„Tribunalul anulează Decizia C(2022) 8371 a Comisiei Europene din 15 noiembrie 2022”, a transmis, miercuri dimineață, președintele Tribunalului Uniunii Europene. De asemenea, instanța din Luxemburg a obligat Comisia Europeană la plata cheltuielilor de judecată. Aceste declarații reprezintă, cel puțin la prima vedere, o înfrângere amară pentru președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Der Spiegel.
Prea puține explicații și multe neclarități
Decizia C(2022) 8371 se referă la refuzul Comisiei de a face publice mesajele text care ar fi ajutat-o pe von der Leyen să negocieze cu șeful companiei farmaceutice americane Pfizer un contract de miliarde de dolari pentru vaccinuri împotriva coronavirusului. New York Times a relatat despre acest lucru în aprilie 2021 și dosarul a devenit rapid cunoscut ca „Pfizergate”.
Cu toate acestea, Comisia Europeană (CE) a refuzat să permită New York Times, Spiegel sau altor instituții media să vizualizeze mesajele. A refuzat chiar să confirme că acestea au existat vreodată. Instituția a ignorat chiar și o cerere din partea Parlamentului European. În schimb, a susținut că nu este în posesia corespondenței – și că acest lucru este în regulă, pentru că mesajele scurte, în general, nu trebuie să fie arhivate.
Tribunalul UE a pus acum capăt acestei practici. Acesta a anulat decizia de a nu elibera documentele solicitate și a contestat comportamentul Comisiei. Instanța declarat că Comisia nu a furnizat „nicio explicație plauzibilă” cu privire la motivul pentru care nu deținea documentele solicitate, în pofida „dovezilor relevante și coerente” potrivit cărora „schimburi repetate, în special sub formă de mesaje text”, au avut loc între Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, în contextul acordului privind vaccinurile.
Judecătorii s-au plâns de faptul că CE a oferit prea puține explicații cu privire la motivul pentru care nu dorea să facă publice documentele. Executivul nu a explicat nici ce fel de cercetare a efectuat, nici unde anume le-a căutat. Instanța a spus că CE nu a furnizat „nicio explicație plauzibilă” pentru presupusa dispariție a mesajelor text. Același lucru este valabil și pentru afirmația sa că mesajele text nu conțineau oricum nicio informație importantă cu privire la afacerea cu vaccinuri. De asemenea, Comisia nu a clarificat suficient dacă mesajele au fost șterse și, în caz afirmativ, dacă acest lucru s-a întâmplat în mod deliberat sau automat, sau dacă telefonul mobil al Ursulei von der Leyen a fost înlocuit.
Hotărârea ar putea avea consecințe stânjenitoare pentru von der Leyen și instituția UE pe care o conduce. „Comisia va trebui acum să explice exact ce s-a întâmplat cu datele, de exemplu, dacă acestea au fost șterse”, spune Alexander Thiele, expert în drept european cu sediul la Berlin. Acest lucru este valabil și pentru anchetele viitoare.
Mesajele vor rămâne, probabil, dispărute
Criticii lui von der Leyen consideră hotărârea binevenită. Este o „respingere clară” a practicii lui von der Leyen de a-și „ascunde sau deghiza mesajele text”, spune eurodeputatul ecologist Daniel Freund. Comunicările oficiale trebuie stocate sistematic, arhivate și divulgate atunci când este necesar, a mai spus el. „Dacă acest lucru nu se întâmplă, von der Leyen nu ar mai trebui să utilizeze un smartphone pentru îndatoririle sale oficiale”, adaugă Freund.
„Hotărârea este o palmă pentru von der Leyen”, spune Moritz Körner, europarlamentar FDP. Ea trebuie să „accepte în sfârșit” că „trebuie să răspundă în fața cetățenilor”.
SPD, care formează o coaliție cu CDU-ul lui von der Leyen la Berlin, a salutat, de asemenea, hotărârea. „Aceasta confirmă faptul că nici cei mai înalți funcționari nu pot ignora normele existente – în special atunci când sunt în joc decizii cu consecințe de miliarde de euro”, a declarat René Repasi, președintele SPD european și șeful social-democraților germani din Parlamentul UE. „Să faci greșeli este uman. Acoperirea greșelilor este greșită”
Cu toate acestea, pare puțin probabil că schimbul de mesaje al lui von der Leyen cu Bourla va fi descoperit brusc după decizia instanței. Este mai probabil ca Comisia să explice pur și simplu publicației New York Times în detaliu de ce nu a putut găsi mesajele. Comisia spune că se așteaptă să trimită un astfel de document în câteva zile.
Acesta ar putea conține detalii stânjenitoare pentru von der Leyen – mai ales că nu este prima dată când mesajele text ale politicianului CDU au ținut prima pagină a ziarelor. La sfârșitul anului 2019, s-a dezvăluit că mesajele text au fost șterse de pe două dintre telefoanele sale mobile de serviciu în perioada în care a fost ministru federal al Apărării. Acest lucru i-a creat probleme Ursulei von der Leyen cu o comisie de anchetă din Bundestag, care solicitase textele ca probe.
Normele Comisiei Europene privind accesul la documente
Cu toate acestea, von der Leyen pare să fi scăpat ușor. Hotărârea Curții UE nu pune în discuție normele Comisiei privind accesul la documente, potrivit unei declarații a autorității.
Ce nu dezvăluie dosarul: Comisia Europeană a modificat recent și discret aceste norme. Anterior, normele interne prevedeau că mesajele scurte nu trebuiau, în general, arhivate, pentru că, spre deosebire de alte forme de mesagerie, acestea erau „de scurtă durată” și nu erau relevante din punct de vedere politic. Experții juridici au crezut mult timp că acest lucru este foarte probabil să încalce legislația UE. Regulamentul relevant nu face nicio distincție între scrisori, e-mailuri sau mesaje scurte.
În decembrie anul trecut, Comisia și-a adaptat normele interne în consecință. De atunci, toate tipurile de mesaje trebuie să fie înregistrate, cu excepția cazului în care intră sub incidența a șapte noi excepții. De exemplu, proiectele de propuneri legislative, evaluările de impact sau comunicările politice nu trebuie să fie înregistrate. Acest lucru ar putea face mai dificilă, de exemplu, reconstituirea retrospectivă a originii legilor.
Editor : Ș.R.