Guvernul turc a denunțat apelurile opoziției privind un boicot comercial în masă în urma arestării primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu, care a declanșat proteste la nivel național, calificându-le miercuri drept o „încercare de sabotaj” economic, transmite Reuters.
După arestarea primarului în urmă cu două săptămâni, principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), a lansat un apel la boicotarea bunurilor și serviciilor companiilor care ar avea legături cu guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan.
Acest apel a fost extins miercuri pentru a include oprirea tuturor cumpărăturilor pentru o zi, determinând unele magazine să închidă în semn de solidaritate cu cei care critică arestarea ca fiind o încercare antidemocratică de a afecta perspectivele electorale ale opoziției.
Imamoglu este principalul rival politic al lui Erdogan și candidatul CHP la președinție pentru orice alegeri viitoare.
Ministrul comerțului, Omer Bolat, a declarat că apelurile la boicot reprezintă o amenințare la adresa stabilității economice și i-a acuzat pe cei care le susțin că încearcă să submineze guvernul.
Acestea „sunt o încercare de sabotare a economiei și includ elemente de comerț și concurență neloială. Considerăm că aceasta este o încercare zadarnică din partea unor cercuri care se consideră stăpânii acestei țări”, a declarat Bolat.
Miercuri, Bolat a acordat un interviu radiodifuzorului de stat TRT, concentrându-se exclusiv pe boicot.
„Am un apel pentru cetățenii noștri. Dacă aveți planuri de cumpărături pentru astăzi, mâine, poimâine sau în zilele următoare, vă încurajăm ferm să vă faceți cumpărăturile și să vă desfășurați activitatea astăzi”, a spus el, înainte de a apărea pe alte canale de televiziune pentru a repeta aceleași mesaje.
Mai mulți miniștri și celebrități pro-guvernamentale, inclusiv fostul mijlocaș de fotbal al Germaniei și al Real Madrid Mesut Ozil, au folosit hashtag-ul #BoykotDegilMilliZarar („Nu un boicot, ci un prejudiciu național”) pentru a-și sublinia poziția.
Apelurile la boicot comercial au fost conduse de președintele CHP, Ozgur Ozel, care a încurajat protestele de stradă care au ajuns cele mai mari din Turcia în mai bine de un deceniu. Erdogan a calificat protestele drept „rele” și a afirmat că acestea nu vor dura.
În Istanbul și Ankara, mesele goale ocupau cafenelele de obicei aglomerate, iar mai multe magazine au raportat o scădere semnificativă a numărului de clienți.
Hayrettin, un proprietar de magazin din centrul Istanbulului care nu a dorit să își dea numele de familie, a apărat boicotul, spunând că a fost necesar pentru a trimite un mesaj guvernului.
„Boicotul este decizia corectă. Ar fi trebuit să aibă loc mai devreme. Este ceva ce trebuie să facem, oamenii trebuie să își arate reacția. Dacă ei (guvernul) continuă în acest fel, situația țării se înrăutățește”, a spus el, adăugând că magazinele sale vecine au dat curs apelului.
Economia Turciei a fost lovită de o criză a costului vieții care durează de ani de zile și de o serie de prăbușiri ale monedei, creșterea economică încetinind, iar inflația rămânând ridicată la 39% în februarie.
Marți, procurorii au lansat o anchetă asupra celor care au susținut apelurile la boicot pe rețelele sociale și tradiționale.
Biroul procurorului șef din Istanbul a declarat că investighează apelurile care ar fi urmărit să împiedice un segment al publicului să se angajeze în activități economice, citând posibile încălcări ale legilor împotriva discursului instigator la ură și a incitării la ostilitate publică.
Editor : Bogdan Enache