Polițiștii din Capitală au făcut, marți, mai multe percheziții domiciliare în București și județul Ilfov, în dosarul penal privind violenţele din 9-10 martie, din faţa Biroului Electoral Central, după ce BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. În urma perchezițiilor au fost duși la audieri trei suspecți la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București pentru fi dispuse măsurile legale care se impun.
Astfel, polițiști de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au pus în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județul Ilfov, într-un dosar penal în care sunt făcute cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de ultraj, tulburare a ordinii și liniștii publice și distrugere, arată comunicatul de presă al Poliției Capitalei.
Pe 9 martie, mai multe persoane ar fi participat la un protest spontan, pe o stradă din Sectorul 3, în zona sediului Biroului Electoral Central, context în care unii dintre participanții la protest au recurs la „acte de violență fizică față de forțele de ordine, aruncând obiecte dure în direcția acestora și au provocat distrugeri stradale şi în dauna mai multor societăţi situate în acea zonă”.
Din cercetări, a fost stabilit că în exercitarea acțiunilor violente, suspecții ar fi folosit obiecte contondente, iar distrugerile ar fi fost provocate şi prin incendiere.
„În vederea administrării materialului probator, astăzi, 15 aprilie 2025, au fost puse în executare patru mandate de percheziție domiciliară, fiind depistați trei suspecți. În urma perchezițiilor domiciliare au fost identificate mai multe bunuri de interes în cauză, urmând ca cei în cauză să fie conduși la audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pentru a fi dispuse măsurile legale care se impun”, mai spune sursa menționată.
Pe 25 martie, în același dosar, au mai fost efectuate 13 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov și Dâmbovița.
Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Serviciul Grupuri Infracționale Violente, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de ultraj, distrugere și tulburare a ordinii și liniștii publice.
Poliția Capitalei precizează că „efectuarea percheziţiei domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Violenţele din 9 martie au izbucnit în cursul serii, după ce Biroul Electoral Central a respins candidatura independentului Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai.
După anunţul privind respingerea candidaturii lui Georgescu, cele câteva sute de simpatizanţi ai săi strânşi încă de dimineaţă în faţa sediului BEC din Centrul Istoric al Capitalei s-au îmbrâncit cu jandarmii.
Acţiunile lor au degenerat în proteste violente care au culminat cu incendierea unor obiecte, cu rănirea unor jandarmi şi cu distrugerea maşinii Digi24 şi a unor bunuri publice.
Protestatarii violenţi, printre care s-ar fi aflat şi suporteri ai galeriilor de fotbal, au smuls bucăţi de caldarâm şi au aruncat cu ele în jandarmi, dar şi cu alte obiecte din plastic şi cu ouă.
Editor : A.P.