NATO şi UE condamnă, vineri, activităţile cibernetice ostile desfăşurate de entităţi subordonate Serviciului Militar de Informaţii al Federaţiei Ruse (GRU) şi îndreptate împotriva mai multor state membre NATO şi ale Uniunii Europene. Ministerul de Externe transmite că actorii subordonaţi GRU au vizat instituţii publice, operatori de infrastructură critică şi alte entităţi de pe teritoriul Alianţei şi al Uniunii Europene, inclusiv din România.
”Aceste activităţi cibernetice ostile, care s-au intensificat pe fondul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, sunt circumscrise unor campanii hibride mult mai ample ale Federaţiei Ruse îndreptate împotriva statelor membre UE şi NATO, inclusiv România, precum şi a partenerilor celor două organizaţii. Scopul este acela de a submina stabilitatea şi rezilienţa democratică a acestora, precum şi de a descuraja sprijinul acordat Ucrainei”, a transmis, vineri, MAE, într-un comunicat de presă.
Instituţia precizează că ”România condamnă aceste activităţi cibernetice ostile şi împărtăşeşte evaluarea NATO şi a UE privind faptul că acestea demonstrează ignorarea, de către Federaţia Rusă, a cadrului normativ privind comportamentul statal responsabil în spaţiul cibernetic, aşa cum a fost definit la nivelul ONU”.
”Facem apel la respectarea de către Federaţia Rusă a obligaţiilor sale internaţionale. România este solidară cu ceilalţi Aliaţi, membri UE şi cu partenerii afectaţi de aceste activităţi cibernetice ostile şi va continua să se implice activ în intensificarea eforturilor de la nivel Aliat, european şi internaţional pentru a preveni, descuraja şi răspunde la astfel de acţiuni destabilizatoare”, mai arată oficialii Ministerului de Externe.
Ministrul Oana Ţoiu a transmis, la rândul său un mesaj, explicând că agresiunea Rusiei nu se opreşte doar la linia frontului.
”Avem un război la frontiera noastră. Este purtat cu arme letale şi în fiecare zi se pierd vieţi omeneşti. Dar agresiunea Rusiei nu se opreşte aici. Astăzi, împreună cu aliaţii noştri din NATO şi cu partenerii noştri din UE, am condamnat public şi ferm campaniile cibernetice desfăşurate de actori subordonaţi serviciilor de informaţii ruse”, a transmis ministrul de Externe, Oana Ţoiu, într-o postare pe reţeaua X.
Ministrul a adăugat că ”nu doar democraţia din România a fost şi continuă să fie ţinta acestor eforturi de interferenţă ale statelor străine, ci scopul lor în mai multe sectoare şi ţări este de a ataca însăşi fundaţia proiectului european: înţelegerea cetăţenilor că împreună ne putem apăra mai bine valorile şi teritoriile şi putem construi un viitor mai bun”.
Consiliul Nord-Atlantic a publicat, vineri, o Declaraţie de condamnare a activităţilor cibernetice ostile ruse.
În aceeaşi zi, Înaltul Reprezentant al UE a emis, în numele Uniunii Europene, o Declaraţie condamnând campaniile hibride persistente ale F. Ruse împotriva UE, a statelor membre şi a partenerilor, disponibilă la link.
GRU deţine un program cibernetic foarte dezvoltat, reuşind să demonstreze de-a lungul timpului că deţine capabilităţile necesare pentru susţinerea obiectivelor strategice ale Federaţiei Ruse.
”În acest sens, mai multe unităţi militare ale GRU desfăşoară campanii cibernetice maligne la nivel internaţional şi coordonează activitatea APT 28/Fancy Bear, APT44/Sandworm şi APT Ember Bear. Operaţiunile cibernetice ale acestor actori vizează instituţii guvernamentale, organizaţii militare, infrastructură critică, publicaţii media, ONG-uri etc. din ţările Aliate, statele membre ale UE şi ţările partenere”, a mai transmis MAE.
La Summit-ul NATO din 2021 (Bruxelles), Aliaţii au aprobat noua Politică Cuprinzătoare de Apărare Cibernetică. Aliaţii au reafirmat mandatul defensiv al NATO şi s-au angajat să utilizeze toate capabilităţile în vederea descurajării, apărării împotriva şi contracarării întregului spectru al ameninţărilor cibernetice pe timp de pace, criză şi conflict.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].