Mormântul liderului francez de extremă dreapta Jean-Marie Le Pen, îngropat în cimitirul din La Trinite-sur-Mer din Bretania, a fost vandalizat, a denunţat vineri familia sa, informează EFE.
Europarlamentara Marion Marechal, cea mai cunoscută nepoată a lui Jean-Marie Le Pen şi o figură a naţional-catolicismului francez, a postat pe X o fotografie cu mormântul bunicului său, decedat pe 7 ianuarie, la vârsta de 96 de ani, în care se văd crucea distrusă şi placa cu datele naşterii şi decesului său deplasată, în mijlocul unor buchete de flori desfăcute.
„Răspunsul nostru va fi să combatem (autorii) cu o forţă tot mai mare şi generaţie după generaţie”, a spus Marechal, nepoata lui Marine Le Pen, lidera RN.
Nu se cunosc autorii actului de vandalism care a avut loc în micul cimitir al oraşului pescăresc în care s-a născut Jean-Marie Le Pen.
Citește și
A murit Jean-Marie Le Pen, liderul istoric al extremei drepte franceze. De ce a fost exclus din partidul pe care l-a fondat
„Dans pe cadavru”
Moartea lui Jean-Marie Le Pen a creat tristeţe în rândul susţinătorilor curentului de extremă dreapta din Franţa, dar a stârnit şi reacţii controversate. După anunţul decesului, mii de persoane au sărbătorit public moartea sa în mai multe oraşe franceze, ceea ce a stârnit o reacţie de indignare inclusiv din partea guvernului francez, care a condamnat faptul că „se dansează pe pe cadavru”.
Inspirator al unor mişcări similare în Europa, cel care a fost cunoscut drept „diavolul Republicii” de către detractorii săi sau „Menhirul” de către adepţii săi a avut momentul său de glorie în 2002, când l-a devansat pe socialistul Lionel Jospin şi a intrat în turul final al alegerilor prezidenţiale împotriva conservatorului Jacques Chirac. Un moment care a creat un şoc în societatea franceză, care s-a manifestat într-un mod masiv.
În 2011, ajuns la vârsta de 80 de ani, Jean-Marie Le Pen a predat conducerea partidului fiicei sale, Marine.
Marine Le Pen a dus o campanie de spălare a imaginii partidului, redenumit în 2018 Adunarea Naţională (RN), decizie care l-a nemulţumit pe tatăl său, care a fost exclus în 2015 din partidul pe care îl crease în 1972 pentru nişte declaraţii ce relativizau Holocaustul şi ocupaţia nazistă. De altfel, de-a lungul vieţii, Jean-Marie Le Pen a fost condamnat de tribunal în zeci de ocazii pentru manifestări rasiste, xenofobe, homofobe şi pentru negarea Holocaustului.
După neînţelegeri care au durat mai mulţi ani, tatăl şi fiica au ajuns să se împace.
Editor : S.S.