Ungaria ar trebui să organizeze un referendum privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, a declarat liderul opoziției Peter Magyar, promițând să restabilească credibilitatea Ungariei în cadrul NATO și UE, relatează Reuters.
Magyar, care intenționează să îl conteste pe prim-ministrul Viktor Orban la alegerile din 2026, a declarat că va iniția un referendum obligatoriu privind aderarea Ucrainei la UE dacă va fi ales – atunci când vor apărea condițiile exacte de intrare, scrie Kyiv Independent.
Viktor Orban a fost văzut ca liderul cel mai prietenos cu Moscova din UE în timpul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei. Premierul ungar a blocat sau a întârziat în mod repetat pachetele de ajutoare UE pentru Kiev și a avertizat că aderarea Ucrainei la blocul comunitar ar „distruge” Ungaria.
Totuși, potrivit unui sondaj realizat la 7 aprilie de Institutul Republikon, o majoritate restrânsă a maghiarilor sprijină aderarea Ucrainei la UE.
Citește și
„Orban este în echipa lui Putin”, afirmă premierul Estoniei. „Privarea Ungariei de dreptul său de vot în UE e din ce în ce mai aproape”
Sondajele „consultative” ale administrației Orban
Cu toate acestea, guvernul lui Orban intenționează să desfășoare propria consultare națională pe această temă. Aceste sondaje de opinie fără caracter obligatoriu, adesea criticate pentru formularea tendențioasă și participarea scăzută, au devenit o caracteristică a administrației Orban.
O consultare din 2023 privind migrația, de exemplu, a întrebat alegătorii dacă susțin presupusul plan al Bruxelles-ului de a crea „ghetouri de migranți” în Ungaria. Mai puțin de 20 % dintre respondenți au participat, dar 99 % au votat „nu”.
Magyar s-a poziționat în contrast cu politicile lui Orban, promițând să reseteze relațiile externe ale Ungariei și să pună capăt la ceea ce el numește izolarea guvernului de Occident.
„Ungaria va fi din nou un aliat NATO mândru și de încredere. Ungaria va fi din nou un membru cu drepturi depline al UE”, le-a spus el susținătorilor.
Magyar a vizitat Kievul pe 11 iulie 2024.
Kievul a depus o cerere de aderare la UE în 2022 și a primit statutul de candidat în câteva luni. Discuțiile de aderare au început în iunie 2024, liderii UE vizând o posibilă aderare până în 2030.
Dreptul de veto al Ungariei, în calitate de membru al UE, îi permite să amâne sau să blocheze unilateral etapele ulterioare ale procesului.
Editor : S.S.