Asediul din ce în ce mai violent al nordului Fâșiei Gaza ridică suspiciuni cu privire la scopurile de război ale lui Netanyahu, scrie The Guardian. Israelul și-a înăsprit asediul în fața avertismentelor din partea ONU și a altor agenții de ajutor care arată că sute de mii de vieți palestiniene sunt în pericol. Experții se întreabă dacă obiectivele finale de război ale guvernului Netanyahu includ expansiunea teritorială.

În timp ce IDF susține că vânează militanții Hamas, suspiciunile că Israelul pune în practică un plan de care s-a distanțat oficial, cunoscut sub numele de „planul generalilor”, cresc tot mai mult.

„Planul generalilor”, planul care are ca scop depopularea nordului Gazei

Planul, numit după ofițerii superiori pensionați care îl promovau, avea ca scop depopularea nordului Gazei, oferind palestinienilor prinși acolo posibilitatea de a se evacua și apoi tratându-i pe cei care au rămas ca luptători, asediând total, scrie sursa citată.

Guvernul a insistat că planul nu a fost adoptat, dar unii soldați IDF din Gaza, precum și grupurile israeliene și palestiniene pentru drepturile omului, spun că este implementat zilnic, dar cu o diferență majoră: palestinienii din nordul Gazei nu au fost implementați. având o șansă realistă de a evacua. Sunt prinși în capcană.

„Este imposibil pentru mine să părăsesc casa mea pentru că nu vreau să mor acolo. Sunt mulți oameni care și-au pierdut viața departe de case, chiar și în sud. Moartea este peste tot”, a spus Ramadan, un tânăr de 19 ani din Beit Lahiya a cărui familie a fost strămutată de șapte ori în timpul războiului de 13 luni.

„Sunt multe împușcături și tot felul de bombardamente. Adunările sunt bombardate, adăposturile sunt bombardate și școlile sunt bombardate. Zona este supraaglomerată, astfel încât chiar și o mică bombă ucide și rănește mulți oameni”, a mai povestit băiatul.

Trei zone asediate. Nicio scăpare pentru 400.000 de oameni

Trupele terestre israeliene au asediat trei zone – Beit Lahiya, Beit Hanoun și tabăra de refugiați Jabalia – în nordul guvernoratului Gaza, unde se estimează că există aproximativ 75.000 de oameni. Dar realitatea pentru aproape toți cei 400.000 prinși în jumătatea de nord a Gazei este că nu există nicio scăpare.

Philippe Lazzarini, șeful agenției de ajutor ONU Unrwa, a făcut un apel de urgență pe 22 octombrie, când a cerut „un armistițiu imediat, chiar și pentru câteva ore, pentru a permite trecerea umanitară în siguranță pentru familiile care doresc să părăsească zona și să ajungă în locuri mai sigure.”

Nu a existat niciun răspuns din partea autorităților israeliene, a căror poziție oficială este să nu aibă de-a face cu Unrwa, de departe cea mai mare agenție de ajutor din Gaza. „Nu s-a întâmplat nimic când am trimis acel SOS”, a declarat purtătorul de cuvânt al Unrwa, Juliette Touma. Luni, Knesset a votat interzicerea totală a Unrwa în următoarele 90 de zile.

Tot mai puțin ajutor pentru oamenii din nordul Gazei

Ajutor care ajunge la nordul Gazei a fost puternic restricționată de la începutul războiului la 7 octombrie anul trecut. Acum, cantitățile de provizii de ajutor care intră în toată fâșia au atins un nou minim și aproape nimic nu ajunge în nord.

Agenția de coordonare a afacerilor umanitare a ONU, OCHA, a raportat că, de joi, „nicio brutărie sau bucătărie publică în nordul Gazei nu e operațională și doar două din 20 de puncte de servicii medicale și două spitale rămân operaționale, deși parțial”.

„Fără electricitate sau combustibil permis de la 1 octombrie, doar două din cele opt fântâni de apă din tabăra de refugiați Jabalia rămân funcționale, ambele parțial”, a transmis OCHA.

Într-o declarație de urgență vineri, șefii OCHA și a altor 14 agenții ONU și independente de ajutor au tras un semnal de alarmă că zona se află în pragul prăpastiei.

„Situația care se desfășoară în nordul Gazei este apocaliptică”, se spune în apel. „Întreaga populație palestiniană din nordul Gazei este expusă unui risc iminent de a muri din cauza bolilor, foametei și violenței”.

Şase răniţi, între care patru copii, într-un atac asupra unui centru de vaccinare din Gaza

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat că „şase persoane, între care patru copii, au fost rănite” după ce un centru de vaccinare împotriva poliomielitei a fost lovit sâmbătă în nordul Fâşiei Gaza.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, nu a precizat natura exactă a atacului, nici cine s-a aflat la originea acestuia.

„Centrul de asistenţă medicală primară din Sheikh Radouane, nordul Gazei, a fost lovit astăzi în timp ce părinţii îşi duceau copiii la vaccinare împotriva poliomielitei, într-o zonă în care a fost convenită o pauză umanitară pentru a permite continuarea vaccinării”, a scris el pe platforma X.

 

Editor : Iulia Bălăianu

Share.
Exit mobile version