Dacă Rezerva Federală, banca centrală a SUA, o bază a stabilității financiare globale, ar opri finanțarea în dolari pentru aliați în perioadele nefavorabile, lumea și-ar putea reduce considerabil dependența de monedă, creând „o sabie cu două tăișuri” pentru SUA, potrivit analiștilor Deutsche Bank, citați de Reuters.

Reuters a raportat, sâmbătă, că unii oficiali europeni din domeniul băncilor centrale și al supravegherii se întreabă dacă se pot baza în continuare pe banca centrală a SUA pentru a oferi o astfel de finanțare, pentru că încrederea lor în Washington a fost zdruncinată de politicile administrației Trump.

În vremuri de stres pe piață, Fed a oferit Băncii Centrale Europene și altor omologi majori acces la finanțare în dolari. Dolarul este moneda dominantă pentru comerțul economic și fluxurile de capital.

„Standardul pentru retragerea sprijinului într-un moment de stres financiar sistemic ar părea excepțional de ridicat”, au spus analiștii George Saravelos și Oliver Harvey într-o notă adresată clienților, joi, evaluând posibile scenarii și citând articolul Reuters.

Efect de contagiune

Fără măsurile de protecție Fed, pe termen scurt, „confuzia lichidității dolarului ar duce la creșterea costurilor de finanțare în dolari, ceea ce duce la o apreciere bruscă a dolarului american”.

Dar stresul financiar s-ar extinde și asupra sistemului american, au adăugat aceștia, iar efectele de contagiune ar putea include „o vânzare incendiară a activelor americane”.

Deși Fed este independentă, „administrația SUA poate avea o influență indirectă atât prin persuasiunea morală, cât și prin numirea consiliului de conducere al Fed”, au atras atenția analiștii.

„SUA ar putea, teoretic, să folosească disponibilitatea liniilor de schimb într-o manieră selectivă, ca o contrapartidă pentru alte obiective politice”.

Europa, forțată să-și reducă dependența de SUA

Pentru Jane Foley, șefa de strategie valutară a Rabobank, chestionarea de către unii oficiali europeni ai băncilor centrale și de supraveghere cu privire la sprijinul dolarului Fed arată „schimbarea mare” a legăturilor dintre SUA și aliații europeni în ultimele luni și „sfera influențelor perturbatoare ale președintelui SUA”.

„Politicile comerciale și externe ale lui Trump au forțat Europa pe o cale către reducerea dependenței de SUA și este probabil să implice dorința de a se reduce dependența de dolar”, a spus Foley într-o notă.

„Trump a amenințat țările care au încercat să dedolarizeze cu tarife suplimentare. În mod ironic, politicile sale izolaționiste ar putea conduce tendința”.

Analiștii Deutsche Bank au mai spus că o retragere a liniilor swap ale Fed „are capacitatea de a crea o instabilitate financiară enormă în momente de stres”.

„Dacă o astfel de retragere ar deveni o preocupare, ar crea probabil presiune pentru restul lumii să se dedolarizeze mai rapid”, au adăugat ei.

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version