Un grup de parlamentari ai PSD și AUR i-au adresat o scrisoare deschisă prim-ministrului Ilie Bolojan, în care cer reevaluarea măsurilor de austeritate adoptate în domeniul Educației, pe motiv că acestea „pot genera efecte negative pe termen mediu și lung”.
Semnatarii Natalia Intotero (deputat PSD), Tiberiu Barstan (deputat AUR), Ilie Toma (deputat PSD), alături de Cristian Resmeriță (senator PSD) și Vasilică Potecă (senator AUR) își exprimă, în documetul trimis guvernului Bolojan, îngrijorarea față de efectele negative generate de comasările de clase, reducerea burselor școlare și stoparea investițiilor în infrastructura educațională, în special în mediul rural, precum și de creșterea normei didactice, alături de scăderea plății cu ora.
„Deși înțelegem, recunoaștem și susținem necesitatea echilibrării bugetului de stat, apreciind eforturile Guvernului României în acest sens, considerăm că soluțiile adoptate în domeniul Educației pot genera efecte negative pe termen mediu și lung”, arată aleșii în scrisoarea comună.
Concret, aceștia punctează:
- Comasările de clase și creșterea numărului de elevi pe clasă vor genera efecte imediate cu impact negativ, atât asupra calității educației, cât și asupra accesului echitabil la aceasta.
- Prin reducerea burselor, riscul creșterii abandonului școlar este iminent, iar limitarea acestora la procentul de 15% dezavantajează elevii performanți.
- De asemenea, pentru numeroși elevi aflați în situații vulnerabile, bursele sociale reprezintă singurul sprijin care le permite să își continue studiile.
- Infrastructura școlară – mai ales cea din mediul rural, dotările tehnice și laboratoarele au nevoie de finanțare constantă pentru a nu rămâne în urmă
- Prin creșterea normei didactice și scăderea plății cu ora, sistemul de învățământ preuniversitar riscă să fie grav afectat, atât în ceea ce privește resursa umană, cât și calitatea actului educațional.
Scrisoarea deschisă, semnată atât de parlamentari ai PSD, cât și ai AUR, poate fi vizualizată aici.
Pentru anul 2025, bugetul alocat Ministerului Educației reprezintă aproximativ 3,4% din PIB. Cu toate acestea, tocmai în acest sector esențial se preconizează aplicarea unora dintre cele mai restrictive măsuri bugetare, măsuri care riscă să afecteze negativ atât funcționarea școlilor, cât și accesul echitabil la educație, se arată în documentul redactat în urma consultărilor cu sindicatele din învățământul preuniversitar din județul Hunedoara.
În acest context, aleșii semnatari anunță că propun „demararea de urgență a unor consultări serioase cu toți actorii implicați (profesori, elevi, părinți, autorități locale, mediul de afaceri, etc.) și amânarea implementării unor măsuri gândite în grabă, dar a căror aplicare ar putea destabiliza total educația din România”.
„Ca părinți, ca dascăli și ca oameni angajați să consolideze viitorul țării noastre, vă îndemnăm să luați deciziile de astăzi cu gândul la copiii noștri – pentru ca România de mâine să nu fie nevoită să repare greșelile de astăzi. Încă se poate construi cu înțelepciune și echilibru”, se mai arată în scrisoarea adresată guvernului Bolojan.
Editor : A.G. | C.A.