Nissan va închide șapte fabrici, ceea ce va duce la pierderea a 20.000 de locuri de muncă la nivel mondial, după un an tumultuos pentru producătorul auto japonez, informează The Guardian.

Pe măsură ce își reduce producția, Nissan va elimina încă 11.000 de locuri de muncă, după ce în noiembrie au fost anunțate 9.000 de pierderi, reducând în total forța de muncă cu 15%. Decizia va afecta locurile de muncă ale personalului și contractorilor din producție, vânzări și administrație, precum și din cercetare și dezvoltare.

Nissan nu a precizat ce fabrici urmează să se închidă. Cu toate acestea, fabrica sa din Sunderland, în nord-estul Angliei, singura fabrică a producătorului auto din Europa, unde are 6.000 de angajați, nu este considerată a fi o posibilă opțiune pentru închidere.

Reorganizarea va reduce numărul fabricilor sale de la 17 la 10 până în 2027, în contextul în care compania își propune să economisească un total de 500 de miliarde de yeni (2,6 miliarde de lire sterline). Nissan își va revizui, de asemenea, lanțul de aprovizionare pentru a cumpăra mai multe piese de la mai puțini furnizori, în așa fel încât să economisească bani.

Noul director executiv al companiei, Ivan Espinosa, se confruntă cu sarcina dificilă de a redresa un producător auto a cărui valoare de marcă, cândva puternică, a fost erodată. Compania se va concentra pe profitabilitate mai degrabă decât pe volum, a declarat el într-o conferință de presă.

„Având în vedere performanța dificilă pentru întregul an 2024 și creșterea costurilor variabile, agravate de un mediu incert, trebuie să prioritizăm îmbunătățirea personală cu o urgență și o viteză mai mari, vizând o profitabilitate care se bazează mai puțin pe volum”, a spus el.

„Ca nouă conducere, adoptăm o abordare prudentă pentru a ne reevalua obiectivele și căutăm în mod activ fiecare oportunitate posibilă pentru a implementa și asigura o redresare robustă.”

Nissan a înregistrat o pierdere netă de 671 miliarde de yeni în anul încheiat la sfârșitul lunii martie, fiind afectată de slăbirea vânzărilor în SUA și China, plus efectele timpurii ale războiului comercial al lui Donald Trump. Discuțiile privind o fuziune de 60 miliarde de dolari cu Honda au eșuat, iar Espinosa a preluat funcția de director executiv luna trecută.

Compania a declarat că își propune să reducă costul mediu orar al forței de muncă cu 20%, prin „raționalizarea facilităților globale de cercetare și dezvoltare și alocarea muncii către locații competitive”.

Furnizorul Nissan, AESC, care administrează singura gigafabrică operațională din Marea Britanie, tocmai a obținut finanțare de un miliard de lire sterline pentru o nouă fabrică de baterii pentru mașini electrice în Sunderland, într-un acord susținut de guvernul britanic, care asigură viitorul unui proiect cheie pentru industria auto din Regat, aflată în dificultate.

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version