O jurnalistă din Siberia, Maria Ponomarenko, care ispăşeşte o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru că a vorbit împotriva războiului din Ucraina, a declarat greva foamei, potrivit publicaţiei sale şi a unei susţinătoare, informează Reuters.

Jurnalista în vârstă de 46 de ani a fost reţinută la mai puţin de două luni după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, pentru că a acuzat forţele aeriene ruse că au bombardat un teatru din oraşul ucrainean Mariupol. Ea a fost găsită vinovată în februarie anul trecut de răspândirea de informaţii false despre armata rusă de către un tribunal din oraşul ei natal, Barnaul, în vestul Siberiei.

Peste 20.000 de persoane au fost arestate pe întreg teritoriul Rusiei pentru că s-au exprimat împotriva războiului din Ucraina, conform organizaţiei media care monitorizează respectarea drepturilor omului, OVD-Info.

Dacă majoritatea celor deţinuţi sunt amendaţi şi eliberaţi la scurt timp după arestare, jurnaliştii independenţi primesc adesea un tratament mai dur din partea instanţelor. În această situaţie se găsesc patru jurnalişti ai RusNews, un post online care publică numai în limba rusă şi are audienţă redusă în străinătate, printre care se numără şi Maria Ponomarenko, şi care continuă să se afle în spatele gratiilor. Marea majoritate a mass-media independente operează acum din exil.

Marţi, un corespondent al unuia dintre ultimele ziare tipărite independente rămase din Rusia a declarat că suspendă publicarea, la câteva zile după ce a fost adăugat pe lista „agenţilor străini” a Ministerului rus al Justiţiei. Ziarul Sobesednik (Interlocutorul) a intrat în conflict cu autorităţile la începutul acestui an, după ce a publicat un reportaj de două pagini dedicat morţii opozantului Aleksei Navalnîi.

Maria Ponomarenko se confruntă în prezent cu noi acuzaţii penale pentru că ar fi atacat gardieni în închisoarea în care este încarcerată, potrivit RusNews.

Iulia Galiamina, o fostă consilieră municipală a oraşului Moscova, a declarat că Ponomarenko a fost plasată într-o celulă de izolare după ce oficiali ai închisorii au falsificat rapoarte de inspecţie în ceea ce o priveşte, ceea ce a determinat-o pe jurnalistă să declare greva foamei în cadrul unei audieri în instanţă care a avut loc luni.

„Maşa este într-o stare foarte proastă”, a declarat telefonic din Barnaul pentru Reuters Galiamina, folosind o formă afectuoasă a prenumelui lui Ponomarenko. Galiamina s-a deplasat la Barnaul pentru a participa la şedinţele de judecată.

„A plâns mult (în instanţă) din cauza sentimentului de neputinţă. Vrea chiar să se sinucidă”, a adăugat Iulia Galiamina.

RusNews a declarat că Ponomarenko a declarat greva foamei, dar a refuzat să facă mai multe comentarii.

În timpul unei audieri de luna trecută, Maria Ponomarenko a declarat că îşi va tăia venele în semn de protest faţă de condiţiile din centrul de detenţie preventivă, potrivit RusNews.

Serviciul penitenciar din Rusia nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii din partea Reuters.

Ziarul Kommersant a informat anul trecut că Maria Ponomarenko a fost diagnosticată cu „tulburare isterică de personalitate” în timpul detenţiei şi şi-a tăiat venele. Ziarul a citat avocatul jurnalistei, care a mai spus că aceasta suferea de claustrofobie şi că a spart un geam.

Galiamina, care face schimb de scrisori cu Ponomarenko, a primit ea însăşi o pedeapsă de doi ani cu suspendare în urmă cu patru ani pentru organizarea de proteste anti-Kremlin. Ulterior, ea a fost declarată „agent străin” şi nu mai poate lucra în politică.

Editor : A.R.

Share.
Exit mobile version