Sub Donald Trump, guvernul reduce finanțarea instituțiilor de cercetare. Importanți oameni de știință americani avertizează acum, într-o scrisoare deschisă, asupra pericolelor reprezentate de subfinanțarea cercetării, vorbind totodată despre instituirea un „climat al fricii”, scrie publicația germană Der Spiegel.

„Ar putea dura zeci de ani pentru a repara daunele aduse cercetării științifice a națiunii noastre”: într-o scrisoare deschisă, cercetătorii de la Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină au cerut Administrației președintelui american Donald Trump să înceteze tăierea fondurilor instituțiilor științifice. Peste 1.900 de oameni de știință au semnat scrisoarea, care avertizează asupra consecințelor dramatice, relatează Der Spiegel.

„Tăierile forțează instituțiile să întrerupă cercetarea (inclusiv cercetarea privind noile tratamente pentru boli), să concedieze profesorii și să nu mai angajeze doctoranzi – rezervă pentru următoarea generație de oameni de știință”, se spune în scrisoare.

Scrisoarea vine pe fondul atacului fără precedent al Guvernului SUA asupra instituțiilor științifice din SUA, care include amenințări de a reduce finanțarea cu sute de milioane de dolari și disponibilizări în masă.

„Climat al fricii”, apărut în domeniul cercetării

În scrisoarea lor, cercetătorii descriu situația actuală drept un „climat al fricii” care a apărut în domeniul cercetării.

„Oamenii de știință cărora le este frică să nu-și piardă finanțarea sau locurile de muncă își elimină numele din publicații, trimit studii și rescriu cererile de grant și lucrările pentru a elimina termenii corecți din punct de vedere științific (cum ar fi „schimbările climatice”) care sunt considerați îngrijorători de autorități”, se mai arată în document.

„Vedem un pericol real în acest moment”, continuă scrisoarea. „Avem convingeri politice diferite, dar ca oameni de știință suntem de acord că vrem să protejăm cercetarea științifică independentă. Trimitem acest SOS pentru a emite un avertisment clar: cercetarea științifică a națiunii este decimată”, mai spun oamenii de știință.

Acțiunile Administrației Trump vor avea ca rezultat pierderea poziției de lider în domeniul științific mondial pe care țara l-a câștigat în trecut.

„Alte țări vor prelua inițiativa în dezvoltarea de noi tratamente pentru boli, surse de energie curată și noi tehnologii ale viitorului”, spun cercetătorii.

„Populațiile lor vor fi mai sănătoase, iar țările respective ne vor depăși în economie, apărare și informații”, atrag atenția cercetătorii.

În consecință, oamenii de știință își încheie scrisoarea deschisă cu un apel către Guvernul SUA să „oprească atacul său masiv asupra științei americane”.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version