Dolarul ar trebui să fie o sursă de siguranță, însă, în ultimul timp, nu a fost decât un motiv de teamă. Dacă investitorii continuă să abandoneze dolarul, chiar și în condițiile în care câștigurile lor sunt în creștere, înseamnă că ei cred că America a devenit prea riscantă, iar întreaga fundație pe care economia globalizată a lumii moderne este construită va începe să se clatine, se arată într-o analiză The Economist.
Timp de mai multe decenii, investitorii s-au bazat pe stabilitatea activelor americane, ceea ce le-a transformat în stâlpi de bază ai finanțelor globale.
Dolarul domină comerțul în toate aspectele, de la bunuri și mărfuri la instrumente financiare derivate. Sistemul este susținut de Rezerva Federală, care promite inflație mică, și de guvernarea de încredere a Statelor Unite, sub care investitorii străini și banii lor au fost mereu bineveniți și în siguranță.
În doar câteva săptămâni, însă, președintele american Donald Trump a înlocuit această siguranță cu mari motive de îndoială.
Această criză în curs de dezvoltare a fost creată la Casa Albă. Războiul comercial nesăbuit al lui Trump a crescut tarifele, în medie, la valori de zece ori mai mari decât erau înainte și a creat instabilitate economică.
America, în pragul recesiunii. Piețele își pierd încrederea în capacitatea lui Trump de a conduce SUA
Cândva invidiată de întreaga lume, economia Americii este acum în pragul recesiunii, pe măsură ce tarifele perturbă tot mai mult lanțurile de aprovizionare, alimentează creșterea inflației și îi pedepsesc pe consumatori.
Toate acestea vin într-un moment în care situația fiscală foarte slabă a Americii devine și mai rea. Datoriile nete se ridică la aproximativ 100% din PIB, iar deficitul bugetar din ultimul an – 7% – este extrem de ridicat pentru o economie sănătoasă.
Ceea ce face ca acest declin economic și pierderea disciplinei fiscale să fie atât de explozive este faptul că piețele au început să se îndoiască de capacitatea lui Trump de a guverna America în mod competent și consecvent.
Felul haotic și incoerent în care tarifele au fost calculate, aplicate și amânate a creat un circ politic. În același timp, celelalte decizii ale lui Trump, precum expulzarea imigranților ilegali în El Salvador fără un proces de judecată sau hărțuirea firmelor de avocatură care nu îi fac pe plac, dau apă la moară criticilor care spun că drepturile creditorilor străini ar putea avea de suferit.
Ceea ce este și mai șocant este că America s-ar putea confrunta cu o criză în toată regula a pieței datoriilor. Ce ar face Congresul american în această situație?
Când piețele s-au prăbușit în timpul crizei financiare globale din 2008 și în timpul pandemiei, Congresul a acționat rapid, dar acele crize au necesitat cheltuieli mai mari, nu reduceri de cheltuieli, așa cum cere actuala strategie a republicanilor, care controlează Congresul american.
În timp ce America s-ar clătina, șocul ar putea să se răspândească și mai departe înspre restul sistemului financiar, provocând insolvențe și implozia fondurilor speculative. Acesta este genul de probleme cu care se confruntă de obicei o țară în curs de dezvoltare.
Rolul diminuat al dolarului ar fi o tragedie pentru America
O monedă nu poate fi decât la fel de bună ca guvernul care o susține. Cu cât sistemul politic al Americii se afundă mai mult în deficite bugetare și decizii haotice și discriminatorii, cu atât mai probabil este să asistăm la un cutremur economic care va împinge sistemul financiar global într-o zonă de incertitudine.
Oricare ar fi deznodământul acestei crize, rolul diminuat al dolarului ar fi o tragedie pentru America. Este adevărat că unii exportatori ar beneficia de pe urma unei monede mai slabe, dar statutul dominant al dolarului ar face ca toată lumea să sufere – de la cei care cumpără pentru prima oară o casă și până la cele mai importante companii din lume.
Întreaga lume ar suferi pentru că dolarul nu are egal – doar niște imitații palide.
Euro are în spate o economie mare, dar zona euro nu produce suficiente active sigure. Elveția este sigură, dar mică. Japonia este mare, dar are propriile sale datorii semnificative. Aurul și criptomonedele nu au sprijinul guvernelor.
În timp ce investitorii ar trece de la un activ la altul în căutarea unei noi monede sigure, această vânătoare haotică ar duce la o succesiune de boom-uri și prăbușiri economice.
Sistemul dolarului nu este unul perfect, dar formează fundația stabilă pe care economia globalizată a lumii moderne este construită. Când investitorii pun la îndoială solvabilitatea Americii, aceste fundații sunt în pericol să se crape.
Editor : Raul Nețoiu