Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Două intervenţii ale Salvamont Maramureş, în ultimele ore, pentru salvarea unor bărbaţi din Ucraina. Unul dintre ei, intrat în hipotermie, a fost recuperat după mai multe ore de căutări – FOTO, VIDEO

iulie 18, 2025

Patriot pentru Ucraina: „Lucrurile avansează foarte rapid”, susține ambasadorul SUA la NATO

iulie 18, 2025

Impactul financiar uriaș al conflictului dintre Elon Musk și Donald Trump. Tesla ar putea pierde miliarde de dolari din subvenții

iulie 18, 2025

Video Se pregătesc noi șantiere în București: 3 pasaje și poduri vor intra în reparații. Cât costă lucrările și când ar putea începe

iulie 18, 2025

Reuters: Administraţia Trump le-a dat instrucţiuni diplomaţilor americani din străinătate să nu se mai pronunţe cu privire la alegerile din alte ţări. Departamentul de Stat nu va mai face comentarii decât dacă există un interes „clar şi imperios”

iulie 18, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Pacient în România. Rezidenții, forța de muncă ieftină din spitale – realitatea medicilor tineri din România
Sănătate

Pacient în România. Rezidenții, forța de muncă ieftină din spitale – realitatea medicilor tineri din România

By Sala de Presăiunie 27, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Aproape un sfert dintre medicii din România sunt trecuți de vârsta pensionării. Mulți dintre ei nu mai fac gărzi și nici nu consultă mulți pacienți, dar ocupă în continuare posturi plătite din bani publici. În paralel, tinerii rezidenți duc greul în spitale. Fac gărzi epuizante, multe neplătite, suplinesc lipsuri și, de multe ori, lucrează fără îndrumarea supervizorilor. Ei vorbesc, în exclusivitate, la „Pacient în România”, despre burnout, abuzuri tacite și un exod al rezidenţilor care lovește atât în cei care ar trebui să fie viitorul medicinei, cât și în bolnavi.

În multe spitale din România, medicii rezidenți sunt mai mult decât tineri în formare, sunt cei care țin gărzile, completează documente și acoperă responsabilități care uneori nu ar trebui să le revină.

„Sunt atât coordonatori extraordinari care se implică în problemele rezidenților, dar sunt și coordonatori pentru care rezidenții înseamnă doar mâna de lucru gratis într-un spital. Repari imprimante, faci muncă de registrator, duci pacienți într-o parte, în alta: rezidentul e soluția gratis și universală la orice problemă”, a mărturisit un medic rezident, sub protecția anonimatului. 

Mulți dintre ei spun că nu sunt plătiți pentru toate gărzile, iar volumul de muncă nu este contabilizat în niciun document oficial.

„Cel mai descurajant, pe lângă faptul că nu sunt plătite, e faptul că ne aflăm într-o zonă gri, suntem într-o zonă nereglementată, care lasă loc foarte multor abuzuri. Sunt spitale unde responsabilitatea noastră, a rezidenților, este să acoperim liniile de gardă, iar celor de la conducere nu le pasă decât de acele linii, care trebuie să fie acoperite”, continuă dezvăluirile medicul rezident.

Iar de aici și burnout-ul de care se plâng rezidenții.

„Colegii care nu rezistă acestui stres își schimbă specialitatea și de aceea sunt specialități care nu presupun multe gărzi”. explică rezidentul.

Medicii care îi formează le cunosc problemele și cer schimbarea legislației.

„În primul rând modul în care sunt pontați, adică să figureze într-un sistem care să reflecte ceea ce muncesc ei și, evident, să și primească o remunerație. Cred că ar trebui să figureze vechime de muncă, pentru că acești tineri care stau zile și ore întregi din, să spunem, viața familiei lor, cu care ar trebui să fie, ei și-o dedică profesiei”, este de părere conf. dr. Mihai Craiu.

În acest tăvălug al orelor de muncă epuizante sunt rezidenți care spun că au o presiune uriașă. În plus, sunt împinși să se descurce singuri cu cazurile, deși sunt încă în formare și ar avea nevoie de îndrumarea medicului superior.

„În general, suntem încurajați să ne depășim competența. Un rezident care face toată treaba și apelează cât mai puțin la medicul superior o să aibă un medic superior fericit, indiferent de ce înseamnă asta, de fapt, și faptul că uneori asta se întâmplă și cu risc în plus față de pacient”, dezvăluie medicul rezident.

„Da, există în toate ramurile corpurilor profesionale, la fel ca la arhitecți, ingineri sau militari… Există coordonatori sau tutori care sunt foarte buni profesioniști, dar sunt mai puțin dascăli, nu-i o acuză nefondată”, confirmă conf. dr. Mihai Craiu.

România are aproximativ 60.000 de medici, dar aproape 14.000 dintre ei au trecut de 60 de ani. Un sfert din sistem e aproape de pensionare, iar cei tineri nu găsesc posturi.

„Din păcate, acești medici tineri ne asigură gărzile, dar nu au locuri de muncă, cu contract în spital, ci doar pentru gărzi este contractul. Avem medici vârstnici, peste 65 de ani, care ocupă aceste locuri prin diverse situații legale, că au doctorat, că au cerut prelungirea activității în mod legal și care ocupă în continuare aceste posturi pe care noi am putea să le oferim medicilor tineri”, spune dr. Letiția Coriu, managerul Spitalului Colțea.

35% dintre medicii Spitalului Colțea au unu-doi pacienți pe săptămână, fie că vorbim de medici tineri, fie că vorbim de medici cu vârste mai înaintate. Salariul mediu pe care îl încasează însă și acești medici cu pacienți puțini, dar și doctorii care au pacienți de ordinul zecilor, este în medie de 12.000 lei, adică același, fără nicio diferență.

