Agenţia de presă americană Associated Press a anunţat marţi că va continua să atribuie unuia dintre fotografii săi celebra imagine a „Napalm Girl” (fata napalm) din timpul Războiului din Vietnam, chiar dacă „întrebări importante” persistă după lansarea unui documentar.
Fotografia alb-negru a acestei fete vietnameze grav arse, alergând goală pe un drum după un bombardament cu napalm în oraşul Trang Bang, din sudul ţării, în 1972, a contribuit la schimbarea percepţiei globale asupra acestui război şi rămâne un simbol al ororilor sale mai bine de 50 de ani mai târziu.
Fotograful american de origine vietnameză al AP Huynh Cong Ut, mai bine cunoscut sub numele de Nick Ut, a câştigat un premiu Pulitzer şi un premiu World Press Photo pentru această imagine emblematică. Kim Phuc Phan Thi, „fata napalm”, acum canadiancă, a continuat să depună mărturie ca adult.
Dar în ianuarie, un documentar prezentat la Festivalul american de film Sundance, „The Stringer”, atribuise fotografia unui jurnalist independent vietnamez, Nguyen Thanh Nghe, intervievat în film.
După o anchetă care a durat aproape un an, agenţia de presă a publicat marţi un raport de 97 de pagini şi a concluzionat că „nu există dovezi definitive, după standardele (sale), pentru a schimba atribuirea acestei fotografii vechi de 53 de ani”.
„Analiza vizuală aprofundată a AP, interviurile cu martorii şi examinarea tuturor fotografiilor disponibile realizate în 8 iunie 1972 arată că este posibil ca Ut să fi făcut această fotografie. Niciuna dintre aceste dovezi nu dovedeşte că altcineva a făcut-o”, se arată într-un comunicat al agenţiei de presă.
Însă „ancheta noastră ridică întrebări importante, la care s-ar putea să nu putem răspunde niciodată”, deoarece „au trecut cincizeci de ani, multe dintre persoanele implicate au murit şi tehnologia are limitele ei”, adaugă AP.
Agenţia notează, de exemplu, că este „probabil”, potrivit anchetei sale, ca fotografia să fi fost făcută cu un aparat Pentax, în timp ce Nick Ut afirmase în mai multe interviuri că lucra în acea zi cu două aparate Leica şi două Nikon.
„Povestea spune că Ut a făcut fotografia cu un aparat Leica. Ancheta AP a arătat că acest lucru era foarte puţin probabil. Dar Ut obişnuia să folosească şi alte aparate foto, în special Pentax-uri moştenite de la fratele său decedat”, a scris AP în raportul său.
În documentarul „The Stringer”, Carl Robinson, pe atunci editor foto în Saigon pentru AP, afirmă că a minţit şi a schimbat legenda imaginii la ordinul editorului său, Horst Faas.
„Nick Ut m-a însoţit pe teren. Dar nu el a fost cel care a făcut această fotografie. Am fost eu”, spune Nguyen Thanh Nghe în film.
„Nu există nicio dovadă că Nguyen a făcut fotografia”, a scris agenţia americană în raportul său, precizând totodată că „rămâne deschisă la posibilitatea ca Ut să nu fi făcut fotografia”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.