Liderii Canadei, ai Statelor Unite și ai Mexicului lansează avertismente cu privire la amenințările tarifare. Canada va reacționa imediat în cazul în care Donald Trump impune noi tarife vamale, a declarat vineri prim-ministrul Justin Trudeau, scrie BBC. Anunțul premierului Canadei vine după ce Donald Trump a declarat că ar putea impune un tarif de 25% asupra importurilor canadiene.

„Nu este ceea ce ne dorim, dar dacă el merge mai departe, vom acționa și noi”, a declarat prim-ministrul Justin Trudeau, după anunțul lui Donald Trump privind un tarif de 25% asupra importurilor canadiene.

„Nu voi îndulci lucrurile – națiunea noastră s-ar putea confrunta cu momente dificile în următoarele zile și săptămâni”, a mai spus Trudeau.

Canada a promis peste 1 miliard de dolari canadieni (690 de milioane de dolari) pentru a spori securitatea la frontiera comună cu SUA – un punct cheie de dispută pentru Trump, care pare să folosească tarifele ca tactică de negociere. Prim-ministrul Trudeau a declarat că toate opțiunile pentru a combate tarifele lui Trump sunt pe masă:

1. Tarife specifice pentru anumite produse americane

Canada nu este la primul „război” tarifar cu Trump. În timpul primului său mandat, președintele american a impus tarife de 10 % pentru produsele canadiene din aluminiu și tarife de 25 % pentru oțelul canadian, invocând probleme de securitate națională.

Ottawa a ripostat prin impunerea de tarife la anumite produse, alese pentru a trimite un mesaj politic lui Trump și aliaților săi.

Acesta a impus taxe pe sucul de portocale din Florida, precum și pe whisky-ul și bourbon-ul din Tennessee și Kentucky. Ambele țări au sfârșit prin a conveni să ridice tarifele un an mai târziu.

Conform datelor guvernului SUA, 17% din exporturile americane se îndreaptă către Canada. Mai mult de 75 % din exporturile Canadei se îndreaptă către SUA.

„Canada va suferi o lovitură economică mai mare în orice război comercial cu SUA, iar acest dezechilibru puternic este motivul pentru care tarifele specifice sunt adesea prima și cea mai sigură abordare”, a declarat Peter Clark, un avocat care a lucrat anterior pe probleme de politică comercială în cadrul departamentului federal de finanțe din Canada.

Astfel, prin selectarea anumitor bunuri, Canada poate lovi SUA fără a-și pedepsi pe scară largă proprii cetățeni, întrucât tarifele pot crește imediat prețurile pentru consumatorii de acasă.

2. Tarife identice

O altă măsură luată de Canada în primul său război tarifar cu Statele Unite a fost aplicarea de tarife identice. Canada a impus taxe identice pentru aluminiul și oțelul din SUA și s-a asigurat că valoarea totală în dolari a mărfurilor americane taxate era egală cu tarifele americane aplicate exporturilor canadiene. La momentul respectiv, această sumă se ridica la aproximativ 16,6 miliarde de dolari canadieni.

Canada ar pregăti de data acceasta, conform unor surse oficiale citate de presa canadiană, o primă rundă de tarife pentru bunuri în valoare de aproximativ 37 de miliarde de dolari. Această măsură ar putea fi extinsă la alte mărfuri în valoare de 110 miliarde de dolari canadieni.

Provocarea este legată de faptul că oficialiidin Canada nu știu cât de ample vor fi tarifele lui Trump.

3. Opțiunea „nucleară” a energiei

Una dintre cele mai valoroase resurse ale Canadei este energia. State precum Vermont, New York și Maine se bazează în mod semnificativ pe energia electrică vândută de statele vecine din Canada.

Canada este, de asemenea, principalul furnizor de țiței către SUA, reprezentând 60% din importurile totale de petrol, potrivit Administrației americane pentru informații energetice.

Doug Ford, premierul din Ontario, a sugerat că o idee ar putea fi tăierea aprovizionării americanilor de către Canada.

Trump a declarat vineri că petrolul canadian va fi lovit de tarife mai mici de 10%, care ar putea intra în vigoare mai târziu, la 18 februarie, însă Canada are opțiunea de a impune restricții energetice sau taxe pentru a provoca durere.

4. Retragerea produselor alcoolice din Statele Unite

Oficialii au spus că provincia Ontario ar putea retrage alcoolul fabricat în America de pe rafturile magazinelor din provincie, semnalând o abordare diferită în care premierii provinciali și-ar putea defini propriile răspunsuri.

O altă opțiune este să nu se ia măsuri de retorsiune, potrivir prim-ministrului, cel puțin pentru moment. Timp de câteva săptămâni, oficialii canadieni s-au întâlnit cu omologii lor americani la Washington DC, în încercarea de a evita, în primul rând, orice tarife americane.

Miercuri, ministrul de externe Melanie Joly s-a întâlnit cu secretarul de stat Marco Rubio pentru a transmite mesajul că tarifele ar fi rele pentru ambele țări și că Ottawa abordează preocupările SUA privind securitatea frontierelor și traficul de fentanil.

Reacție vehementă din Canada după tarifele vamale anunțate de Trump: „Vom înfrunta un agresor”

Mark Carney, principalul candidat la funcția de prim-ministru al Canadei, a declarat că țara se „va înfrunta un agresor”, după ce președintele american Donald Trump a anunțat tarife vamale de 25% pentru Canada, potrivit BBC.

„Președintele Trump crede, probabil, că Canada va ceda”, a spus Mark Carney, fost guvernator al Băncii Canadei şi al Băncii Angliei, pentru BBC Newsnight. „Dar noi vom înfrunta un agresor, nu vom da înapoi”, a mai spus el și a promis că va „egala dolar cu dolar taxele vamale ale SUA”.

Actualul candidat la funcția de premier al Canadei din partea Partidului Liberal spune că tarifele anunțate de Trump pentru produsele din Uniunea Europeană, Canada, Mexic şi China „vor afecta reputația SUA în întreaga lume” și „vor afecta creșterea economică, vor duce la creșterea inflației, vor crește ratele dobânzilor”.

„Suntem uniți și vom riposta”, a mai spus Mark Carney care a precizat că este „a doua oară” în mai puțin de un deceniu când SUA „rupe, de fapt, un acord comercial cu cel mai apropiat partener comercial”.

În 2020, spre sfârșitul primului mandat al lui Donald Trump, a intrat în vigoare Acordul SUA-Mexic-Canada (UCMCA), o actualizare a Nafta, acordul dintre cele trei țări care a fost în vigoare încă din anii 1990.

Noul președinte al Statelor Unite a ameninţat în ultimele luni că va începe un război comercial cu UE, postând pe reţelele sociale, în decembrie, că dacă blocul european nu va cumpăra mai mult petrol şi gaze americane, vor fi „TARIFE până la capăt!!!”

Editor : Iulia Bălăianu

Share.
Exit mobile version