Secretarul de Stat american Marco Rubio a vorbit la Riad despre posibile „oportunități extraordinare” pentru Statele Unite „de a avea un parteneriat” cu Rusia. Dar „cheia pentru a realiza acest lucru este sfârșitul conflictului” din Ucraina, a adăugat el, potrivit TF1. Ce ar fi oferit Kremlinul delegației lui Donald Trump aflăm de la Ukrainskaia Pravda.

Delegaţiile americană şi rusă conduse de şefii diplomaţiilor, Marco Rubio şi Serghei Lavrov, au avut marţi la Riad o discuţie care a durat mai mult de patru ore, prima întâlnire la care SUA şi Rusia au abordat încheierea războiului din Ucraina, în timp ce Kievul şi aliaţii europeni au privit preocupaţi de pe margine această întrevedere la care Moscova a formulat o nouă cerere majoră, aceea ca Ucraina să nu adere la NATO nici acum şi nici în viitor, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

„Vom numi o echipă de înalt nivel pentru a negocia și a avansa în ceea ce privește conflictul din Ucraina într-un mod durabil”, a declarat secretarul de Stat american Marco Rubio la Riad. 

Echipe separate de negociatori ruși și americani „de nivel înalt” vor începe contactele cu privire la Ucraina „în timp util”, a declarat cu câteva minute înainte principalul consilier rus pentru politică externă, Iuri Ușakov.

„Am discutat, am stabilit abordările noastre de principiu și am convenit că echipe separate de negociatori pe această temă vor lua legătura în timp util. Americanii trebuie să își desemneze reprezentanții, noi îi vom desemna pe ai noștri și apoi, probabil, va începe munca”, a detaliat el. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce ar fi oferi rușii

Kremlinul ar fi oferit echipei lui Donald Trump un acord privind resursele naturale rusești, potrivit cotidianului online The Moscow Times, citat de pravda.com.ua.

Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe, a declarat că Rusia este interesată de proiecte comune cu Statele Unite în Arctica.

El a subliniat, de asemenea, că companiile petroliere americane obișnuiau să desfășoare o „afacere de mare succes” în Rusia, dar au pierdut aproximativ 300 de miliarde de dolari din cauza sancțiunilor.

„Credem că la un moment dat se vor întoarce, pentru că de ce ar renunța la oportunitatea de a accesa resursele naturale rusești pe care Rusia le-a oferit-o?” a declarat Dmitriev.

Înainte de începerea războiului la scară largă din Ucraina, ExxonMobil era singura mare companie americană implicată în producția de petrol din Rusia.

Aceasta deținea 30% din proiectul Sakhalin-1, dar după introducerea sancțiunilor, și-a anunțat retragerea. Cu toate acestea, nu a reușit să își vândă participația, iar Kremlinul a prelungit termenul de două ori, ultima dată până la sfârșitul anului 2026.

După invazia Rusiei în Ucraina, marile companii americane de servicii petroliere, precum Halliburton, Schlumberger și Baker Hughes, și-au anunțat și ele ieșirea de pe piață. Datorită sprijinului lor tehnologic, Rusia a reușit să reia producția după încheierea crizei din Uniunea Sovietică.

Putin a cerut ca, până în 2025, țara să își dezvolte propriile tehnologii de foraj și explorare a hidrocarburilor, iar cota acestora să ajungă la 80%.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version