România contribuie semnificativ la prima misiune de apărare planetară, condusă de Agenția Spațială Europeană. O rachetă SpaceX care transportă un satelit care are tehnologie românească a fost lansată în spațiu. Tehnologia are ca scop observarea și analizarea unui asteroird. Românii au conceput sistemul de ghidare și navigație fără de care satelitul nu își poate îndeplini misiunea.
În 2022, un satelit american a lovit un asteroid pentru a-i devia traseul, într-o misune coordonată de NASA. Acum, misiunea HERA va duce satelitul în vecinătatea acestui asteroid cu ajutorul unui sistem dezvoltat în România. Un român care a lucrat la proiect este în Florida, de unde se lasează racheta Space X.
Cristian Chitu, inginer: A trebuit să menținem un timeline foarte strict și vorbim de o misiune deep space, aceste componente hardware au trebuit să fie calificate în raport cu anumite cerințe de mediu conform cu standardele ESA. Punem steagul României pe o misiune a Agenției Spațiale Europene.
Bogdan Popa, inginer calitate: S-au făcut teste mecanice de vibrații, teste de electromagnetism pentru a dovedi că nu e un pericol pentru satelit, teste termice – trecerea de temperatură, teste de funcționare și, într-un final, unitatea a supraviețuit, testele au fost ok și unitatea funcționează. Cealaltă unitate este montată în satelit, iar aceasta s-a întors la noi și e o variantă de backup.
Echipamentul românesc va ajuta satelitul HERA să ajungă în siguranță la asteroid printr-un sistem de ghidaj și control performant. Românii și-au pus amprenta și pe partea de prelucrare a imaginilor.
Vlad Olteanu – inginer: Am dezvoltat o unitate de procesare de imagini care va ajuta sistemul de ghidare, navigație și control al misiunii HERA. Pe baza imaginilor satelitate preluate de camerele, algoritmii dezvoltați de noi vor procesa imaginile și vor ajuta în ghidarea satelitului.
Pe satelitul mamă Hera se află doi sateliți mici, Milani și Juventas, care vor fi lansați după ce HERA va intra pe orbita asteroidului. Juventas folosește aceeași tehnologie românească pentru ghidare și navigație ca HERA. O treime din acesta este realizat chiar în țara noastră.
Scopul misiunii este ca pe viitor să se poată devia un asteroid care ar fi pe aceeași traiectorie cu Pământul. Asteroidul unde ajunge Hera nu este o amenințare pentru planeta Pământ, dar studierea lui pregătește omenirea pentru un pericol real.
Editor : A.P.