Descrisă drept cel mai mare vapor de marfă cu vele din lume, nava Artemis a acostat la New York luni după-amiază, după o călătorie de 32 de zile din portul Les Havre din nordul Franței. La destinație, a descărcat aproximativ 1.000 de tone de lichior francez, șampanie, costume de baie Vilebrequin, gem Bonne Maman – și patru pasageri, scrie CNN într-un material dedicat inițiativei unei companii franceze de a oferi transport ecologic pentru turiștii care țin să polueze cât mai puțin în călătoriile lor.
Cei patru pasageri de la bordul Artemis făceau parte dintr-un test al companiei franceze TransOceanic Wind Transport (TOWT), care tocmai a deschis cabinele flotei sale de nave de marfă, inaugurată anul trecut, pentru publicul care caută o rută mai ecologică peste Atlantic.
Cu catarge din fibră de carbon înalte de 52 de metri și o suprafață totală a pânzelor folosite pentru propulsie 2.100 de metri pătrați, aceste nave se deplasează cu o viteză medie de 11 mile marine pe oră (20 km/h), ajungând uneori până la 17 mile (circa 32 km/h) atunci când vântul este în favoarea lor. În comparație, o navă cargo care transportă containere și este propulsată de un motor se deplasează cu o medie de aproximativ 14 mile marine pe oră (26 km/h). Deși sunt echipate cu un motor diesel de rezervă, utilizat pentru manevrarea în port, TOWT estimează că navele sale reduc emisiile de dioxid de carbon (CO2) cu peste 90% în comparație cu navele de marfă care utilizează combustibili fosili.
Și acestea pălesc în comparație cu emisiile avioanelor: „Amprenta noastră de carbon este între cinci și 10 kilograme (pe persoană), comparativ cu aproximativ o tonă de CO2 dacă luați un avion (de la Paris la New York)”, spune directorul general al TOWT, Guillaume Le Grand.
Având în vedere că din ce în ce mai mulți oameni aleg să nu ia avionul din cauza schimbărilor climatice, Le Grand a observat o creștere a cererii de călătorii cu emisii reduse de carbon. În timp ce trenurile sunt o alternativă populară pe uscat, el a văzut un gol pe piață pentru rutele transatlantice.
„Dacă doriți să mergeți în America și nu doriți să produceți emisii de carbon, acum două luni trebuia să înotați sau să luați o barcă cu pânze mică, așa cum a făcut Greta Thunberg”, a glumit Le Grand, referindu-se la călătoria din 2019 a lui Thunberg din Marea Britanie la New York pentru a participa la o conferință ONU privind clima. „Acum, cu noi, puteți veni cu familia și puteți sta în cabine cu adevărat decente”.
În fiecare navă vor exista până la șase cabine duble disponibile pentru pasageri, care împart nava cu aproximativ șapte membri ai echipajului, în timp ce sute de paleți de mărfuri sunt depozitați în cală. TOWT intenționează să lanseze un serviciu regulat pe cele două nave operaționale ale sale, Anemos și Artemis, începând cu luna martie, oferind călătorii între Franța, SUA, Columbia, Brazilia și Insulele Caraibe din Guadelupa. Compania are încă șase nave în construcție, iar până în 2027 speră să ofere plecări săptămânale în întreaga sa flotă.
Nu este o navă de croazieră
Cu toate acestea, scopul principal al navei este să transporte marfă de la A la B. „Este o traversare”, subliniază Le Grand, „cu siguranță nu veniți pe o navă de croazieră”.
Cabinele sunt simple: o cameră cu lambriuri, cu paturi suprapuse sau duble, un birou, un dulap și hublouri. Și, deși există o zonă comună cu rafturi pline cu literatură clasică franceză și nu numai, nu există prea multe alte distracții disponibile, în afară poate de niște yoga pe punte și un atelier ocazional de la un membru al echipajului, despre noduri marine sau navigație astronomică.
Dar oaspeții se pot relaxa: pot citi sau scrie un jurnal, pot observa fauna marină de pe punte și pot cunoaște echipajul. Există mâncare bună, spune Le Grand, inclusiv pește proaspăt, și există și conexiune la internet în bandă largă. „Oamenii ar putea pur și simplu să lucreze de pe navă”, adaugă el.
Pentru călătoria din Franța la New York, TOWT percepe în prezent un tarif de 2.550 de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 150 de euro pe zi, dar se așteaptă ca acesta să crească la aproximativ 200 de euro pe zi după ce serviciul va fi pus la punct. Prețul include cazarea, mesele și accesul la internet și nu există limită de bagaje, ceea ce reprezintă un avantaj față de călătoria cu avionul. Însă oaspeții trebuie să dispună de timp și flexibilitate: călătoriile pot varia, de obicei, între 15 și 20 de zile din Franța la New York; călătoriile spre Brazilia sau Guadelupa vor dura până la 25 de zile, iar datele exacte de sosire și plecare se pot schimba în funcție de vreme.
Din cauza vremii extrem de aspre din ultimele două săptămâni, călătoria inaugurală de pasageri a trebuit să fie redirecționată, ajungând la New York după 32 de zile pe mare, în timp ce o navă de containere ar avea nevoie în medie de aproximativ 18 zile pentru a traversa oceanul.
TOWT spune că, de la anunțarea serviciului, a primit interes din partea a peste 1.500 de persoane, cu o serie de motivații. O mare parte din cerere vine din partea celor care doresc o călătorie cu emisii reduse de dioxid de carbon, spune Le Grand, dar există și pasionați de navigație care caută o aventură sau proprietari de mărfuri care doresc să trimită angajați pentru a raporta despre călătoria produsului lor.
El estimează că serviciul de pasageri va reprezenta aproximativ 4% din veniturile companiei. Decizia de a-l introduce a fost determinată mai puțin de profit, spune el, și mai mult de faptul că doreau să contribuie la combaterea schimbărilor climatice.
Editor : B.E.