Moțiune simplă a AUR împotriva ministrului de Interne Cătălin Predoiu va fi dezbătută și votată în plenul de miercuri 2 aprilie al Camerei Deputaților, a decis Biroul permanent al forului legislativ.
În moțiunea numită „De la democrație la regim hibrid: România sub jugul poliției politice asmuțite de ministrul Predoiu”, AUR cere demiterea acestuia și analiza în vederea inițierii urmăririi penale a liderului PNL „pentru faptele săvârșite în exercitarea funcției”.
Textul complet al moțiunii simple poate fi citit AICI.
„Astăzi, ne aflăm în fața unei realități dureroase: democrația românească este mai fragilă ca niciodată. (…) Consecințele sunt deja vizibile și dureroase pentru români. Procesul de integrare în programul Visa Waiver a fost suspendat, un semnal clar că instituțiile internaționale nu mai au încredere în respectarea statului de drept în România. Mai mult decât atât, în mod rușinos, țara noastră a devenit singurul stat membru al Uniunii Europene care nu mai este clasificat drept o democrație, fiind retrogradată la statutul de «regim hibrid», conform clasamentului global realizat de Economist Intelligence Unit (EIU). Această situație dramatică nu este întâmplătoare. Ea este și rezultatul direct al politicilor promovate de Ministerul Afacerilor Interne sub conducerea domnului Cătălin Predoiu”, precizează moțiunea simplă a AUR.
Partidul condus de George Simion adaugă că ministrul Predoiu, prin acțiunile sale, „a transformat Poliția Română într-o veritabilă instituție de poliție politică”, unde cetățeanul nu mai este protejat, ci supravegheat, intimidat și redus la tăcere.
„Am ajuns să asistăm la descinderi abuzive ale Poliției împotriva cetățenilor care nu au făcut altceva decât să-și exprime liber preferințele electorale în mediul online. Aceste practici sunt caracteristice regimurilor autoritare, precum cel din Rusia, unde orice formă de opoziție este întâmpinată cu forța, iar democrația a fost complet anihilată. România riscă să urmeze aceeași cale periculoasă, în care libertățile fundamentale sunt suprimate sistematic sub pretextul menținerii ordinii publice. (…) Aceste abuzuri au ajuns la apogeu după anularea alegerilor prezidențiale din 6 decembrie 2024, ministrul Predoiu orchestrând o veritabilă operațiune de poliție politică, prin deschiderea unor dosare penale și efectuarea de percheziții împotriva simpatizanților și a presupuselor surse de finanțare ale candidatului Călin Georgescu, totul într-un efort disperat de a justifica lipsa de temei a deciziei Curții Constituționale”, mai subliniază moțiunea simplă.
Inițiatorii moțiunii atrag atenția că Predoiu a recunoscut, în data de 26 ianuarie 2025, „această ingerință brutală în justiție”, prin faptul că a afirmat public despre Călin Georgescu că „se întâlnește pe ascuns cu simpatizanți legionari care ulterior pun la cale violență în România, violențe în stradă stopate salutar de Poliția Română”.
„Această declarație nu reprezintă o simplă opinie sau declarație politică nefericită, ci a reprezentat un adevărat îndemn asumat public, adresat parchetelor și organelor de poliție judiciară, să demareze o întreagă operațiune a aparatului opresiv, prin care candidatul Călin Georgescu, respectiv simpatizanții/membrii echipei sale de campanie să fie supuși la zeci de percheziții, aduceri cu mandat și ulterior să fie inclusiv arestați preventiv, devenind astfel niște veritabile ținte ale terorii instituite sub autoritatea ministrului Predoiu. Sub acest aspect, cazul recent al domnului Bogdan Peșchir și umilința publică la care a fost supus acesta de organele poliției judiciare vor fi expuse în cele ce urmează”, mai indică sursa citată.
Deputații AUR subliniază că aceste acțiuni prezintă „toate caracteristicile unei campanii coordonate împotriva ordinii constituționale„, în sensul acordării unei justificări formale a anulării alegerilor prezidențiale și împiedicării, printr-o acțiune coordonată de poliție politică, a exprimării suveranității poporului român în cadrul alegerilor prezidențiale.
„Pentru toate motivele expuse (…) se impune revocarea de urgență a ministrului Cătălin Predoiu din funcția de ministru al Afacerilor Interne, respectiv analiza sesizării de urgență a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea inițierii urmăririi penale, date fiind probele și indiciile evidente privind săvârșirea unor infracțiuni cu o gravitate deosebită împotriva ordinii constituționale”, conchide sursa menționată.
Ministrul Afacerilor Interne a declarat, la emisiunea „Studio politic” difuzată de Digi24 pe 24 martie, că moțiunea simplă a AUR „este un exercițiu democratic”.
„Eu am mai trecut prin astfel de moțiuni și înainte de ridicarea MCV și înainte de intrarea în spațiul Schengen. M-am prezentat în Parlament, am răspuns cu argumente oricăror întrebări. Așa voi proceda și cu ocazia acestei moțiuni”, a mai subliniat Cătălin Predoiu.
Editor : Ana Petrescu