O nouă formă de diabet, care nu este asociată cu obezitatea, a fost recunoscută oficial, la zeci de ani după ce a fost observată pentru prima dată în țările în curs de dezvoltare, informează The Independent.
Federația Internațională de Diabet (IDF) a recunoscut oficial această afecțiune luna aceasta, sub denumirea de „diabet de tip 5”, și a format un grup de lucru pentru a elabora ghiduri noi care să-i ajute pe medici să o identifice.
Această formă rară de diabet afectează, potrivit rapoartelor, aproximativ 25 de milioane de oameni la nivel global și este cauzată de producția scăzută de insulină indusă de malnutriție, în rândul adolescenților și adulților tineri subponderali și subnutriți, proveniți din gospodării cu venituri mici și medii.
Boala, diferită de diabetul de tip 1 și 2, a fost recunoscută oficial în urma unui vot desfășurat pe 8 aprilie la Congresul Mondial al Diabetului organizat de IDF la Bangkok, Thailanda, după ani de dezbateri privind identificarea ei.
Meredith Hawkins, profesor de medicină la Albert Einstein College of Medicine, a declarat că diabetul asociat cu malnutriția „a fost istoric subdiagnosticat și înțeles greșit”. „Recunoașterea acestei forme de către IDF ca fiind ‘diabet de tip 5’ este un pas important în direcția conștientizării unei probleme de sănătate devastatoare pentru atâtea persoane”, a declarat aceasta.
Diabetul de tip 5 a fost confundat cu cel de tip 1 și 2
Diabetul de tip 5 este o formă rară a bolii, care a fost adesea diagnosticată greșit în trecut fie ca diabet de tip 2 – influențat de stilul de viață și caracterizat prin incapacitatea organismului de a utiliza insulina produsă –, fie ca diabet de tip 1, o afecțiune autoimună în care celulele producătoare de insulină sunt distruse.
Nihal Thomas, profesor de endocrinologie la Christian Medical College din India și membru al Grupului de Lucru pentru Diabetul de Tip 5, a explicat că această boală determină funcționarea anormală a celulelor beta din pancreas, ceea ce duce la o producție insuficientă de insulină.
„Din cauza lipsei unei recunoașteri oficiale, această afecțiune a fost puțin studiată și frecvent diagnosticată greșit,” a declarat el pentru The Indian Express.
Pacienții sunt adesea diagnosticați eronat cu diabet de tip 1, deși administrarea excesivă de insulină poate fi rapid fatală în cazul lor, a declarat dr. Hawkins pentru Medscape Medical News.
„Diabetul legat de malnutriție este mai frecvent decât tuberculoza și aproape la fel de frecvent ca HIV/SIDA, dar lipsa unui nume oficial a împiedicat eforturile de diagnosticare și identificare a unor terapii eficiente,” a mai spus ea.
Cum a fost descoperit diabetul legat de malnutriție
Dr. Hawkins a aflat pentru prima dată despre diabetul legat de malnutriție în 2005, în cadrul unei întâlniri de sănătate globală, când medici din mai multe țări i-au relatat că văd pacienți cu „o formă neobișnuită de diabet”.
„Pacienții erau tineri și slabi, ceea ce sugera diabet de tip 1, tratabil cu injecții de insulină pentru reglarea glicemiei. Dar insulina nu ajuta acești pacienți și, în unele cazuri, le provoca hipoglicemii periculoase,” a explicat ea.
Acești pacienți nu păreau să sufere nici de diabet de tip 2, care este de obicei asociat cu obezitatea, a adăugat ea. „Era foarte confuz.”
În 2010, dr. Hawkins a fondat Institutul Global pentru Diabet din cadrul Universității Einstein, care a început să conducă eforturile internaționale de a descoperi defectele metabolice care duc la diabetul legat de malnutriție. Peste un deceniu mai târziu, în 2022, ea și colegii săi de la Christian Medical College au demonstrat că această formă de diabet este fundamental diferită de tipurile 1 și 2.
Ea a explicat că persoanele cu această formă de diabet au un defect profund în capacitatea de a secreta insulină, ceea ce nu fusese recunoscut anterior. „Această descoperire a revoluționat modul în care înțelegem această afecțiune și modul în care ar trebui tratată.”
Medicii din întreaga lume nu știu încă exact cum să trateze acești pacienți, care adesea nu supraviețuiesc mai mult de un an de la diagnostic, potrivit dr. Hawkins. Ea a adăugat că, pentru a gestiona diabetul de tip 5, pacienții ar trebui să consume cantități mult mai mari de proteine și mai puțini carbohidrați, acordând în același timp atenție deficiențelor de micronutrienți. „Dar toate acestea trebuie studiate temeinic, acum că avem voință globală și un mandat oficial din partea IDF.”
Editor : M.I.