Cei trei suspecţi arestaţi în cazul furtului obiectelor de aur dacice de la Muzeul Drents din Assen rămân după gratii, după ce judecătorul de instrucţie a prelungit vineri arestul lor preventiv cu 14 zile, relatează RTV Drenthe, preluată de News.ro. Între timp, restul exponatelor care au făcut parte din expoziția „Dacia, regatul aurului și argintului”, au fost aduse vineri seară în România.

Transportul special a fost escortat de la Aeroportul Internațional Otopeni de Brigada Specială a Jandarmeriei:

 

Pe lângă cele patru exponate care au fost furate, Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice, tot de aur, în expoziția de la Muzeul Drents din Olanda au fost prezentate publicului 600 de alte obiecte.

Acestea au revenit vineri seară în țară cu un avion al companiei KLM și au fost descărcate  în zona de cargo a aeroportului. De la Otopeni, exponatele au fost transportate sub paza Brigadei Speciale a Jandarmeriei, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, din centrul Capitalei.

Cei trei suspecți vor sta încă 14 zile după gratii

În acest timp, ancheta continuă în Olanda, piesele furate nefiind încă găsite.

Suspecţii reținuți de anchetatorii olandezi sunt doi bărbaţi şi o femeie, din Heerhugowaard. „Ei sunt suspectaţi de implicare în spargerea muzeului şi furtul a patru comori valoroase de artă românească”, a informat Parchetul din Olanda, care precizează că ancheta este în curs de desfăşurare. Un judecător de instrucție a decis vineri prelungirea arestului preventiv al celor trei pentru încă 14 zile.

Fotografiile a doi dintre cei trei suspecţi au fost difuzate joi seara de poliţie, împreună cu numele lor, o măsură extraordinară în practica judiciară olandeză.

Sâmbătă dimineaţa devreme, un dispozitiv exploziv a fost folosit pentru a deschide o uşă a Muzeului Drents. A fost „o explozie puternică, fără precedent”, a precizat procuratura. Infractorii au plecat cu importante piese de aur din expoziţia „Dacia – regatul aurului şi argintului şi aurului”. Printre acestea se numără coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur.

La patru zile după jaf, după ce poliţia a cerut ajutorul populaţiei, au fost reţinuţi trei suspecţi.

Presiune enormă pentru rezolvarea cazului

Postul regional de televiziune spune că presiunea din România pentru rezolvarea cazului este enormă. Coiful de la Coţofeneşti este văzut ca una dintre cele mai importante comori culturale ale ţării şi este comparat cu ceea ce este „Rondul de noapte” pentru Olanda. Până la prim-ministru, ţara este implicată în urmărirea acestui caz. Împreună, cele patru comori de artă valorează aproximativ 6 milioane de euro, dar valoarea cultural-istorică este de multe ori mai mare, relatează RTV Drenthe.

„În presa din România se vorbeşte despre faptul că Olanda face tot posibilul” pentru recuperarea obiectelor de ară, spune Janneke Vos, o jurnalistă olandeză care trăieşte în România de mulţi ani. Acolo, ca şi aici, incidentul încă domină ştirile, menţionează RTV Drenthe.

Nu este clar dacă această presiune are vreo legătură cu evoluţia cazului, însă poliţia olandeză a fost curând pe urmele suspecţilor. La o zi după jaf, au fost difuzate imagini care îi arăta pe făptaşi aruncând în aer uşa muzeului. În următoarele zile, a devenit clar că investigaţiile poliţiei se concentrează asupra suspecţilor în Olanda de Nord. Peste 100 de ponturi au ajuns la poliţie. Miercuri, au fost difuzate noi fotografii cu un suspect aflat într-un magazin de bricolaj din Assen, iar după-amiază poliţia a anunţat că a arestat trei suspecţi în Heerhugowaard. Bărbatul din magazinul de bricolaj nu se numără însă printre ei.

Jurnalista olandeză din România a transmis că premierul Marcel Ciolacu se bucură că poliţia a arestat primii suspecţi, dar a spus că aşteaptă ca şi bunurile furate să fie recuperate. Dar aceasta este marea întrebare: unde a dispărut prada de la Muzeul Drents? Pentru că, deşi arestul preventiv al celor trei suspecţi a fost prelungit, nimic nu este încă clar despre ce s-a întâmplat cu coiful şi brăţările de aur, comentează RTV Drenthe. La fel cum nici cel de-al patrulea suspect nu a fost încă reţinut, adaugă postul regional de televiziune.

Citește și: Unul dintre suspecții în furtul tezaurului are cazier şi este cunoscut pentru comportament violent. Ce spune avocatul lui

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version