Un nou studiu publicat în SUA arată că un fruct comun, bogat în potasiu, poate fi mai eficient în reducerea tensiunii arteriale decât renunțarea la sare, dacă este adăugat în dietă. Cercetătorii spun că echilibrul dintre potasiu și sodiu este esențial pentru sănătatea cardiovasculară.

Aproape o treime dintre adulții din întreaga lume sunt afectați de hipertensiune arterială și complicațiile acesteia. Controlul potasiului din alimentație prin consumul mai mare de banane ar putea fi cheia pentru reducerea tensiunii arteriale, mai degrabă decât doar reducerea consumului de sodiu, sugerează un nou studiu cirar de The Independent.

În prezent, medicii recomandă pacienților cu hipertensiune arterială să reducă consumul de sare pentru a controla nivelurile de sodiu din organism. Cu toate acestea, noul studiu, publicat în American Journal of Physiology-Renal Physiology, recomandă ca acești pacienți să includă bananele în alimentația lor, pe lângă reducerea sării, pentru a-și reglementa mai eficient tensiunea arterială.

„De obicei, atunci când avem hipertensiune arterială, ni se recomandă să consumăm mai puțină sare”, atrage atenția Anita Layton, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din Waterloo. „Cercetările noastre sugerează că adăugarea unor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât doar reducerea sodiului.”

De ce e important raportul sodiu/potasiu 

Sodiul și potasiul sunt electroliți care ajută corpul să transmită semnale electrice pentru a contracta mușchii. Ei joacă, de asemenea, un rol în alte funcții esențiale, cum ar fi retenția de apă. Studiul recent spune că creșterea raportului de potasiu față de sodiu ar putea fi mai eficientă pentru reducerea tensiunii arteriale decât doar reducerea consumului de sodiu.

În timp ce cercetările anterioare au arătat că creșterea potasiului din alimentație ajută la controlul tensiunii arteriale, echilibrul exact între potasiu și sodiu care trebuie menținut pentru un efect optim rămânea neclar.

„Deși relația dintre consumul excesiv de sodiu din alimentație și hipertensiunea arterială este bine acceptată în rândul publicului, efectele benefice ale unui consum mai mare de potasiu din alimentație au primit, istoric, mai puțină atenție”, spun cercetătorii.

Hipertensiunea, o problemă în societățile industrializate

Noul studiu folosește un model matematic specific pe sexe pentru a evalua modul în care raportul potasiu/sodiu influențează corpul, simulând diferite niveluri de sodiu și potasiu în organism și efectele acestora asupra tensiunii arteriale.

De exemplu, studiul arată că bărbații dezvoltă mai ușor hipertensiune arterială decât femeile aflate în perioada premenopauzală. Cu toate acestea, bărbații sunt, de asemenea, mai susceptibili să răspundă pozitiv la un raport mai mare de potasiu față de sodiu.

Noua metodă ar putea ajuta la realizarea de experimente pentru a identifica rapid și etic modul în care diferiți factori influențează corpul, spun cercetătorii.

„Oamenii primitivi consumau multe fructe și legume, iar în acest fel, sistemele noastre de reglementare a corpului ar fi evoluat pentru a funcționa cel mai bine cu o dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu”, spune Melissa Stadt, alt autor al studiului. „Astăzi, dietele occidentale tind să fie mult mai bogate în sodiu și mai sărace în potasiu. Acesta ar putea explica de ce hipertensiunea arterială se găsește în principal în societățile industrializate, nu în societățile izolate”, adaugă Melissa Stadt, doctorand la Universitatea din Waterloo.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version