Zeci de grupuri de pe Facebook pretind că o susţin pe Kamala Harris, dar răspândesc atacuri rasiste sau îl promovează pe rivalul său Donald Trump, într-o campanie prezidenţială pe cât de incertă, pe atât de tensionată, potrivit specialiştilor în dezinformare, scrie news.ro.

American Sunlight Project, care reuneşte cercetători care luptă împotriva dezinformării, a analizat peste 300 dintre aceste grupuri de pe platforma Meta. Aceste grupuri pretind că o apără pe vicepreşedinta democrată, dar îi induc în eroare pe susţinătorii ei sau capitalizează pe popularitatea ei pentru a promova produse, scrie AFP, preluat de sursa citată.

„Acestea sunt în mod normal pagini unde încrederea între oameni este ridicată, aceştia sunt mai înclinaţi să creadă ceea ce este împărtăşit acolo, fie că este vorba de dezinformare electorală, remedii miraculoase sau meme-uri”, a declarat pentru AFP Nina Jankowicz, co-fondator al ASP

În timp ce fenomenul pare să vizeze actori politici din toate taberele, inclusiv candidatul republican la alegerile din 5 noiembrie, paginile dedicate Kamalei Harris au „explodat” de când aceasta a intrat în cursa prezidenţială în vara anului trecut, continuă Nina Jankowicz.

Proliferarea acestor pagini, care de obicei reunesc internauţi cu interese similare, nu pare să fie rezultatul unei campanii organizate.

„Kamala e o pionieră, un simbol al diversității”

Un grup dedicat „fanilor Kamalei Harris” declară în secţiunea sa „Cine suntem?” că vicepreşedinta este „o pionieră, un simbol al diversităţii, o militantă pentru justiţie şi egalitate”.

Cu toate acestea, mesajele postate par să îi facă rău, cum ar fi fotografia unei femei care îşi unge faţa cu vopsea neagră, cu mesajul: „Kamala se pregăteşte să vorbească cu afro-americanii”. Acest mesaj vine după afirmaţiei lui Donald Trump potrivit cărora Harris, primul vicepreşedinte de culoare de origine asiatică din Statele Unite, a „devenit neagră” pentru a atrage mai bine electoratul afro-american.

Pagini pentru susținerea democratei cu sloganul „Make America Great Again”

Pe o altă pagină intitulată „Voturi democrate pentru preşedinta Kamala Harris 2024”, există postări care susţin sloganul trumpist „Make America Great Again”.

Există, de asemenea, un videoclip care îl arată pe Charlie Kirk, un influencer conservator care îl susţine pe Donald Trump, folosind retorica anti-migranţi. Un grup numit „Kamala Harris 2024”, între timp, a publicat un meme sexist, în care o fetiţă se plânge mamei sale că îi este foame iar aceasta îi răspunde că ştie, dar că vrea o femeie la Casa Albă.

Multe dintre paginile analizate de ASP sunt gestionate de persoane fără legătură între ele, inclusiv de moderatori din Africa sau Europa de Est. Unele conţin mesaje care nu au legătură cu Harris, inclusiv conţinut religios sectant, spam-uri sau publitate. Multe şi-au schimbat numele de mai multe ori pentru a profita de tendinţele actuale, potrivit ASP.

„Protejarea alegerilor pe platformele noastre se numără printre priorităţile numărul unu”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Meta, compania mamă a Facebook. „Vom continua să aplicăm regulile noastre în cazul conţinuturilor şi comportamentelor care le încalcă”.

Grupurile chestionate de ASP par să contravină politicii Meta privind comportamentul neautentic sau „înşelăciunea complexă”, care interzice în special utilizatorilor să folosească platformele pentru a înşela internauţii cu privire la scopul conţinutului. ASP explică faptul că a analizat un eşantion reprezentativ, dar nu a putut lua măsuri faţă de fenomen din cauza închiderii de către Meta, în august, a CrowdTangle, un instrument considerat esenţial de cercetători pentru urmărirea în timp real a campaniilor de dezinformare şi manipulare.

Meta l-a înlocuit cu o nouă bibliotecă de conţinut cu funcţii similare, dar care este încă în curs de dezvoltare.

FBI acuză Rusia că vrea să influențeze alegerile din SUA, prezentând clipuri fake cu haitieni care votează ilegal

Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, agenţiile de informaţii din Washington avertizează cu privire la cazuri de dezinformare provenind din Rusia. FBI anunță că a identificat videoclipuri false privind alegerile, promovate pe filiere rusești.

Agenţiile americane au dat vina pe Rusia pentru un videoclip care „a descris în mod fals” indivizi care pretind că sunt din Haiti şi care votează ilegal în mai multe comitate din Georgia. Într-un alt videoclip, este acuzat în mod fals „un individ asociat cu echipa prezidenţială democrată că a luat mită de la un artist american”.

Agenţiile nu au detaliat în declaraţia lor despre cine ar fi vorba, dar presa americană a relatat că videoclipul care a început să circule la sfârşitul acestei săptămâni sugera că vicepreşedinta Kamala Harris şi soţul ei au primit mită în valoare de 500.000 de dolari de la rapperul Sean „Diddy” Combs.

Într-un comunicat comun, Biroul Directorului pentru Informaţii Naţionale (ODNI), Biroul Federal de Informaţii (FBI) şi Agenţia de Securitate Cibernetică şi Infrastructură (CISA) au dat vina pe „actorii de influenţă ruşi” pentru videoclipuri. Aceste incidente au făcut parte dintr-un „efort mai larg” al Moscovei „de a ridica întrebări nefondate despre integritatea alegerilor din SUA şi a crea diviziuni între americani”, au apreciat agenţiile într-un comunicat citat de dpa, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, care este responsabil pentru alegerile în acest stat indecis, a declarat că videoclipul despre Georgia „este fals şi este un exemplu de dezinformare ţintită pe care am văzut-o în acest scrutin, dar şi alte alegeri. Este probabil o interferenţă străină în încercarea de a semăna discordie şi haos în ajunul alegerilor prezidenţiale din 2024”.

Raffensperger i-a cerut patronului platformei X, Elon Musk, dar şi responsabililor altor platforme de social media să elimine videoclipul. Clipul a fost iniţial postat de un cont anonim care mai fusese raportat în trecut pe motiv că disemina dezinformare presupus a fi de origine rusă. Videoclipul a fost şters între timp.

 

Editor : Iulia Bălăianu

Share.
Exit mobile version