„Medicii peste 65 de ani și nu numai, chiar și mai tineri, au redus motoarele în mod foarte serios și în primul rând nu mai fac gărzi, au scutiri de boli cronice, scutiri medicale, pentru a nu mai face gărzi”, spune dr. Letiția Coriu, managerul Spitalului Colțea.

Managerii și șefii de secție atrag atenția că nu există legislație pentru a corecta aceste dezechilibre.

„Nu există instrumente suficiente la îndemâna managerilor ca să să poată face o evaluare și să existe consecințe directe asupra angajaților atunci când ei nu-și fac treaba, atunci când ei refuză în mod conștient efectuarea activităților care rezultă din fișa de post”, declară conf. dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, fost manager al Institutului „Marius Nasta”.

„Remunerarea activității trebuie să fie făcută în funcție de volumul de muncă și în funcție de responsabilitatea pe care o presupune munca respectivă”, afirmă prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România.

Deși România este una dintre țările din Europa care produce cei mai mulți medici, când vine vorba de îngrijirea pacienților suntem sub media europeană la numărul de doctori la 1000 de locuitori. Exodul cadrelor medicale, care a destabilizat sistemul, pare că pornește acum cu un nou val.

„Când am început rezidențiatul eram idealist. Am spus că nu o să plec. Acum, sincer, mă gândesc și cred că o să urmeze un exod al medicilor rezidenți. În general, sistemul nu te încurajează foarte mult să evoluezi”, spune medicul rezident.

Un alt motiv care îi descurajează pe tinerii medici să rămână în țară sunt conflictele care apar cu unii pacienți. Un rezident a fost lovit de curând de tatăl unui pacient nemulțumit că a așteptat prea mult în camera de gardă.

„Ei nu vin la spital ca să fie consultați, vin la spital cerând investigația cutare, pe cealaltă, și tu trebuie să le explici de ce nu este necesară sau, uneori, culmea, îți dorești, să faci anumite investigații și ei le refuză”, punctează medicul rezident.

Iar în centrul acestui sistem care epuizează, frustrează și limitează evoluția unor medici se află pacientul. Chinuiți deja de boli, oamenii simt că atunci când vin la spital sunt obligați să ducă alte lupte ca să fie tratați cum trebuie. Este și cazul acestei femei care povestește că a fost pusă să găsească singură o soluție pentru transferul mamei la un alt spital.

„Răspunsul lor acesta a fost: «găsiți dumneavoastră și noi aprobăm transferul». Să dăm un search pe Google, să-l fi pus pe Tataia, pe bunicul meu să dea un search pe Google și să găsească un spital. Probabil un număr de telefon de la un dispecerat sau o recepție și acolo să vorbească el. Dar cum să facă una ca asta când este în competența medicilor să ne îndrume și să ne sprijine?”, spune femeia.

Reducerea calității serviciilor medicale care afectează pacienții este unul dintre efectele suprasolicitării unor medici aflați mai mereu în prima linie.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Video Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General: pacienți cu dizabilități, externați ilegal și trimiși în grija unui bărbat din Bihor

Bacteria Helicobacter Pylori ar putea provoca milioane de cazuri de cancer de stomac în următorii ani (studiu)

Ministrul Sănătăţii: În momentul de faţă, 15 spitale sunt în construcţie cu bani din PNRR

Video Ministrul Alexandru Rogobete cere medicilor de la stat să respecte orarul de lucru: După program poate activa unde vrea în privat

Fii salvator. Prim ajutor în cazul unui accident rutier

Video Șansă la viață născută dintr-o tragedie: fetiță de 10 ani, salvată în urma unui transplant de inimă. Cine este donatorul

Când va fi disponibil gratuit vaccinul HPV în România pentru persoanele cu vârsta între 19 și 26 de ani. Ce spun medicii de familie

Ministrul Sănătății, ironizat după ce a postat meniul „de restaurant” de la spitalul din Târgu Mureș. „Am vrut să arăt că se poate”

Fii salvator. Prim ajutor în cazul arsurilor solare

Alegerile Editorului

Patriot pentru Ucraina: „Lucrurile avansează foarte rapid”, susține ambasadorul SUA la NATO

iulie 18, 2025

Impactul financiar uriaș al conflictului dintre Elon Musk și Donald Trump. Tesla ar putea pierde miliarde de dolari din subvenții

iulie 18, 2025

Video Se pregătesc noi șantiere în București: 3 pasaje și poduri vor intra în reparații. Cât costă lucrările și când ar putea începe

iulie 18, 2025

Reuters: Administraţia Trump le-a dat instrucţiuni diplomaţilor americani din străinătate să nu se mai pronunţe cu privire la alegerile din alte ţări. Departamentul de Stat nu va mai face comentarii decât dacă există un interes „clar şi imperios”

iulie 18, 2025

Starmer confirmă că planul „coaliției voluntarilor” pentru Ucraina include și trupe terestre de menținere a păcii

iulie 18, 2025

Cele mai recente știri

Video Piețele din țară sunt pline cu fructe din import, după ce seceta a afectat recolta autohtonă. Cu cât se vând acum caisele și piersicile

iulie 18, 2025

Nicuşor Dan, vizită oficială în Germania. Cu cine se întâlnește președintele României și care sunt temele de discuție

iulie 18, 2025

Impozitul pe dividende va crește de la 1 ianuarie 2026. Ce reglementări fiscale sunt prevăzute pentru taxa pe valoare adăugată (TVA)

iulie 18, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.