Vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene pentru o tranziţiei curată, echitabilă şi competitivă, Teresa Ribera, începe miercuri o misiune instituţională la Washington care va dura până vineri, vizită ce coincide cu introducerea tarifelor globale pe care preşedintele american Donald Trump le va impune miercuri.
Conform programului, Teresa Ribera plănuieşte să se întâlnească miercuri cu preşedintele Comisiei Federale pentru Comerţ (FTC) a Statelor Unite, Andrew N. Ferguson, cu care va avea ocazia să vorbească despre războiul comercial declanşat de preşedintele Trump, informează EFE, potrivit Agerpres.
În declaraţii pentru presă joia trecută, la Bruxelles, Teresa Ribera afirma că executivul european va răspunde „în consecinţă” tarifelor SUA după analizarea tuturor măsurilor anunţate de preşedintele Trump.
Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a declarat marţi că UE are „puterea de a contraataca” tarifele globale pe care le va impune preşedintele american, faţă de care Bruxellesul are „un plan solid” de apărare.
Preşedinta executivului european a insistat că principalul obiectiv al UE este „găsirea unei soluţii negociate” dar, în acelaşi timp, într-un discurs în Parlamentul European, a asigurat că Uniunea are „un plan solid”, cu „contramăsuri ferme”, pentru a răspunde tarifelor reciproce ale Washingtonului.
Teresa Ribera va avea, de asemenea, ocazia să vorbească despre aceste tarife şi impactul lor în timpul unei discuţii informale, miercuri, la „Little Tech Competition Summit” (Summitul Concurenţei în Tehnologii Mici din Statele Unite) şi, de asemenea, cu preşedinta Comisiei Federale pentru Concurenţă Economică din Mexic (COFECE), Andrea Marvan Saltiel, cu care are planificat să se întâlnească la Washington.
Joi, vicepreşedinta executivă a CE pentru o tranziţie curată, echitabilă şi competitivă are prevăzute în program o întâlnire similară cu comisarul Canadei pentru concurenţă, Matthew Boswell, precum şi susţinerea de discursuri la Universitatea Georgetown şi Consiliul Atlantic.
Vineri, Teresa Ribera va participa la Masa Rotundă a Executorilor, organizată în contextul reuniunii de primăvară a Secţiei de drept antitrust a Asociaţiei Baroului American.
Până în prezent, preşedintele Donald Trump a anunţat o creştere cu 25% a tarifelor la importurile de oţel, aluminiu, automobile şi componente auto. Următoarele sectoare care vor face faţă tarifelor vor fi semiconductorii, produsele farmaceutice şi cheresteaua.
Este de aşteptat ca miercuri să înceapă să fie aplicate imediat „tarife reciproce” la aproape toate produsele şi ţările din lume care au active taxe vamale pentru bunuri şi servicii americane.
Preşedintele american Donald Trump a ajuns să considere TVA-ul un tarif, ceea ce Bruxellesul a calificat ca fiind „absurd”.
Relaţia comercială dintre SUA şi UE se ridică la 1,7 trilioane de dolari anual, iar deficitul pentru Washington este de doar 50 de miliarde de dolari faţă de Bruxelles, odată luate în considerare bunurile şi serviciile, potrivit CE.
Editor : A.R.