Actriţele franceze Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni şi Léa Seydoux, precum şi activistul australian Julian Assange s-au alăturat celor aproximativ 900 de semnatari ai unei scrisori de condamnare a „tăcerii” cu privire la „genocidul” din Gaza, publicată în marja Festivalului de Film de la Cannes, a declarat vineri pentru AFP unul dintre colectivele care au redactat textul.

Petiţia, care aduce de asemenea un omagiu Fatimei Hassouna, fotojurnalista din Gaza ucisă de o rachetă israeliană şi protagonista documentarului Put your Soul on your Hand and Walk prezentat la Cannes, a fost semnată şi de regizorul norvegian aflat în competiţie Joachim Trier, de cineastul britanic Danny Boyle şi de actorul francez François Civil.

Regizoarea filmului Put your Soul on your Hand and Walk, iranianca Sepideh Farsi, va susţine vineri o conferinţă de presă pe Croisette, alături de Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru teritoriile palestiniene, şi de ONG-urile Amnesty International, Médecins sans frontières (MSF) şi Reporters sans frontières (RSF).

Richard Gere, Susan Sarandon, Pedro Almodovar

Organizatorii subliniază „datoria de solidaritate cu poporul palestinian” şi necesitatea de a „cere eliberarea necondiţionată a ostaticilor deţinuţi în Gaza de Hamas”.

Lista iniţială a semnatarilor petiţiei, publicată la deschiderea festivalului, în 13 mai, în cotidianul francez Libération şi în revista americană de specialitate Variety, includea deja câteva nume mari ale cinematografiei: Ralph Fiennes, Richard Gere, Javier Bardem, Pedro Almodovar şi Susan Sarandon.

Acestora li s-au alăturat Juliette Binoche, preşedinta juriului de la Cannes, care i-a adus, de asemenea, un omagiu Fatimei Hassouna în discursul său de deschidere, şi actorii din competiţie, inclusiv starurile americane Joaquin Phoenix şi Pedro Pascal.

Fotojurnalista în vârstă de 25 de ani a fost ucis împreună cu mai mulţi membri ai familiei sale într-un atentat cu bombă la 16 aprilie, la o zi după ce documentarul său a fost selectat pentru ACID, o secţiune paralelă a festivalului pentru regizorii independenţi.

După mai bine de două luni şi jumătate de blocadă totală din partea armatei israeliene, aproximativ 90 de camioane au livrat miercuri ajutoare umanitare în Gaza, potrivit ONU. 2,1 milioane de persoane sunt „în pericol iminent de moarte”, potrivit directorului pentru urgenţe sanitare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Israelul, care şi-a intensificat ofensiva în micul teritoriu de coastă, a respins în repetate rânduri acuzaţiile de genocid.

Acest război a fost declanşat de atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, care s-a soldat cu moartea a 1.218 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale. Din cele 251 de persoane răpite atunci, 57 sunt încă ţinute ostatice, iar 34 dintre acestea au fost declarate moarte de către armată.

Represaliile israeliene au ucis cel puţin 53.762 de persoane în Fâşia Gaza, majoritatea fiind civili, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii din Hamas, pe care ONU le consideră fiabile.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version