colorectal, iar prin acest apel sunt finanţate testări gratuite, achiziţia de echipamente medicale şi dotări pentru centrele de prevenţie, activităţi de informare, consiliere şi conştientizare şi sprijin logistic pentru pacienţi. „Este un apel în plină desfăşurare care finanţează programe regionale de screening pentru cancerul colorectal, care oferă gratuit servicii medicale, informare şi sprijin logistic persoanelor aflate în situaţii de vulnerabilitate – acolo unde accesul la prevenţie este cel mai scăzut. Apelul se va închide la data de 27.06.2025, ora 17:00”, a subliniat ministrul în postarea sa.

Beneficiarii eligibili sunt instituţii publice din domeniul sănătăţii, universităţi de medicină, autorităţi locale şi ONG-uri. Obiectivul este ca peste 45.000 de persoane din grupuri vulnerabile vor beneficia de testare, informare şi diagnostic precoce.

De asemenea, un apel de proiecte, în valoare de 16,5 milioane de euro, este destinat screening-ului pentru cancerul pulmonar.

Prin acest apel, MIPE finanţează proiecte care vor organiza, la nivel naţional, programe de prevenţie, depistare precoce şi orientare către diagnostic pentru cancerul pulmonar, cu accent pe persoanele aflate în situaţii de vulnerabilitate socială sau economică. Bugetul total disponibil este de 16,5 milioane euro, iar valoarea maximă eligibilă pentru un proiect este de 50 milioane lei.

„Finanţăm achiziţia de echipamente medicale, formarea personalului medical (medici de familie, pneumologi, oncologi etc.), campanii de informare, consiliere şi mobilizare a populaţiei, servicii de transport şi sprijin pentru pacienţi, dar şi dezvoltarea Registrului Naţional de Screening pentru cancer pulmonar. Parteneri eligibili pot fi universităţile publice de Medicină şi Farmacie, autorităţi publice centrale şi locale, unităţi sanitare publice, precum şi ONG-uri. Apelul se închide la data de 12.05.2025, ora 17:00″, a transmis oficialul MIPE pe pagina de socializare.

Potrivit sursei citate, prin Programul Tranziţie Justă va fi lansat un apel dedicat microîntreprinderilor din judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş – pentru investiţii care pot genera locuri de muncă, modernizare şi dezvoltare economică locală, fondurile alocate fiind de 206 milioane de euro.

Astfel, va fi finanţată achiziţia de echipamente tehnologice şi active corporale/necorporale, lucrări de construire, modernizare, extindere a spaţiilor de producţie sau servicii, digitalizare şi măsuri pentru eficienţă energetică, dar şi cursuri de calificare pentru angajaţi şi crearea de locuri de muncă noi. „Valoarea finanţării nerambursabile acordate este de minimum 50.000 euro şi maximum 300.000 euro per întreprindere unică. Acum suntem în faza de pregătire a proiectelor, peroiada de depunere fiind 01.07.2025 – 01.09.2025”, a punctat oficialul MIPE.

Alte 97 de milioane de euro sunt alocate pentru dezvoltarea de centre de zi şi terapii psihologice pentru copiii cu dizabilităţi, apelul fiind în faza de consultare. Acesta susţine crearea şi extinderea de centre de zi în care copiii cu dizabilităţi să aibă acces la terapii adaptate nevoilor lor – psihologice, logopedice, educaţionale sau de recuperare – în special în comunităţile cu resurse limitate.

„Se finanţează servicii de terapie pentru copii (psihologie, logopedie, consiliere, pregătire pentru şcoală), cursuri pentru părinţi privind sprijinul acordat copilului, dotarea şi amenajarea spaţiilor centrelor de zi. Beneficiarii eligibili sunt furnizorii acreditaţi de servicii sociale, în parteneriat cu autorităţi locale, DGASPC-uri, furnizori publici sau privaţi de servicii sociale. Obiectivul este ca minimum 120 de copii cu dizabilităţi să fie sprijiniţi în fiecare proiect. Este o investiţie care aduce sprijin acolo unde el lipseşte cel mai des: în comunităţi în care copiii cu dizabilităţi nu au parte de serviciile de care au nevoie”, a mai scris ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, pe pagina sa de socializare.

Editor : Liviu Cojan

Share.
Exit mobile version