Olaf Scholz este încrezător că se va putea conveni cu Donald Trump o strategie comună pentru Ucraina, a declarat cancelarul german după ce a discutat cu viitorul şef al Casei Albe.
„Sunt încrezător că putem dezvolta o strategie comună pentru Ucraina. Principiul meu călăuzitor rămâne acela că nimic nu poate fi decis fără ca poporul ucrainean să aibă un cuvânt de spus”, a spus Olaf Scholz într-un interviu acordat grupului media Funke, relatează Reuters şi The Guardian, potrivit News.ro.
El a adăugat că a vorbit cu viitorul preşedinte american „în detaliu” şi că echipa sa se află într-un schimb direct de opinii cu consilierii pe probleme de securitate ai lui Trump.
„Important este ca pierderile de vieţi omeneşti să se încheie curând şi ca independenţa şi suveranitatea Ucrainei să fie garantate”, a spus Scholz.
Ucraina se profilează ca o problemă majoră în campania pentru alegerile anticipate din Germania din februarie, care au fost convocate după prăbuşirea, luna trecută, a coaliţiei guvernamentale tripartite a lui Scholz.
Friedrich Merz, liderul opoziţiei conservatoare, care ar fi bine poziţionat să îl înlocuiască pe Scholz în postul de cancelar, a declarat că Germania ar trebui să trimită Ucrainei rachete de croazieră Taurus. Scholz se opune însă unei astfel de acţiuni, spunând că ar putea reprezenta o escaladare a războiului. Armele, care ar putea fi utilizate pentru a lovi ţinte din Rusia, riscă o escaladare ce „trebuie evitată”, a declarat Scholz în interviu.
Luni, Olaf Scholz a anunţat un nou ajutor militar pentru Ucraina în timpul unei vizite rare la Kiev, despre care a spus că trimite un mesaj liderului rus Vladimir Putin că Berlinul va fi alături de Kiev atât timp cât va fi necesar.
Declaraţiile lui Olaf Scholz au loc chiar înainte de sosirea la Paris a mai multor lideri mondiali pentru ceremonia de redeschidere a catedralei Notre-Dame, sâmbătă, ceea ce va fi un prilej pentru schimburi diplomatice intense, inclusiv o posibilă întâlnire între Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi s-au întâlnit deja la New York, în septembrie, în marja Adunării Generale a ONU, dar aceasta ar fi prima lor întâlnire de la alegerea lui Donald Trump.
Editor : B.P.