Fosile descoperite într-o peșteră din Polonia arată că europenii preistorici apelau la canibalism, mâncând uneori creierele inamicilor pe care îi omorau în luptă, acum aproximativ 18.000 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Scientific Reports.
Cercetătorii au dezvăluit informații noi despre obiceiurile mortuare și ritualice ale vânătorilor-culegători din cultura Magdalenian – ultima cultură a paleoliticului superior european – care trăiau pe teritoriul de azi al Poloniei.
Studiile precedente au arătat că societățile umane preistorice au apelat la canibalism în timpul ritualurilor sau în vremuri grele de foamete, scrie The Independent.
Oamenii de știință au descoperit urme de canibalism pe zeci de oase de om găsite în peștera Maszycka din apropiere de Cracovia în timpul căutărilor din secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea.
Din cauză că multe dintre oase erau rupte când au fost descoperite, nu se știa sigur dacă sunt de origine umană. O analiză a urmelor vizibile pe 53 dintre oase folosind tehnici de microscopie 3D a confirmat „exploatarea nutritivă” a rămășițelor umane.
Analiza a arătat că trupurile au fost procesate la scurt timp după moarte. Multe dintre urmele găsite pe oasele umane arată la fel ca cele vizibile pe oasele de animale tăiate și mâncate.
Unele dintre oasele umane par să fi fost rupte pentru a permite consumul măduvei osoase bogate în nutrienți. Alte urme arată că scalpul victimelor a fost înlăturat pentru a le permite celor care i-au învins în luptă să ajungă la creier.
„Poziția și frecvența urmelor de tăiere și fracturarea intenționată a oaselor la nivelul scheletului arată clar o exploatare nutrițională a trupurilor, eliminând ipoteza unui tratament funerar fără consum”, a scris coautorul studiului, Francesc Marginedas, de la Universitatea Rovira i Virgili.
Oasele umane au fost găsite împreună cu cele animale, ceea ce arată că s-ar putea să fi fost consumate în același timp. Se poate ca animalele și oamenii ale căror oase au fost găsite în peșteră să fi fost omorâți în timpul aceluiași incident, probabil în luptă.
„Canibalismul este un comportament documentat în diferite perioade ale evoluției umane”, a spus Palmira Saladie, un alt autor al studiului. Poate fi rezultatul nevoii de supraviețuire, obiceiurilor ritualice sau a violențelor între diferite grupuri.
Acum aproximativ 20.000 de ani, competiția pentru resurse s-a intensificat din cauza erei glaciare, ceea ce a dus la confruntări între diferite comunități de oameni preistorici. Astfel de conflicte s-ar putea să fi dus, în unele cazuri, la acte de canibalism asupra războinicilor răpuși în luptă.
Editor : Raul Nețoiu